Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Derneği’nin (ESPEN) yakın zamanda yayınladığı ve COVID-19 için risk grubunda olan veya enfekte olmuş bireylerde yetersiz beslenmenin önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunu ele aldığı kılavuzdaki tavsiyelere geçen hafta kaldığım yerden devam ediyorum:

3. Yetersiz beslenen kişilere vitamin ve minerallerle yeterli takviye sağlanmalıdır.

Potansiyel örnekler olarak, D vitamini eksikliği, influenza, HIV ve hepatit C dâhil olmak üzere bir dizi farklı viral hastalık ile ilişkilendirilirken diğer çalışmalar influenza için böyle bir ilişkiyi sorgulamıştır. D vitamini seviyesinin COVID-19 hastalarına etkisiyle ilgili daha fazla araştırma gerekmektedir.

Bu hipoteze destek olarak buzağılardaki azalmış D vitamini seviyelerinin sığır koronavirüs enfeksiyonu riskini artırdığı bildirilmiştir. D vitamini seviyesinin COVID-19 hastalarına etkisiyle ilgili daha fazla araştırma gerekmektedir.

Başka bir örnek olarak, vücudun enfeksiyona karşı savunmasının çoğu yeterli kaynağına bağlı olduğundan, A vitamini “anti-enfektif” vitamin olarak tanımlanmıştır. Genel olarak, düşük A, E, B6 ve B12 vitaminleri, çinko ve selenyum seviyeleri viral enfeksiyonlar sırasında olumsuz klinik sonuçlar ile ilişkilendirilmiştir.

COVID-19 hastalarında vitamin ve minerallerin değerlendirilmesi gerektiğini öneren yakın tarihli bir incelemede, A ve D vitaminlerinin yanı sıra B vitaminleri, C vitamini, omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri, selenyum, çinko ve demirin dikkate alınması gerektiği doğrulanmıştır.

Vitamin ve mineral eksikliklerini önlemek ve tedavi etmek önemli olmakla birlikte, bu uygulamanın COVID-19'un klinik sonuçlarını önleyebileceği veya iyileştirebileceğine dair kanıt yoktur.

4. Karantinadaki hastalar önlem alırken düzenli fiziksel aktiviteye devam etmelidir.

Enfeksiyon riskinin azaltılması en iyi, COVID-19 riski altındaki tüm insanların evlerinde karantinaya girmesi ile elde edilir.

Bununla birlikte, uzun süre evde kalma, normal fiziksel aktiviteyi azaltarak ve dolayısıyla enerji harcamasını azaltarak, oturmak, uzanmak veya uzanmak için aşırı miktarda zaman harcamak gibi hareket içermeyen durumların artmasına neden olabilir.

Bu nedenle karantina, kronik sağlık durumları, kilo artışı, iskelet kası kütlesi ve gücü kaybı ve bağışıklık sisteminin etkinliği için risk oluşturur ve potansiyel kötüleşmeye yol açabilir.

Bu duruma engel olmak için evde, güvenli, basit ve kolayca uygulanabilir egzersizler yapmak hem mental hem de fiziksel sağlık için oldukça önemlidir.