2009 yılından bu yana ebru sanatımızın UNESCO'nun "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması konusunda savaş veren Atilla Can'ı, dünya

2009 yılından bu yana ebru sanatımızın UNESCO'nun "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması konusunda savaş veren Atilla Can'ı, dünyanın en eski ebrusunu UNESCO yetkililerine bağışlarak tezimize büyük destek sağlayan ebru uzmanı Timuçin Tanaslan Hocayı,  UNESCO'nun değerlendirme toplantısı yapacağı Paris'te bir ebru sergisi açarak  ebrunun dünya kültür mirası listesine alınması için temaslarda bulunan Feride Dayanç ve Atölyesini ve UNESCO'nun Paris'teki değerlendirme toplantısı boyunca tezimizn savunulmasına destek veren Kültür Bakanlığı Sanatçısı Suna Koçal'ı ve bu başarıda emeği geçen ebru sanatçılarımızı, kültürümüz adına elde ettikleri bu başarıdan dolayı kutluyoruz.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ebru sanatçılarımızdan oluşan bir ekibin, geçen yıl, ebru sanatımızın "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi" ne alınması için yaptıkları başvuruyu, Paris'teki toplantıda değerlendirerek karara bağladı ve ebru snatımız alınan bı kararla artık dünya kültür miası listesinde..
Ebru sanatçımız Atilla Can 2009 yılından bu yana ebru sanatımızın UNESCO'nun "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi" ne alınması için mücadele veriyor, Türkiye'nin her köşesinde ebru sanatımıza gönül veren sanatkarlarımız da bu kampanyaya destek veriyorlardı.
Bu yıl Feride Dayanç ve Atölyesi, UNESCO'nun değerlendirme toplantısı yapacağı Paris'te bir ebru sergisi açtılar ve ebrunun dünya kültür mirası listesine alınması için temaslarda bulundular, kamuoyu desteği oluşturmaya çalıştılar.
Ebru sanatımızın   "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması konusu 26 ve 27 Kasım günleri UNESCO'nun Paris'teki toplantısında değerlendirildi. Bu kampanyanın öncüleri olan Atilla Can, Kültür Bakanlığı Sanatçısı Suna Koçal, Timuçin Tanaslan Hoca toplantıyı yakından izlediler ve ebru sanatının dünya kültür mirası listesine alınmasının nedenlerini savundular.. Türk ebru sanatçılarının önerisi iki gün boyunca incelendi, değerlendirildi ve sonunda karara bağlandı. UNESCO, Türk ebru sanatçılarının tezini kabul etti ve geleneksel Türk süsleme sanatı olan ebruyu "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne aldı.
Alınan bu kararla, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında Paris'te yapılan “Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı”nda, geleneksel Türk süsleme sanatı olan ebru, 'Dünyanın Ortak Kültür Mirası' olarak kabul edilmiş oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin UNESCO'nun Paris'teki toplantısında bir büyük başarıya daha imza attıklarını belirtti ve "Ebruyla birlikte Türkiye adına temsil listesine kaydedilen unsur sayısı 12 oldu" dedi.

UNESCO tarafından en başarılı dosyalardan biri olarak görülen Ebru sanatı, “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi”ne girdi. 190 ülkenin katıldığı UNESCO toplantılarını büyük bir heyecanla takip eden Minyatür ve Ebru Sanatçısı Suna Selma Koçal, “Bugün burada bir tarih yaşandı. Bir Türk olarak, bu mücadelenin kalbinde olmak bana büyük bir onur verdi.
Ebru sanatımız artık dünyanın ortak mirası olarak kabul edildi. Tarih, bu mücadelenin içinde olanları asla unutmayacak, emeği geçenleri ayakta alkışlalayacaktır. Tek hedefimiz cânım Türkiyemin bayrağını dalgalandırmaktı.” dedi.
Ebru sanatçısı Atilla Can’ın, 2009 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO’ya gönderdiği dilekçelerle başlayan serüven, ebru sanatçılarımızın zaferiyle sonuçlanmış oldu. Atilla Can, ebru sanatının gelecek kuşaklara aktarılması, ebru sanatının koruma altına alınması ve dünyada her yıl eylül ayının ikinci cumartesi gününün ‘Dünya Ebru Günü’ olarak kutlanmasını talep etti.

GELENEKSEL TÜRK SÜSLEME SANATI OLAN EBRUYU
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE YAZDIRAN EBRUCULARIMIZI KUTLUYORUZ


2009 yılından bu yana ebru sanatımızın UNESCO'nun "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması konusunda savaş veren Atilla Can'ı, dünyanın en eski ebrusunu UNESCO yetkililerine bağışlarak tezimize büyük destek sağlayan ebru uzmanı Timuçin Tanaslan Hocayı,  UNESCO'nun değerlendirme toplantısı yapacağı Paris'te bir ebru sergisi açarak ebrunun dünya kültür mirası listesine alınması için temaslarda bulunan Feride Dayanç ve Atölyesini ve UNESCO'nun Paris'teki değerlendirme toplantısı boyunca tezimizin savunulmasına destek veren Kültür Bakanlığı Sanatçısı Suna Koçal'ı ve bu başarıda emeği olan bütün ebru sanatçılarımızı, kültürümüz adına elde ettikleri bu başarıdan dolayı kutluyoruz.