Çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırmak oldukça zor ve uzun bir süreçtir, bu sebeple tuvalet eğitimine zamanında ve çocuklar hazır olduğunda ba

Çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırmak oldukça zor ve uzun bir süreçtir, bu sebeple tuvalet eğitimine zamanında ve çocuklar hazır olduğunda başlamak çok önemlidir. 1,5-3 yaş aralığı tuvalet alışkanlığı için en kritik dönemlerdir. Ancak çocukların idrar keseleri 20-21. aylardan önce çok sık boşalır, yani kontrol etmek zordur. Bu da eğitimin biraz daha uzun sürmesine neden olabilir. Bu yüzden onlar hazır olmadan zorlayarak bu işe başlarsanız süreci uzatmış olursunuz. Bana göre 2 yaşından sonra başlamanız iş yükünüzü hafifleteceği gibi sürecin uzamasını da engelleyecektir. 4 yaşında verilen tuvalet eğitimi ise gecikmiş kabul edilir. Asya ve Aybilge gibi tek yumurta ikizlerinde gelişim süreçlerinde ciddi fark yoksa tuvalete alıştırma dönemini aynı zamana denk getirmek daha doğru olacaktır. Bu durum çift yumurta ikizlerinde ve gelişim süreçleri farklı olan ikizlerde değişebilir. Özellikle kız ve erkek çiftlerde fark 6 ayı bulabilir. Hepsinin aynı anda hazır olmasını beklemek tabi ki haksızlık olur. Bu durumu artı puan olarak kullanabilirsiniz. Birinin daha evvel tuvalete alışması diğeri için örnek teşkil edebilir. Ancak bu durumu bir yarış halinde değil de özendirme şeklinde kullanabilirsiniz. “Kardeşin tuvalete alıştı sen hala bezlisin” gibi kıyaslama ve suçlamalar işinizi uzatmaktan başka bir işe yaramaz.

İlk üç gün;

Birinci gün; çoğullarla konuşup gerekli alt yapıyı sağladıysanız gözünüz hep onların üzerinde olsun. Tuvalete gitmeleri gerektiğini hissettiğinizde en yakın lazımlığa oturtun. Bol miktarda sıvı tüketimi sağlayın ki tuvalete gitme ihtiyacı hissetsin. Eğer büyük kardeş varsa birlikte tuvalete götürün önlerinde bir örnek olduğunda çocuklar daha hızlı öğrenirler. Çocuklarınız çiş ve kakayı 10 ya da 12 denemeden sonra (ilk gün) lazımlığa denk getirebilirler. Başarısız olduklarında lütfen onlara aşağılayıcı şekilde davranmayın, çişler kakalar tuvalete hatırlatmasını yapmanız onları daha fazla yüreklendirecektir. Uykudan önce kesinlikle lazımlığa gitme konusunda kararlı davranın. Lazımlığa gitmek ister misin gibi bir soru hayır cevabını da birlikte getirebileceği gibi ilk günün yorgunluğuna birde o inatlaşmayı eklemeyin derim.

İkinci gün; ilk gün yaptıklarınıza aynen devam edin. Evinize yakın bir parka gitmek onlar için motive edici olacaktır. Dışarı çıkmadan lazımlığı kullanmasını sağlayın. Bu yaptığınız onlara evin dışına çıktıklarında lazımlık kullanma ihtiyacı hissetmemesi ve bir kaza yaşamadan eve dönmesi gerektiğini öğretecektir. Siz yine de her ihtimale karşı yanınıza taşınabilir lazımlık ve yedek kıyafet alın.

Üçüncü gün; ilk günkü talimatları uygulamaya devam edin ancak bu sefer çocuğunuzu 1 saat sabah, 1 saat öğleden sonra olmak üzere iki kere evden dışarı çıkarın. İki seferde de çıkmadan önce çocuğunuzdan lazımlığı kullanmasını isteyin. Yine dışarı çıkarken çocuğunuza içine bir şey giydirmeden bol bir pantolon giydirin. Yanınıza her ihtimale karşı taşınabilir lazımlık ve kıyafet almayı unutmayın. Bütün bunları yaptıktan sonra hala başarıya ulaşamadıysanız bir süre ertelemeniz hem sizi hem çocuklarınızı daha az yıpratacaktır.

Asya ve Aybilge’nin gelişim süreçleri her zaman birbirine paraleldi dolayısıyla tuvalet eğitimine birlikte başlamamam için bir sebep yoktu. Hem benim iş yükümü azaltacaktı hem de birbirlerini yüreklendirebileceklerdi. Her biri için ayrı lazımlıklar tercih etmeliydim. Çünkü 1,5 - 3 yaş arası paylaşma dönemi değildir. Her şeyin, bir tokanın bile paylaşılamadığı bu dönemde ayrıca paylaşma döneminin olmaması dışında çoğul çekişmelerini yok sayamayız. Her biri için ayrı çıkartmalar edinebilirsiniz ve her başarılı çiş, kaka denemesinden sonra çıkartmalarla, küçük hediyelerle onları yüreklendirebilirsiniz. Kolay çıkarabilecekleri giysiler giydirmek hayat kurtarır. Düğmeli, bağcıklı veya dar giysiler, tulumlardan uzak durun. Alışma aşamasında birkaç gün külot giydirmemek işinizi kolaylaştıracaktır. Tuvalet kazalarına hazırlıklı olun. Yaz aylarını tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Ne kadar az halı o kadar az iş sizin için, ayrıca pislenmesini istemediğiniz yerlere çarşaf, alt açma bezleri ya da koruyucu alezler açabilirsiniz. Annelik sabır ve anlayış işidir. İşte en çok sabır ve anlayış göstermeniz gereken konulardan biri de tuvalet alışkanlığı dönemidir, çünkü her çocuğun kendi hızı vardır. Asya bu konuda Aybilge’den daha istekli ve hızlıydı ama ikisi de üçüncü günde öğrenebilmişlerdi. Üçüncü günün sonunda zafer bizim olmuştu ve bu zorlu süreci de böylece atlatmış olduk.