İkizler birbirleri için hem en büyük rakip hem de en büyük destekçidir. Ayrı sosyal ortamlarda ayrı etkinlikler yapmalar

İkizler birbirleri için hem en büyük rakip hem de en büyük destekçidir. Ayrı sosyal ortamlarda ayrı etkinlikler yapmaları bu rekabet ya da destek olmadan diğer insanlarla ilişkiye girme fırsatını doğurur. Bu da bizi önemli bir husus olan eğitim alınacak yer konusuna getirir. Okul çocuk için en önemli sosyal ortamdır. Çocuğun bu ortamda geliştirdiği ilişki yapısı onun hayatı boyunca etkili olacaktır. Bu yüzden hem öğretmen hem de okul arkadaşlarıyla ilişkilerin yoğun olduğu bu dönem çok hassastır. Genelde ikizler aynı okul hatta aynı sınıfa yerleştirilirler. Ama ikizlerin kendi özelliklerini keşfedebilmesi, birbirlerinden bağımsız ilişkiler kurabilmesi adına farklı sınıflarda eğitim almaları önemlidir. Aynı sınıf içerisinde karşılaşacakları kıyaslamalar ikizlerde yetersizlik hissine neden olup özgüvende derin yaralar açacaktır. Aynı zamanda daha çekinik olan karakter girişken olanın kanatları altına sığınıp kendi arkadaş edinebilme yetisini iyice köreltecektir. Ya da yetenekli olduğu bir alanda, ön plana çıkmayı seven diğer kardeş yüzünden geri adım atacaktır.


Peki Sınıf ya da Okul Ayrımı Ne Zaman Yapılmalıdır?


İlköğretime başlangıç ikiz olsun ya da olmasın bütün çocuklar için aynı zamanda anne babadan ayrı kalınan bir süreci simgeler. Özellikle ana okul eğitimi almamış ya da ebeveynle arasında yapışık bir ilişki gelişmiş çocuklarda birinci sınıfa başlarken ayrılık endişesi dediğimiz; ebeveynlerinin kendilerini okula bırakıp gitmesine aşırı tepki gösterme, onlardan ayrılamama, okula uyum sağlamada güçlük çekme gibi durumlar oluşabilir. Anne ve babasıyla güvenli bir bağ oluşturmuş çocuklarda bu tür durumlara rastlanmaz, ama yine de okula ilk adımda ebeveynlerinden ayrışma süreci yaşayan bir ikizin buna ek olarak ayrı okula verilen diğer ikizinden de ayrışma süreci yaşaması çok da sağlıklı değildir. Bireyselleşmeleri önemli olduğu kadar ikizlerin okulda kendilerini huzurlu ve güvende hissetmeleri de önemlidir. İlköğretim çağında birbirlerinden çok uzak ortamlarda eğitim almaları, kardeşlerde ikizinin nerede nasıl olduğuna dair bir endişe hissetmesine de neden olabileceği için ayrı okullar yerine aynı okulda farklı sınıflarda eğitim almaları onlar için daha iyidir. Böylece teneffüslerde birbirini görebilen ikizler kendilerini daha güvende ve huzurlu hissederler. 11 yaşından sonra soyut düşünme yeteneği geliştiği için eğer gerekli bir durumsa mekansal ayrılıkları kabullenmeleri ve baş edebilmeleri  kolaylaşır. Lise döneminde ise artık duygusal ve bilişsel açıdan ayrılabilecek olgunluğa ulaşmışlardır. Kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda farklı okullara gidebilirler. Yetişkinlik dönemindeki ayrılıklara dair bir ön hazırlık niteliğinde olan bu aşamalı uzaklaşmalar onların psikolojik sağlığı açısından önemlidir. Altının çizilmesi gereken önemli bir husus, okuldaki şartlar ne olursa olsun ikizlerin farklı birer birey olarak yetişip, kendi kimliklerini oluşturma sürecinde sağlıklı psikolojiye sahip olmalarındaki esas etkenin ebeveyn tutumları olduğudur.


Fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan sağlıklı bir çocuk yetiştirmek zor bir süreçtir. İki çocuğu aynı anda yetiştirmek ise daha zordur. Bu yüzden, bu yük tek bir ebeveynin üstüne yıkılmamalı, mutlaka iş paylaşımı yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki, olumlu bir eş ilişkisi çocuklarınız için iyi ebeveynler olmanın ön koşuludur.