Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, özel sektör işbirliğiyle borlu süper iletken imaline başlandığını belirterek, "On yıl içerisinde sektörde yıllık 1 milyar dolarlık ihracat öngörülüyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nanoteknolojiden, her türlü endüstri alanına, sağlık sektöründen malzeme bilimine, savunma sanayi ve uzay teknolojisi gibi stratejik alanları da kapsayan ve 250’den fazla kullanım alanına sahip bor maddesine ilginin gün geçtikçe arttığını dile getirdi.

Türkiye'nin, dünya bor rezervlerinin yüzde 73’ü gibi çok önemli bir kısmına sahip olduğunu hatırlatan Alaboyun, "Ülkemizde katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesine dönük araştırma geliştirme faaliyetlerine önem veriyoruz ve bor ile ilgili çalışmaları destekliyoruz. Bu anlamda Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) özel sektör işbirliği ile borlu süper iletken malzeme imal etmeyi başardık" diye konuştu.

Bakan Alaboyun, borlu süper iletkenlerin ulaşım, haberleşme ve sağlık sektöründe önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, "On yıl içerisinde sektörde yıllık 1 milyar dolarlık ihracat öngörülüyor" ifadesini kullandı.

"Patentini aldık"

BOREN Başkanı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu da Enstitünün Türkiye'de borun nihai ürünlere dönüştürülmesi ve işlenmesine yönelik projeleri desteklemeye devam edeceğini aktardı. Borlu süper iletken üretiminde kullanılan yüksek saflıktaki elementer bor üretiminin de Türkiye'de yapıldığını söyleyen Yörükoğlu, "Bu konuda desteklediğimiz projelerden bir patent aldık. Bu anlamada desteklerimiz ile bugün özel sektörde Pavezyum şirketi borlu süper iletken malzemelerin üretimini başardı" dedi.

Pavezyum’dan Prof. Dr. Suat Somer de süper iletkenlerin elektrik akımını kayıpsız iletme özelliği olan yüksek teknoloji ürünü malzemeler olduğunu anlattı. Borun sektörde çok çeşitli kullanım alanları olduğuna dikkati çeken Somer, "Örneğin süper iletken bir kablonun elektriksel iletkenliği aynı boyutlardaki bakır kabloya nazaran 150 kez daha fazla. Bu özelliği nedeniyle süper iletken gelişmiş teknolojilerde güç kabloları, MRI cihazları, 10 megavat üstü rüzgar jeneratörleri, manyetik raylı trenler ve süper iletken mıknatısların yapımında önemli rol oynuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Editör: TE Bilisim