Zirai anlamda hasat süreci ve ziraatla etkin mücadelede çiftçinin neler yapması gerektiği yönünde uzman isimden öneriler geldi.

DİKKAT EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Kalıcı Oje ile Tırnaklarınızı Uzun Süre Parlak Tutun Kalıcı Oje ile Tırnaklarınızı Uzun Süre Parlak Tutun

Malatya Haber sitesi yenimalatya.com.tr’de yer alan habere göre, ürün planlaması ve hasat süreci ile ilgili bilgiler paylaşan Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, “Zirai anlamda birçok ürünlerde yoğun hasat dönemi başladı. Bazı ürünlerde hasat bitti ama bazı ürünlerde hasat dönemi. Elma, üzüm hasadı bu dönemlerde başlayacak. Dolayısıyla bundan sonraki bir ürünün planlamasını yapmak, bakımlarını yapmak içinde önümüzdeki günlere bir süreç başlayacak. Bu dönemde yapılan bakımlar, önümüzdeki yılın verimini etkilediği için buna çok dikkat etmek gerekli. Zirai mücadele konusunda eksiklik yapmamaları gerekir. Özellikle tarla ürünlerinde de son yıllarda Tarım Bakanlığının bunla ilgili çalışmaları var. Dolayısıyla bir ürün plantasyonu, çeşidi belirlerken tarla bitkilerinde, piyasa şartlarını iyi takip ederek en ekonomik, piyasanın en ihtiyacı olan, birde bu hazırlanan üretim planlamasına dikkat edilmesi çok çok önemli.” İfadelerine yer verdi. 

TARIMSAL DESTEKLEME MODELLERİ DEĞİŞTİ

Tarımsal destekleme modellerinde yanan değişiklikleri de gündemine alan Çiçek, “Tarımsal destekleme modelleri değişti. Artık yıllık bazda değil, 3 yıllık havza bazda planlamalar yapıldı. Bununla ilgili tarım teşkilatlarıyla irtibat kurup hangi ürünlerin desteklemesi gerekiyorsa, yada desteklendiği gerekiyorsa ona göre bir ürün deseni oluşturmaları gerekiyor.” diye konuştu.

ARTIK DEVİR ÖYLE BİR DEVİR DEĞİL

Son olarak tarımsal anlamda çiftinin hatalarına a vurgu yapan Çiçek, “Geçmişte çiftçilerin en büyük problemi şu, 1 yıl önceye bakıp o yıl hangi ürün piyasada para ediyorsa insanlar onu ekmeye çalıştılar. Oda arz talep dengesini bozdu. Artık devir öyle bir devir değil. Planlama gereken bir devir. Piyasanın ihtiyaçları, ekim alanları, yine destek kalemlerini dikkate alarak buna göre ürün planlaması yapmaları çok önemli. Bu dönemde yapılabilecek şeyler bunlar. Hasat sonrası ürünlerin değerlendirilmesi çok önemli. Buna dikkat etmeleri şuan için yapabileceğimiz en iyi tavsiye.” dedi.