İSTANBUL

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), özellikle internet üzerinden seyahat ve tatil ürünleri satın alan tüketicileri kaçak ve merdiven altı turizm firmalarından korumak için "Tatil Meleği" uygulamasını hayata geçirdi.

Birlik yetkililerinden alınan bilgiye göre, TÜRSAB, fiziki ve sanal ortamda belgesiz seyahat acentalığı faaliyetinde bulunan kişi, kurum ve kuruluşların ilgili yasa ve mevzuata aykırı faaliyetlerinin önlenmesi yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar ile iş birliği içerisinde çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Belgesiz faaliyette bulunan ve kaçak acentacılık yapan kişiler hakkında savcılık şikayetleri başlatan,cezalandırılmalarını talep eden TÜRSAB, üye seyahat acentaları tarafından yapılması gereken faaliyetleri kaçak yapanlar hakkında kamu davası açıyor.

Özellikle internetten yapılan belgesiz seyahat acentalığı faaliyetleri üzerinde sıkı denetimler başlatan birlik, "Teknolojik gelişimin hızlı artışı, tüketicilerin bilgiye elektronik yol ile ulaşım kolaylığı ve alışkanlığı" gibi gerekçeler nedeniyle internetten yapılan belgesiz faaliyetlere karşı "acil önlem ve çözüm" getirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

Kaçak acentaların önüne "Tatil Meleği" uygulamasıyla geçilecek

Bu çerçevede gelen şikayetleri dikkate alan TÜRSAB yetkilileri, özellikle internet üzerinden seyahat acentalığı ürünlerini satın alan tüketicileri kaçak acentalardan korumak için bir önlem sistemi hazırladı.

Yeni uygulanmaya başlayan "TÜRSAB Tatil Meleği" sayesinde tatilci, işletme belgesine sahip yasal yükümlülüklerini yerine getiren seyahat acentalarından hizmeti satın alacak ve böylelikle sıkça yaşanılan mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacak.

Tüketici, "TÜRSAB Tatil Meleği" kullanımı ile kendisini koruduğu kadar seyahat acentalarına karşı haksız rekabet oluşturan kaçak faaliyetlerin engellenmesi yönünde de önemli bir adım atmış olacak.

"İnternet sayfasında logoya tıklamak mağdur olmamak için yeterli"

AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veren TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, uygulamanın tüm ülke çapında, geleneksel ve dijital yollarla yoğun bir şekilde tanıtımının gerçekleştirileceğini belirterek, oluşturulan kamuoyu ile uygulamanın kullanımının yaygınlaştırılacağını ve böylece yetkisiz kişi veya kuruluşların internet üzerinden seyahat acentalığı ürünü pazarlaması ve satışının önüne geçileceğini söyledi.

Gürcün, acentaların uygulamanın logosunu ve kare kodunu internet sitelerine yavaş yavaş koymaya başladığını kaydetti.

İnternet üzerinden hizmet satın almak isteyen tüketicinin acentanın internet sitesindeki "TÜRSAB Tatil Meleği" logosuna tıklamasının yeterli olacağını dile getiren Gürcün, logoyu tıklayan tüketicinin TÜRSAB sitesine yönlendirileceğini ve onaylı acenta sertifikasına erişeceğini, böylece yetkili seyahat acentasından hizmet satın aldığından emin olacağını anlattı.

Gürcün, "Tüketicinin internet sayfasında logoya tıklaması mağdur olmaması için yeterli olacak. Hizmeti seyahat yetkili acentasından satın almakla koruma altında olduğunu hissedecek" dedi.

Uygulamanın seyahat acentalarının kurumsal kimlik ile güvenceli bir hizmet sunduğunu gösterdiğini ifade eden Gürcün, böylece kaçak seyahat acentalığı faaliyetinden korunulacağını bildirdi.

Gürcün, üye seyahat acentası adına özel olarak oluşturulan logo ve kare kodun dağıtımına başlandığını belirterek, üye acentaya logo ve kare kod verilmesi esnasında çok titiz çalışıldığını aktardı.

"Tüketicinin aldatılması önlenecek"

Gürcün, internet sitelerindeki logo ve kare kodların kopyalanmaması için de önlem aldıklarının altını çizdi.

Genel Sekreter Gürcün, "Bu konuda kopyalamanın önüne geçtik. Turizm tüketicisi ürün alacağı acentanın internet sitesindeki logoya tıklayınca direkt TÜRSAB'ın sitesine yönlendirilecek. Otomatik olarak acentanın künyesi çıkacak. Müşteri böylece acentanın kaçak olup olmadığını anlayabilecek, doğru yerde olduğunu teyit edebilecek" diye konuştu.

Tüketicinin bu sayede internetten aldığı ürünün garanti altında olduğunu hissedeceğini dile getiren Gürcün, "Uygulamanın kullanımı çok çok kolay. Burada iki amacımız var. Birincisi; tüketicinin sahte ve kaçak acentalar tarafından aldatılmasını önlemek. İkincisi ise üyelerimizin yetkisiz acentalar tarafından haksız rekabetle zarara uğratılması engellemek" ifadelerini kullandı.

TÜSODER: "Bu uygulamayı kullananla yola çıkın"

Uygulamayı değerlendiren Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tatil sezonu sonunda bu konularda tüketicilerden yoğun şikayet geldiğini belirterek, uygulamanın turizm sektöründe kayıt dışını azaltarak, tüketici mağduriyetini önlemeye yönelik olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Yaz mevsimi ve bayram nedeniyle tatil planları yapan çok sayıda insanın "erken rezervasyon" ve "herşey dahil" fiyatla anlaşma ve ödeme yaptıkları bazı acentelerin hayali olduğunu ileri süren Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde TÜRSAB yetkilileriyle bir araya gelerek tatil mağduru vatandaşlarımızın sorunlarını aktardık ve kendileriyle işbirliği içinde hangi önlemlerin alınabileceği hususunda görüş alışverişinde bulunduk. Bu toplantıda özellikle yetkisiz, korsan seyahat acentelerinin mağdur ettiği tatilcilerin hukuk mücadelesine girip kazansa dahi acentenin bulunamamasından ötürü ortada kaldığını, buna önlem alınması gerektiğinin altını çizdik. Yetkililer de bize bu projelerinden bahsederek, kayıtsız ve kaçak acentelerin artık kolayca belirlenebileceği aktardı. Uygulama sayesinde tüketici ruhsatlı acenteyi sahte acentelerden kolayca ayırt edilebilecek."

Ağaoğlu, bundan sonra tatil mağduru olmak istemeyen tüketicilere iş düştüğünü kaydederek, "Tatil rezervasyonu yapacak tüketiciler, yıl boyunca hayalini kurdukları tatillerinin zehir olmasını, tatillerinin burunlarından gelmesini istemiyorlarsa ilk tedbiri kendileri almalı ve kayıtlı olmayan, kare kodu bulunmayan acentelerden uzak durmalıdırlar. Aksi halde son pişmanlık fayda vermeyebilir" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim