Kısaca ilaç tanıtım yazısı diyebiliriz onlara. Hani çoğumuzun okumadan çöpe attığı kâğıtlardaki yazılar. Oysa o kadar önemliler ki. İlaçla

Kısaca ilaç tanıtım yazısı diyebiliriz onlara. Hani çoğumuzun okumadan çöpe attığı kâğıtlardaki yazılar.
Oysa o kadar önemliler ki.
İlaçların tüm yan etkilerini, hem de rastlanma sıklığı derecelerine göre veren çok önemli belgelerdir onlar.
Geçenlerde bir sağlık sorunum ile ilgili olarak aldığım iki ilacı kullandıktan sonra ayaklarımda ödem oluştu. Ağrılar dayanılmaz bir hal alıp, yürüyemez bir duruma gelince kemoterapi tedavimi takip eden onkoloji doktoruma başvurdum. O da bunun kemoterapinin bir yan etkisi olabileceğini söyledi.
Oysa yanılmıştı. Daha önce kullandığım o iki ilacın prospektüsünü ne ben, ne de beni takip eden onkoloji doktoru okuma fırsatı bulamamıştık.
Üroloji ile ilgili ilaçlar olmalarına rağmen, ikisinin de ayaklarda şişlik ve ödem yapabileceği prospektüslerinde yazıyordu.
Yanlış teşhis, yanlış bir tedaviye yol açabileceğinden bu konularda son derece dikkatli olmak gerekiyor.
Doktorlar, ilaçların prospektüslerinde yazan tüm yan etkileri bilmek zorunda değiller. Okumaları da imkânsız. Zira onbinlerce ilaç var piyasada.
Ama biz kullanıcılar olarak mutlaka onları kullanmadan önce okumalıyız.
Prospektüste yazan her yan etki mutlaka bizde de çıkacak diye bir kural yok elbette. Zaten bunu gözeten çoğu ilaç firması, bu yan etkilerin rastlanma sıklığını da yazmaya başladı artık.
Biz sadece tedbiri elden bırakmayalım yeter.