Tarih 1914’e geldiğinde gerçekleşen bir suikast, o zamana kadar görülmemiş bir savaşın kıvılcımı oldu. Avusturya-Macaristan tahtının veliahttı Arşidük Franz Ferdinand’ın 28 Haziran 1914'te Gavrilo Pirncip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından devletin başkenti Saraybosna'da öldürülmesi, savaşı tetikleyen olay olmuştur. Dört yıl sürecek ve yüzbinlerce insanın, devletlerin, krallıkların sonunu getirecek bir savaştı başlayan. Özellikle lisede hepimiz bu devletlerarasındaki rekabeti ve hatta düşmanlığı öğrensek de onlar sandığımızdan çok daha yakındı.

Olayların başı, dünyanın en ünlü hükümdarlarından birisi olan İngiltere Kraliçesi Victoria’ya dayanır. Victoria, kuzeni olan Almanya Prensi Albert ile evlenir. Dokuz çocuğu olur. En büyük kızı olan ve kendi adını verdiği Victoria’yı Almanya İmparatoru III. Frederick ile evlenir. O artık bir imparatoriçedir… Oğlu Edward’ı ise Danimarka Prensesi Aleksandra ile evlendirir. Böylece üç hanedan dolaylı olarak bir kez daha birbirine bağlanmış olur.

Danimarka demişken, Aleksandra’nın kız kardeşi de (yani İngiliz Edward’ın baldızı) Rus Çarı III. Aleksander ile evlenir. Peki bu neden önemli?

Şu yüzden; bu üç çiftin çocukları birbirilerine akrabadır ve tahta oturacak kişiler onlardır. Koltuğa ilk oturan, 1888 yılında ölen babasının yerine geçen Alman İmparatoru Wilhelm olur. Ondan altı yıl sonra da Rus veliahttı Nikola tahta oturur. O da artık Rus Çarı II. Nikola’dır. 1910’a geldiğimizde de İngiltere Kralı VII. Edward ölür ve yerine oğlu V. George geçer.

Şimdi oluşan tabloya bakıyoruz: İngiltere Kralı ile Almanya İmparatoru hala-dayı çocuğu olarak birinci derece kuzen. İngiltere Kralı ile Rus Çarı ise teyze çocukları olarak birinci derece kuzen. 1914 yılına gelindiğinde patlayan savaşta Alman İmparatoru sağa sola saldırınca dayıoğlu olan İngiltere kralını da karşısına almış oldu. O da acımadan Almanya’yı durdurdu. İngiltere kralı, savaşta yanına aldığı teyze oğlu, Rus çarını da kurtarmak istedi ama Çanakkale’de onu ufak bir sürpriz bekliyordu…Anafartalar Kahramanı Yarbay Mustafa Kemal’i yenemeyen Birleşik Donanma, Çanakkale’yi geçemeyince Çar II. Nikola, Bolşevik Devrim ile indirildi. Tek kazanan İngiltere kralı oldu… Akrabalık ilişkileri bundan ibaret değil elbette. Kraliçe Victoria'nın torunları arasında şunlar da vardı...

* İspanya Kraliçe'si Victoria Eugenia,

* Romanya Prensesi Marie

* Yunanistan Prensesi Sophie (Kraliçe Victoria'nın torunudur. Babası Alman

* Rus İmparatoriçesi Alexandra Feodorovna (Kraliçe Victoria'nın torunudur. )

* İsveç Kraliçe'si ve İskandinav Düşes'i Prenses Margeret(II. Elizabeth'in kız kardeşidir)

1910’da 68 yaşındaki Büyük Britanya Windsor Hanedanlığı’nın (Kraliyet Ailesi) Kralı VII. Edward öldüğünde Mayıs 1910'da, Norveç Kralı VII. Haakon, Bulgarlardan Tsar Ferdinand, Portekiz Kralı II. Manuel ve Algarve, Almanya Kralı II. Kaiser Wilhelm ve Prusya, Helenler Kralı I. George ve Belçikalılar I. Albert. İspanya Kralı XII. Alfonso, Kral George V ve Danimarka Kralı VII. Frederick; Avrupa kraliyetleri Kral Edward’ın (VII) cenazesi için Londra'da toplandı.

Windsor'daki cenaze töreni, gerçekleşmesi gereken en büyük “Avrupa imzası” toplantılarından biriydi. Düzenlenen cenaze törenine, yas tutmak için gelenlerin arasında kan bağı olan dokuz hükümdarlık kralı daha vardı ve sadece birkaç yıl içinde, Avrupa'nın kraliyet aileleri tarihin kaçılmaz yazgısında yok olacaktı. Tarihin silsilesi, aralarında kan bağı bulunan, bir nevi aile sayılan krallar çok değil, birkaç yıl içinde 9 hükümdardan dördü görevden alınacak ve bir tanesi suikasta uğrayacak ve İngiltere, Belçika Almanya ve Bulgaristan ile savaşacaktı.

Örneğin, Danimarka Kralı VIII. Frederik, Norveç Kralı VII. Haakon'ın babasıydı. Almanya Kralı II. Wilhelm İngiltere Kralı George V'nin ilk kuzeniydi. George, Kraliçe Victoria ve Prens Albert'in torunu ve Rusya'nın II. Çarı Nicholas’ın ilk kuzeni ve Almanya Kralı II. Kaiser Wilhelm’ın torunuydu

Kısacası; I. Dünya Savaşı’nda kuzen krallar savaşında 60 milyon canını kaybedecek, 300 milyon kişi yaralanacak, işsiz, yersiz yurtsuz kalacaktı. Avrupa kan gölüne dönecekti. Peki ne diye çıktı bu savaş? Sırf Avrupa’yı tek başına tek başına ele geçirmek için miydi? Elbette hayır! İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya’nın yani kuzenlerin yönettikleri devletlerin en büyük amaçları; sanayi Devrimi sonrası o yıllardaki duruma göre enerjinin en önemli maddesi olan petrol bölgelerini ve de bu bölgelere egemen olabilmek için deniz ve karayollarını ele geçirmek içindi! Bu topraklar da Osmanlı İmparatorluğu’na aitti en büyük sebep bu idi.