Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "İçinden geçtiğimiz bu kritik süreçte, vesayete hizmet eden terör olaylarına karşı milletçe verilecek en güzel cevap, yekvücut olduğumuzu göstermektir" ifadesini kullandı.

Yalçın, 12 Eylül darbesinin 35. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, darbeyi kınayarak, sivil bir anayasa yapılması gerektiğini belirtti.

Tırmandırılan terör olaylarını "vesayet arayışı" olarak değerlendiren Yalçın, "İçinden geçtiğimiz bu kritik süreçte vesayete hizmet eden terör olaylarına karşı milletçe verilecek en güzel cevap, birlik ruhu içinde, ortak akılla, aklıselime dayalı olarak teröre, terör örgütlerine, terörü besleyen ve yönlendiren kirli odaklara karşı yekvücut olduğumuzu göstermektir" görüşünü bildirdi.

Türkiye'nin tarihine 12 Eylül darbesinin kara bir leke olarak geçtiğini vurgulayan Yalçın, 35 yıl önce bugün 650 bin kişinin gözaltına alındığını, bin 683 kişinin fişlendiğini, 50 kişinin idam edildiğini, 171 kişinin de işkenceden öldüğünün belgelendiğini ifade etti.

Darbeyle ülkedeki bütün siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin yasaklandığını, TBMM'nin lağvedildiğini anımsatan Yalçın, şunları kaydetti:

"14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti. Binlerce çalışan işinden atıldı, sendikalaşma engellendi, özgürlükler rafa kaldırıldı. Kısacası 12 Eylül, kan ve gözyaşının akıtıldığı karanlık bir dönem olarak tarihe kazındı. Kara günü kınıyor, aradan 35 yıl geçmesine karşın halen geçmişe özlem içinde olarak millet iradesini vesayet altına almaya çalışan anlayışları ve illegal tüm yapıları kınıyoruz. Vesayet arayışlarına 'dur' diyen milletimiz, yıllardır özlemini duyduğumuz demokratik, özgürlükçü, sivil bir anayasayla darbeler döneminin tamamen kapatılmasını bekliyor."

Yalçın, 12 Eylül'ün tüm izlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Demokratik, sivil ve özgürlükçü yeni anayasa yapım sürecinin uzamasının ülke ile millet açısından ekonomik, siyasi ve toplumsal ağır sonuçları olacağını belirten Yalçın, "Çerçevesini temel insan hak ve özgürlüklerinin çizdiği, ideolojik ön kabullerden arındırılmış, en geniş toplumsal uzlaşıyı temsil edecek ve bireyin devlete karşı özgürlüklerinin genişletilmesini sağlayacak yeni bir anayasa yazılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Editör: TE Bilisim