Doğuma fiziksel ve ruhsal olarak hazırlanmak doğumu kolaylaştırır. Diğer ikiz annelerin tecrübelerinden yararlanmanız, bu konuda kitaplar okumanız fay

Doğuma fiziksel ve ruhsal olarak hazırlanmak doğumu kolaylaştırır. Diğer ikiz annelerin tecrübelerinden yararlanmanız, bu konuda kitaplar okumanız faydalı olacaktır. Doğumun zamanından çok önce olmaması için kendinize dikkat etmelisiniz. Son 3 ayda bol bol dinlenip yorulmamaya gayret edin. Çünkü bebekleriniz ne kadar erken doğarsa sorunları da o kadar çok olacaktır.
Peki, çoğul gebelikler neden erken sonlanır?
• Gebeliğinizin yaklaşık 32. Haftasında bebeklerinizin gelişimi tekil gebelere göre yavaşlar. Vücut ana rahminin sağlıklı olmadığını anlar ve doğumu başlatır.
• Aynı ana rahmini paylaşmanın stresi bebeklerinizin erken doğmasına sebep olur. Bu durum tekil gebelerde görülmezken ikiz gebelerde doğumu hızlandırır. Vücutta salgılanan stres hormonu bebeklerinizi olgunlaştırır.
• Çoğul gebelerde birden fazla bebeğin plasenta ve kese sıvılarının ağırlığı tek gebelere göre fazla olduğu için vücut doğuma başlanması için beyne sinyal gönderir. Bu demek oluyor ki 32 haftalık bir ikiz gebe kadının karnı 40 haftalık tekil gebe bir kadının karnından daha büyüktür.
• Çoğul gebelikte sıklıkla görülen plasenta yaşlanması gebeliğin kısa sürmesine sebep olur.
Bütün bu sebeplerden dolayı erken doğacak olan bebeğinizin nasıl doğacağına kadın doğum uzmanınız karar verecektir. Bebekleriniz anne karnında ters durabilir. Bu durum sezaryen nedenidir. 32. haftadan önce doğan bebekleriniz prematüredir. Bebeklerinizin tedavi ve bakımı özel donanımlı yeni doğan uzmanı olan hastanede olması şarttır. Eğer yeterince donanımı olmayan bir hastanede doğum yaptıysanız bir bebek yoğun bakım ünitesine sahip hastaneye nakil edilmelidir. Çünkü prematüre doğan bebekleriniz de emme güçlüğü, solunum düzensizliği ve solunum durması, vücut ısılarını iyi koruyamama ve sarılık gibi sağlık problemleriyle karşılaşmanız olağandır. Bebeklerinizle ilk karşılaşmanız sizi çok etkileyebilir. Erken doğan bebeklerin vücut yağları az olduğu için kolları bacakları inceciktir. Ciltleri buruş buruştur. Bu durum sizi korkutmasın çünkü bebekleriniz anne karnında ki gelişimini tamamlamadan dünyaya geldi ve hala gelişme aşamasındadırlar. Kilo aldıkça normal bebekler gibi sevimli görünmeye başlayacaklardır. Kablolar içinde yatan bebekleriniz için endişelenmeyin bu kablolar sayesinde onlara fazla dokunulmaz ve izlenimleri kolaylaşır.
Bebeklerinizi ziyarete giderken yapmanız gerekenleri önceden bilmenizde fayda var.
• Gitmeden önce duş alıp temiz kıyafetler giyin.
• Eğer ishal, ateş, uçuk, kanayan açık yaranız varsa ziyaretinizi erteleyin.
• Tırnaklarınız kısa ve ojesiz olmalıdır.
• Kuvözlere yaslanmayın.
• Aksesuarlarınızı çıkarın hem bebekleriniz kucaklarken zarar verebilir hem de mikrop taşıyabilir.
• Yoğun bakıma girmeden ellerinizi dirseklerinize kadar özel sabunla yıkamalısınız, ayrıca kıyafetinizin üstüne ziyaret önlüğünüzü giymeyi unutmayın.