Önce, yaşayan dile "günlük lisana" ait kelimeleri derslerin işlenme sırasına göre öğrendikçe bir cep defterine alfabetik sıraya göre kayde


  1. Önce, yaşayan dile "günlük lisana" ait kelimeleri derslerin işlenme sırasına göre öğrendikçe bir cep defterine alfabetik sıraya göre kaydedin. Günlük lisanın dışındaki kelimeleri defterine yazma ki bu kelimeler zihninize yük olur. Bu durum da size sıkıntı vereceğinden hevesinizi kaçırır. Böylece birkaç yüz kelimelik bir sözlüğünüz olur. Sakın bu kelimeleri ezberlemeye kalkmayın. Günlük lisandaki kelime haznesi, mümkünse iki bin kelimeyi bulmalıdır.

  2. Sınıf arkadaşlarından birisi ile dışarıda dolaşırken sözlüğünüze baka baka konuşmağa yani canlı kelimelerden basit basit cümleler kurmaya çalışın. Pek tabii ki konuşmalarınız pek yanlış hatta gülünç olacaktır. Elbise provası gibi her provadan sonra elbisenin normal şeklini alması gibi.

  3. Pek tabii ki sizler henüz yeni konuşmaya başlayan küçük çocuklar değilsiniz. Sizin biraz farkınız olacak. Çünkü sizde o güne kadar aldığınız dil bilgisi birikimi var. Türkçe dil bilgisi okudunuz en azından olumlu cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve emir cümlesi gibi hususları bilmektesiniz. Bunların çok basit ve o yabancı dile ait olan kaidelerini de öğrenmeniz zor olmayacaktır. O zaman da kurmaya çalıştığınız cümleler gülünç olmaktan çıkacaktır.

  4. Bu şekilde çalıştığınız arkadaşlarınız birden ziyade olursa o nispette başarılı olursunuz. Başlangıçta cümlelerinizin gülünç ve hatalı olmasına bakmadan yolunuza devam edin.
    Böyle bir müddet çalıştıktan sonra (fazla değil en çok on beş gün sonra) birden hayretle göreceksiniz ki kendi özel sözlüğünüzdeki en az 500 kelime defterden çıkıp zihninize girmiş. Bunları farkına varmadan ve ezberlemeden hem de cümle içinde kullanılışı ile beraber öğrenmiş olacaksınız.

  5. Bu arada, ya öğretmeninize veya yabancı dili çok iyi olan bir yetişkin yakınınıza kurmuş olduğunuz cümleleri kontrol ettiriniz. Bu kişi sadece cümlelerin doğrusu nasıl olması gerekiyorsa onu size söylesin. Sadece hatalarınızı düzeltsin. Derin gramer açıklamalarına girmesin. Bu durum, sizin hevesinizi kaçırır.

  6. Öğretmen bunları tashih ederken bunları defterinize yazınız. O halde bir de küçük bir cümle defteri tutacaksınız. Bu cümleleri de ezberlemeye kalkmayın. Bunlar yaşayan günlük lisanın cümleleri olduğundan aklınızda kalacaktır.

  7. Günlük lisanın öğrenilmesi için, günlük hayatta geçen konular, lisana vakıf olan bir öğretmenin veya uzmanın sesinden teybe kaydedilmelidir. Bu konularda günlük lisan kullanılmalı ve alışveriş, seyahat, yemek, misafirlik, postane, yol sorma, arkadaşlık etme gibi başlıklar altında yapılacak teyp kaydında günlük konuşmalar bir kasete sığdırılmalıdır. Bunlar gibi 20-30 konudaki konuşmaların telâffuzu güzel olan biri tarafından bir kasete kaydedilerek bu kasetin günde birkaç defa dinlenilmesiyle, bu konuları anlama ve konuşma kabiliyeti kazanılmış olur. Günlük lisanda geçen cümleleri ihtiva eden 20-30 konunun bir kasete kaydedilmesi yeterlidir. Konular yani diyaloglar, 1 dakikadan kısa ve 4 dakikadan uzun olmamalı ve toplam süre, 60 dakikayı geçmemelidir.

  8. Konuşma kabiliyeti kazanıldıktan sonra, bu kabiliyetin kaybolmaması için kaset, günaşırı veya haftada birkaç defa dinlenmelidir. Aynı zamanda dinlerken de tekrarlamaya çalışmalı. Yabancı dilde akıcı konuşabilmek için aynı dilde düşünmelidir.

  9. Bu yabancı dilin gramerini ve diğer kelimeleri ne zaman öğreneceğiz diyorsanız, acele etmeyiniz. Nasıl olsa haftada birkaç saat resmen yabancı dil dersine giriyorsunuz. İşte bu eksikliği de yabancı dil öğretmeniniz size tamamlamış olacaktır. Zaten siz bu şekilde çalışıp da derse girince siz öğretmeninizi zevkle ve can kulağıyla dinleyeceksiniz. Fakat yukarıda açıkladığımız şekilde bir çalışma yapmadan derse girdiyseniz, öğretmeninizi dinlerken yorulacak, başka şeyler düşünecek veya dalga geçeceksiniz.
    İzah ettiğimiz şekilde çalışmaya devam ettiğiniz takdirde yabancı dil öğrenmek sizin için bir zevk olacaktır. Beraber çalışıp pratik yaptığın arkadaşlarınla beraber yabancı dil dersini iple çekeceksiniz. Derste öğretmeniniz de sizden memnun kalacak, bu hâl karşılıklı olarak muhabbetin hasıl olmasına sebep olacaktır. Öğretmeniniz sizinle ilgilendikçe ve sizin ödevlerinizin de diğer arkadaşlarınızdan parlak olması, size manen bir zevk verecek, gururla kendinize olan güveniniz artacaktır.
    Gelin şimdi beraberce 2000-3000 kelimelik basit bir kitap okuyalım.

  10. Bir elinizde sözlük, bir elinizde kitap olmak üzere masaya oturunuz.

  11. Her sahifedeki bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak sayfanın yan tarafındaki beyaz boşluklara kurşun kalemle yazınız.

  12. Kitabın sonuna kadar bu işe devam ediniz.

  13. Sonra sözlüğü bırakıp gramer kitabınız yanınızda olarak, bu kolay kitabı kendi kendinize okumaya başlayınız. Bilmediğiniz kelimeler geçtikçe, gözünüz yan taraftaki boşluklarda bulunan Türkçelerine kayar.

  14. Bu suretle tercüme faaliyetini akıcı bir şekilde yaparken o yabancı dilin cümle yapılarını verimli bir şekilde elinizin altındaki gramer kitabının yardımı ile inceleyerek kavramış olursunuz. Her cümleyi anladıkça bir bilmece çözmüş gibi hoşlanırsınız.
    İçinizin sıkılması şöyle dursun, bilakis Türkçe bir roman gibi ilk yabancı dil kitabını elinizden bırakamaz, okursunuz. Birde bakarsınız ki hiç ummadığınız kadar kısa bir zamanda kitap bitmiş.
    Bundan sonra sıra ile daha fazla kelime yapısına sahip daha güç kitapları derece derece yükselerek okuyabilirsiniz. Unutmayın ki kelime ezberlemek yasak. Kitabın kenarına yazılan kelimeler tekerrür ettikçe kendiliğinden hatırda kalacak artık onlara gözleriniz kaymaz olduğu dakikalarda haklı bir gururla kurşun kalemle yazılmış Türkçe karşılıkları sileceksiniz. Eğer bu tarzda devam ederseniz yabancı dildeki radyo konuşmalarını da anlamaya başlarsınız.
    DERSLERLE İLGİLİ ALIŞTIRMALARIN YAPILMASI
    Dersle ilgili okuma parçasının konusunu ve gramerini iyi öğrenenler, alıştırmaları yapmakta güçlük çekmezler. Alıştırmaların kolay yapılabilmesi için, metinde geçen her kelimenin ve cümlenin manasını tam bilmek lâzımdır.
    Alıştırmaların yapılmasında güçlük çekiliyorsa, kolaylıkla yapılabilen alıştırmalardan başlanır ve kolaydan zora doğru olmak üzere, dersin alıştırması anlaşılıncaya kadar bol bol alıştırma yapılırsa güçlük ortadan kalkar.
    Gördünüz mü? Yabancı dil öğrenmek ne kadar kolaymış. Zannetmeyiniz ki ben bunları yapmadım. Bu yazılanlara kendi tecrübelerim de dâhildir. Kendime 3000 kelimelik sözlük yapmış idim. Ve benim yabancı dil sınav notlarım 10 üzerinden 6-7 idi. Çalışmalarınızda hayırlı muvaffakiyetler diliyorum.