TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi ile ilgili tartışmalar kavgaya dönüştü.

Tasarının iade edilmesiyle ilgili usul tartışmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Ecdat toprağı Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD'in eline geçtiği ve askerlerin rehin olduğu haberleri var. Gerekirse kapalı oturumda Hükümet Genel Kurul'u derhal bilgilendirmeli. Parlamento bilgilendirilmeden başka işlem yapmak Parlamento'yu kuranlara, varlığına, Süleyman Şah'ın manevi şahsına saygısızlıktır" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala "Son derece önemli bir mevzuyu gazete dedikodularından alarak 'böyledir' demek yanlıştır. Dışişleri Bakanlığı resmi açıklama yaptı. Sitelerden okuyun, böyle bir şey yoktur" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ala'nın kısa açıklama yapmasına, "Sitelerden okuyun... Böyle üslup olur mu?" diye tepki gösterdi.

Daha sonra Anayasa'ya aykırılık konusundaki usul tartışmasına geçildi.

Yakut, usul tartışmasının ardından tutumunda değişiklik olmadığını açıkladı.

Bu arada CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal, tasarıyla birleştirilen kanun tekliflerini geri çektiklerine dair tezkere verdiler.

Genel Kurul tarafından oylanan tezkereler kabul edilmedi.

Tezkeresi ile ilgili konuşmak isteyen Tanrıkulu ile TBMM Başkanvekili Yakut arasında tartışma yaşandı.

Tanrıkulu, Ünal'ın üzerine yürüdü

Yakut, oylamanın yapıldığını belirttikten sonra Tanrıkulu'nun itirazlarını sürdürmesi üzerine "Yazık size" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Yakut'a, "Sizin bir milletvekiline 'yazık size' deme hakkınız var mı?" diye konuştu. Yakut da söylemediği bir şeyi Tanrıkulu'nun kendisine atfettiğini dile getirdi.

Tanrıkulu, Yakut'un sataşmada bulunduğu gerekçesiyle söz aldı.

Bu sırada Başkanlık Divanı önünde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Tanrıkulu'na, "Sen hakaret edeceksin sana söz söylenmeyecek öyle mi?" dedi.

Bunun üzerine Tanrıkulu, Ünal'ın üstüne yürürken AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Ünal ile Tanrıkulu'nun arasına girdi. Bu sırada Başkanlık Divanı önüne koşan çok sayıda milletvekili arasında yumruklaşmaya varan arbede çıktı.

Bu sırada CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün stenografların bulunduğu bölümün arkasındaki merdiven boşluğuna sırtüstü düştü.

Düzgün bir süre sonra sersemlemiş vaziyette merdivenlerden salona çıktı. İlk kontrolü yapılan Düzgün ile CHP'nin doktor milletvekilleri Mehmet Haberal ve Hilal Kaplan da ilgilendi. Daha sonra kulise çıkan Düzgün, gazetecilere iyi olduğunu açıkladı.

"Ağır tahrik"

Aradan sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekili Ünal'ı milletvekillerini tahrik etmekle suçlayarak, görüşmelerin devam ettirilmemesini istedi.

Ünal ise Tanrıkulu'nu ya da AK Parti Grubu'nu tahrik eden ifade kullanmadığını belirterek, "Hiçbir milletvekili grup başkanvekili üzerine yürümez. Sözümün kavga nedeni olmasını gerektiren hiçbir içeriği yok. Üzerime yürümesi ağır tahrik" diye konuştu.

Hamzaçebi, Ünal'ın özür dilemesini beklediğini söyledi.

Bu sırada muhalefet milletvekilleri AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün Bakanlar Kurulu sıralarında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin yanında oturmasına tepki gösterdi. Külünk ile muhalefet milletvekilleri arasında söz dalaşı yaşandı.

TBMM Başkanvekili Yakut, muhalefet milletvekilleri Külünk'ün Bakanlar Kurulu sırasından kalkmaması üzerine tepkilerini sürdürünce birleşime bir kez daha ara verdi.

Bu Meclis'in çalışması gerekir

TBMM Genel Kurul'da "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin usul tartışmaları sırasında yaşanan gerilim üzerine verilen aranın ardından birleşimi açan Başkanvekili Yakut, görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yakut'un oturuma gürültü ve kavga olması nedeniyle iç tüzüğün 68. maddesine göre ara verdiğini ve tekrar açıldığında ise gürültü, kavga ve gerilimin devam ettiğini söyledi. Hamzaçebi, "Sizin göreviniz şu an 68. maddeye göre bugün için çalışmalara son vermektir. Aksi takdirde iç tüzüğü çiğnemiş olacaksınız" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de iç tüzüğün 68. maddesini anımsattı. Baluken, "Bu oturumu devam ettirmenin koşulları yoktur. Sizi iç tüzüğe uymaya, iç tüzüğün 68. maddesine göre hareket etmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da "68 maddeye dayanarak oturumun kapatılması" şeklindeki ifadenin çok haksız ve mesnetsiz bir iddia olduğunu söyledi.

İç tüzüğün 68. maddesini okuyan Aydın, "Eğer muhalefetin dediği doğru ise her iki ara vermede kapatmamış olmamız lazımdı" dedi.

Muhalefetin itirazları üzerine Yakut, "Bu Meclis'in çalışması gerekir. Hemen kapatacak mıyız? Böyle bir anlayış doğru değil" şeklinde konuştu.

Yeniden söz alan Hamzaçebi, kavganın AK Parti Grup Başkanvekili'nin kürsüdeki hatip Sezgin Tanrıkulu'na, kürsünün hemen arkasında durarak laf atmasıyla başladığını söyledi.

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da "Ben hiçbir şekilde şahsa kürsüde konuşma yaparken sataşmada bulunmadım. Eğer arkadaşlarım orada araya girmeselerdi milletvekili bana fiili müdahalede bulunacaktı. Çünkü merdivenleri çıkıp üzerime yürüdü. Buna rağmen hareketsiz kalarak fiili bir müdahaleyi engelledim" karşılığını verdi.

Konuşmalar sırasında zaman zaman muhalefet milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.

Bu arada muhalefet milletvekilleri, Yakut'un iç tüzüğün 75. maddesine göre verilmiş bir tezkere olduğunu ve okutup oylayacağını söylemesi üzerine sıralara vurarak protesto etti.

Muhalefet partisi grup başkanvekillerinin Divan Başkanlığı'na giderek, CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'nin usul tartışması açmak istemesi üzerine Yakut, "Neyin usul tartışması Hamzaçebi? Tüm grubunuz ayağa kalkıp, gürültü yapacak ve 'usul tartışması açıyorum' diyeceksiniz. Böyle bir usul var mı?" diye sordu.

Daha sonra Yakut, Divan Katip Üyesi Muharrem Işık'tan birkaç kez tezkereyi okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Yakut birleşime ara verdi.

Işık, verilen arada AK Parti sıralarından kendisine yönelik, "Yuh sana niçin geldin oraya?" ifadelerine, "Terbiyeli konuş" karşılığını verdi. Yaşanan sözlü tartışma milletvekillerinin araya girmesiyle sone erdi.

Muhalefetten itiraz

Verilen aradan sonra Başkanlık Divanı'na katip üyeler AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal Macit ve AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in çıkmasına muhalefet itiraz etti.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Yakut, divana CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'yı çağırdı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın isteği üzerine Yakut, görevlendirme çizelgesini okudu. Yalçınkaya, adı listede olmadığı için Divan'a çıkmadı.

Daha sonra Yakut, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün birleştirilen tasarıdaki kanun tekliflerini geri çekme tezkerelerini okutarak oylattı.

Muhalefet milletvekilleri Divan'da iki AK Parti'li katip üye bulunmasını sıralara vurarak protesto etti. Oylamalarda kanun tekliflerinin geri çekilmesi tezkereleri reddedildi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın, "Talimat alıyorsun" diye bağırdığı Yakut, "Siz ne kadar talimat alıyorsanız ben de o kadar alıyorum" dedi.

Sade vatandaş bu yasayı ister

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın "İç Güvenlik Paketi"ne ancak ve ancak suç işleme eğilimi olanların karşı çıkabileceğini, sade vatandaşın bu yasayı istediğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri öncesinde Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün kanun teklifini geri alma tezkeresinde yoklama talebini işleme koymadığı için usul tartışması açtı.

Aydın, İç Güvenlik Paketi'ne değinerek, "Bu yasaya kimler karşı çıkabilir? Bu yasaya ancak ve ancak suç işleme eğilimi olanlar karşı çıkabilir. Sade vatandaş bu yasayı ister" dedi.

Aydın'ın konuşmasının ardından çok sayıda muhalefet milletvekili sataşma nedeniyle söz istedi.

Yakut'un liste yapılmasını söylemesi üzerine, muhalefet milletvekilleri isimlerini yazdırmak üzere Divan Başkanlığı önünde sıraya girdi.

Bu sırada birleşime 5 dakika ara veren Yakut, aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi 14.00'te toplanmak üzere bileşimi kapattı.

Tasarının görüşmelerine başlanamadı

TBMM Genel Kurulu'nun saat 14.00'te başlayan ve gece saat 02.00 sıralarında kapanan bugünkü birleşiminde İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine başlanamadı.

Muhalefet partilerinin grup önerilerinin görüşülmesinden sonra saat 20.15'te başlayan oturumda tasarının görüşmelerine geçilmesi için komisyon ve hükümet yerini aldı.

Muhalefet partileri, tasarının görüşülmesine geçilmesini engellemek için çeşitli yöntemlere başvurdu.

İlk olarak tasarının İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesinin iç tüzüğe aykırı olduğu iddiasıyla iade edilmesini isteyen muhalefet, daha sonra Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulundu ve 3 kez usul tartışması açıldı.

Tasarıyla birleştirilen kanun tekliflerinde imzası bulunan muhalefet milletvekilleri, tekliflerini geri almak için tezkereler verdiler. Tezkerelerin oylanmasında muhalefet yoklama istedi.

Genel Kurul'daki görüşmelere AK Parti ile muhalefet milletvekilleri arasında çıkan bir kavga ve iki gerginlik nedeniyle ara verildi.

AA
Editör: TE Bilisim