Türkiye, günlerdir mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak hava dalgasının etkisi altında. Ülkemizde mayıs ayında sıcaklık rekoru kırıldı, Ege ve Akdeniz’de sıcaklık 40 dereceyi aştı. Son 75 yılın en yüksek sıcaklıkları yaşanırken Adana’da ki termometreler sıcaklıktan dayanamayarak patladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, sıcak havalar önümüzdeki günlerde de etkisini devam ettirecek. Peki, bizler bu süreç içinde sıcaklıklarla uğraşırken sinsi virüs ne yapıyor? Özellikle risk grubu kişilerde ölümcül sonuçlara yol açan korona virüs ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri kaç derecede yaşadığı. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, korona virüsün yüzeylerde kaç gün yaşadığını ve en çok hangi sıcaklık derecesinde dayanıklılığını koruduğunu ortaya çıkardı. Peki, korona virüs en çok hangi derecede yaşıyor?
Hong Kong Üniversitesi'nde sıcaklığın virüse etkisiyle ilgili yapılan araştırmaya göre, korona virüs 4 derecelik sıcaklıkta uzun süre stabil kalabiliyor ve dezenfeksiyon yapılmaması durumunda etkisinin ancak 14 gün sonra düştüğü ortaya konuldu. Aynı zamanda korona virüsün yüksek ısılara dayanamadığı ve 70 derecenin üzerinde de etkisini kaybettiği kaydedildi.

VİRÜS BULUNDUĞU YÜZEYLERDE NE KADAR YAŞAYABİLİYOR?
Uzmanlar korona virüsün tıbbi maskelerin dış yüzeyinde 7 güne kadar yaşayabildiğini belirlemişler, dolayısıyla maskelerimizi çok titiz bir şekilde kullanmalıyız. Eğer dışarıda işimiz uzunsa mutlaka yanımızda yedek maskeler bulundurmalıyız. Çünkü 2-3 saat sonra maskeyi değiştirmek ve yeni maske takmak gerekiyor. Özellikle havaların ısınmasıyla ağız ve burun bölgemiz maske içinde terleyeceği için bu nemli ortam, virüslerin en çok sevdiği ve bulaşma ihtimali çok yüksek olan bölgelerin başında geliyor. Ve bilim adamları, korona virüsün kağıt üzerinde en fazla 3 saat kalabildiğini, giysiler ve işlenmiş ahşap üzerinde 2 güne kadar, cam yüzeyde 4 güne kadar, plastik yüzeylerde ise 1 haftaya kadar dayanabildiğini tespit etti. Yani bir yere dokunduktan sonra ellerimizi yüzümüze götürmeden önce kesinlikle dezenfekte etmeliyiz.