Önder Bey merhaba. Birçok insanın anca grup kurarak çaldığı müzik aletlerini siz tek başınıza çalıyorsunuz. Bi zde sizinle bu konu hakkında biraz konuşmak istiyoruz. Öncelikle  bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?


Merhaba, 1987 Erzincan doğumluyum, 1994 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum.


Aynı anda 13 enstrüman çaldığım ve 7 farklı dilde şarkılar söylediğim performanslar sergiliyorum. bununla birlikte öğrencilerimle de dersler yapıyorum. "


Müziğe başlama hikayeniz nasıl oluştu? Anlatmak ister misiniz?


Liseden mezun olduktan sonra kendime bir gitar aldım.  Bir süre üzerine yoğunlaştıktan sonra kendimi çalabileceğime inandırdım.  Sonrasında bir repertuvar oluştu ve hayalini kurduğum sokakta müzik yapma deneyimini gerçekleştirerek müziğimi insanlara sunmaya başladım. Yıllar geçtikçe ve yol katettikçe çeşitli mekanlarda ve etkinliklerde sahne almaya başladım.


Müzik dışında ilgilendiğiniz bir iş var mı?


Hayır


İleriki zamanlar için farklı bir hedefiniz var mı peki?


Sağlıklı bir şekilde yapmaya devam edene kadar performanslarıma ve eğitmenliğe devam etmek istiyorum. Ayrıca besteler yapıyorum ve iyi kayıtlar almaya çalışıyorum. Kayıtlar içime sindiğinde bir albüm yapmak istiyorum.


Kaç çeşit enstrüman çalıyorsunuz? Bunların hepsini aynı anda çalarken karıştırmıyor musunuz?


Performanslarımda gitar, mızıka, kazu, shaker, cheims, ziller ve çeşitli ritm enstürmanlarının olduğu ritm setinden oluşan toplamda 13 enstrüman kullanıyorum.


Yapmış olduğum setup sayesinde bu enstürmanların bir kısmı birbiri ile koordineli; yani bir vuruşta bir kaç enstrümanı aynı anda çalabiliyorum. Bu halini alana kadar çok uzun süreler çalıştığım için artık karışmıyor."


Bu başarınızın arkasında herhangi biri etkili oldu mu?


Hayır


Genelde sokakta enstrüman çalıyorsunuz bunun nedeni nedir?


Aslında genelde etkinliklerde, festivallerde, avmlerde, özel davetlerde çalıyorum. bu işlerin dışında vakit buldukça metrolarda da performanslarım oluyor.


İnsanlar hem farklı enstrümanları bir arada çalmanıza hem de aynı anda şarkı söylemenize ne gibi tepkiler veriyor?


Çok şaşırıyorlar. Çok  güzel diyaloglarımız oluyor. Enstrümanları saymaya başlıyorlar hemen.


Bu tepkiler size neler kazandırıyor?  


Dinleyicilerin bu güzel geri dönüşleri kendimi daha da geliştirebilmem için çok motive edici oluyor.  Ben ilk olarak gitar çalarak başladım. Aslında uzun bir serüvenim var. Dinleyicilerin olumlu tepkileri çok büyük katkı sağladı.


Bu kadar başarılı olmadan önce size bunları yapacağınız söylenseydi düşünceniz ne olurdu? "


Sadece gitar çaldığım zamanlarda şu an yaptıklarım söylenseydi kesinlikle inanmazdım.  Çünkü gitar ve mızıkayı aynı anda çalabilmek bile 3 yılımı aldı ve iki kez vazgeçip tekrar başladım.


Hala da performansımı yeterli görmüyorum, daha yapmak istediğim şeyler var ama dinleyenleri mutlu edebilmek çok güzel bir duygu.


Sizce başarının sırrı nedir?


Tabiki de çalışmak


Sizce bir müziğin başka bir müziğe üstünlüğü var mıdır?


Klasik müziğin tedavi edici yanının olduğunu düşünüyorum. Onun dışındaki tarzların ise üstünlük değil birer renk olduğunu düşünüyorum.


İmkansız diye bir kavram var mıdır sizce?


Tam olarak ne istediğimizle alakalı bence. Ama zihinsel sınırlamalarımızı kırabilirsek imkansız gibi görünen bir çok şeyi başarabiliriz diye düşünüyorum.


İmkansızı imkana çevirmek isteyenlere ve gönlünde müzik aşkı olanlara bir şeyler anlat ister misiniz?


Bir enstrümanı gerçekten çok iyi bir seviyede çalmak insan ömrümden ciddi bir süre ve emek istiyor.  Ama bunun sonunda size yaşattığı duyguları başka bir şeyin yaşatması çok mümkün değil bence.


Herkesin bir enstrüman çaldığı yada herhangi bir sanat dalında kendince bir yol çizdiği bir dünya şüphesiz şu an içinde yaşadığımız dünyadan çok daha güzel olacaktır.


Böyle bir dünyanın hayalini gerçeğe çevirmek; imkansızı imkana çevirmek için güzel bir başlangıç olabilir.

Editör: TE Bilisim