Lübnan cumhuriyeti bir zamanlar ortadoğu bataklığında açan bir çiçekti, ortadoğu'nun İsviçresiydi. Lübnan’ın gözbebeği Beyrut ise, ortadoğu'nun Paris’i.

O günlerde Lübnan’da dengeli bir demografik yapı vardı. Nüfusunun yarıdan fazlası Müslüman, yüzde 40'tan fazlası Hıristiyan ve geri kalanı da diğer dinlerden olanlardı. Etnik olarak ise nüfusun büyük çoğunluğu Araptı.

Lübnan, israilin kurulduğu 1948 yılından beri Filistinli mültecileri alıyordu. 1948-1968 yılları arasında Lübnan’a yaklaşık 200 bin Filistinli mülteci gelmişti. Bu rakam bile Lübnan’ı zorlamaktaydı.

1967 yılında israilin 6 gün savaşı'nın ardından israili terk eden Filistinli mülteciler de Lübnan’a sığınmaya başladılar. Gelenler araplardı. Lübnanlıların hem ümmet kardeşleriydi, hem de soydaştılar. Lübnan halkı ensar, gelenler muhacirdi. Üstelik avrupa ve BM de Lübnan’a mülteciler için para veriyordu. Birkaç yıl içinde Lübnan’a yüzbinlerce Filistinli mülteci yığıldı. Gelenler içinde pek çok militan da vardı.

1970 yılına gelindiğinde kara eylül olayları ile Ürdün’den kovulan yüzbinlerce Filistinli mülteci akın akın Lübnan’a yerleştiler. Birkaç yıl içinde mülteci sayısı 1.5 milyona ulaşmıştı. Demografisi değişen Lübnan nüfusunun 3'te 1'ini oluşturuyorlardı.

Aslında Lübnan halkı bu duruma büyük tepki gösteriyor mültecileri istemiyorlardı. Lakin ülkenin dini grupları "onlar bizim ümmet kardeşimiz" diye halkı etki altına alıyordu, ülkedeki hümanist aydınlar ise batıdan ve israilden aldıkları fonlar ile mülteci lehine konferanslar verip yazılar yazarak mülteci güzellemeleri yaptılar. Kaçınılmaz olarak dini çatışmalar başladı ve uzun yıllar sürecek olan Lübnan iç savaşı'na dönüştü.

Lübnan iç savaşı ile birlikte ülkenin güneyi israil tarafından, kalan kısmı ise Lübnan hükümetinin çağrısı ile Suriye tarafından işgal edildi. Ülkede tam bir kaos hakimdi. Barış ve huzurun şehri, ortadoğu'nun Paris’i Beyrut tam bir harabe şehre dönmüştü.

1975-1990 yılları arasında süren bu iç savaş neticesinde 300 bin kişi hayatını kaybetti, bir o kadarı da yaralandı ve 1 milyondan fazla insan Lübnan’ı terk etmek zorunda kaldı.

1990'dan bugüne değin hala belini doğrultamayan Lübnan, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı ile birlikte Lübnan, 1.5 milyon civarında mülteciden oluşan 2. kez istilaya uğradı. Sonucunda 6 milyon nüfuslu bu küçük ülke, Beyrut limanında yaşanan patlamanın da etkisi ile resmi olarak iflas ettiğini ilan etti. (Alıntı)