İkizlere hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sütüm yetmeyecek endişesine kapılmış olabilirsiniz ancak, araştırmalar gösteriyor ki bir annenin ikiden

İkizlere hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sütüm yetmeyecek endişesine kapılmış olabilirsiniz ancak, araştırmalar gösteriyor ki bir annenin ikiden fazla bebeğe süt üretebilme kapasitesi vardır. Asla sütüm yetmeyecek demek en başından psikolojinizi olumsuz etkileyecektir.ikiz bebekleri emzirmek tek bebeği emzirmekten daha zahmetli ve yorucudur ama imkansız değildir.
Bu yüzden doğumdan sonra sağlıklı beslenmek birinci kuralımız olmalıdır. Kötü alışkanlıklarınızı bir kenara bırakın, siz artık bir annesiniz. Ne yerseniz sütünüz de o olacaktır. Su yerine çay,kahve ,asitli içecekler içmek yok, öğün atlamak yok..yediğinize içtiğinize dikkat etmelisiniz çünkü zaman dikkat zamanı siz ne yerseniz bebeğinizde onunla beslenecektir.ikiz bebeklerinizle ilgilenirken bu koşturmada ihtiyacınız olan besinleri alamayabilirsiniz.Elinizin altında, her zaman ulaşabileceğiniz yerlerde hatta emzirirken atıştırmalık yiyecekler bulundurmak ihtiyacınız olan besinleri almanın en kolay yöntemidir.Peynir dilimleri,kuruyemişler,meyveler iyi bir protein kaynağıdır ve günün yoğunluğunda aç kalmamanızı sağlayacaktır.
İkiz bebek anneleri öncelikle sadece anne sütü vermeyi deneyin “iki bebeğe sütünüzün yeteceğini zannetmiyorum” gibi cümleleri duymazdan gelin. Mama verin diyenlere aldırmadan deneyin. Bebeklerinizi zaman belirlemeden her istediğinde emzirin. Gece uyandıklarında sadece sakinleştirip uyutmak yerine emzirip uyutun ve her emzirmenin ardından sütünüzü sağın. Bebeğinizin emmesi tüm makinelerden daha güçlüdür, ancak prematüre bir bebeğin çene kasları güçsüz olacağı için memede kalan sütü memeden boşaltın. Emzirdikten sonra sağma işlemi hem memenizi boşaltmanıza hemde bu şekilde süt üretimini arttırmaya ve dolapta süt biriktirmenizi yarayacaktır. Bu uygulamayı 6 hafta kadar yapmanız sütünüzün artmasına yardımcı olacaktır. Gününüzün büyük bir kısmı emzirmek ve süt sağmakla geçecektir. Gerçekten bebeklerinizin doymadığını düşündüğünüz anlarda mama yerine sağdığınız sütler sizi oldukça rahatlatacak. Anne sütünün kalorisi mamaya göre düşük olduğu için bebekler ilk dönemlerde çok sık emmek isterler. Bu durum normal fakat uykusuzluk anne sütünü olumsuz etkileyeceği için sağdınız sütlerden eşiniz ya da yardımınıza gelen yakınlarınızdan bebeğinize vermesini isteyebilirsiniz Böylece deliksiz bir uykuyla süt üretiminiz artacaktır. İyi bir süt sağma makinesi edinin hastane tipi süt sağma makineleri çok güçlü çekiyor ve kısa sürede sütünüzün boşalmasını sağlıyor. Bir göğsünüzden diğerine göre daha az süt geldiğini düşünüyorsanız o göğsünüzden daha fazla emzirin ki sütünüz artsın. Bebeğinizin memeyi doğru şekilde kavradığından emin olun çünkü göğsünüzün ucu areolanın bebeğinizin ağzında olması sütün artırımı için önemlidir. Bol sıvı alımını, özellikle su içmeyi ihmal etmeyin.bütün bunları yaptıktan sonra hala sütünüz yeterli değil ise bebeğime asla mama vermeyeceğim demek sizi strese sokabilir.Stres sütünüzü daha da olumsuz etkileyecektir bu yüzden geçici bir öğün diye düşünüp rahatlayın..Peki anne sütü ve mama dengesini nasıl sağlamalıyız ? Bebekler için en uygun beslenme yöntemi ilk 6 ay şüphesiz anne sütüdür. Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi tüm gereksinimlerini karşılar. Anne sütünün yeterli olup olmadığını bebeklerin aylık tartı takiplerinden anlayabilirsiniz. Unutmayın iyi doyan bebekler iyi uyur. Emzirdikten sonra hala ağlamaya devam ediyorlarsa bu doymama belirtisi olabilir.ilk üç ya da dört ayda doğum kilolarının iki katına çıkması beklenir. Yeterli olmadığı durumlarda mama seçimini hekiminize danışın bebeklerin doğum haftalarına göre uygun bir öneride bulunacaktır. Mama anne sütüne yakın inek sütünden elde edilen beslenme ürünüdür yani protein,yağ,şeker gibi özellikleri anne sütüne yakınlaştırılmıştır ayrıca probiyetikler konusunda zenginleştirilmiştir.Sizin bebeğinize mama vermeniz dünyanın en kötü olayı değildir, bir bebeğin açlıktan ölmesi kadar kötü olamaz.
Mama hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz;
Biberon ve ucu kesinlikle kaynatılmış dezenfekte edilmiş olmalı ve cam biberon tercih edilmelidir. Eller iyice yıkanıp mama öyle hazırlanmalıdır.Kullanılacak su 5 dakika kaynatılıp ılımış içme suyu olmalıdır.Hazırlanmış mama önce bileğin iç kısımıyla ısısı kontrol edilir ve bekletilmeden bebeğe verilmelidir.