Son zamanlarda ülke gündemini meşgul eden kanal İstanbul bir kısım için kuraklık, deprem felaketleri vb. Bir diğer kıs

Son zamanlarda ülke gündemini meşgul eden kanal İstanbul bir kısım için kuraklık, deprem felaketleri vb. Bir diğer kısım için ise ülke ekonomisine katkı, boğazdan koca koca gemilerin geçip manzarayı bozmaması, boğaz üzerindeki yalıların güvenliği vb. Peki nedir bu kanal İstanbul



Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçirilecek. Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak. Kanalın uzunluğu 40–45 km; genişliği yüzeyde 145–150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır.



453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır.



İstanbul’un toplu ulaşım araçlarında ve sosyal medyada yayınlanan reklamlarla Ya kanal ya İstanbul sloganıyla projenin iptal edilmesi aksi halde İstanbul’u büyük bir felaketin beklediği açıklandı. Bu kampanya kapsamında imza toplanıp projenin iptal edilmesi talebinde bulunuluyor. Bugün ise ÇED raporuna onay çıkan Kanal İstanbul projesinin yapımının durması veya iptali gibi bir şey gözükmüyor.



Dileriz ki İstanbul için Türkiye’miz için hayırlısı olur.