Kalbinizin derinliklerinde ki en saf duygu. Bu duygunuzu avantaj olarak da dezavantaj olarak da kullanmak tamamen sizin elinizde. İnsanı insan yapan duyguların en başında gelenlerinden birisidir merhamet. Çünkü merhamet insanın, başkalarının dertleriyle dertlenebilmesi, dertli bir insana yardımcı olabilmek için elinden geleni yapması demektir. Merhamet bencillikten ve yalnız kendi nefsini düşünmekten alıkoyan bir duygudur.

Merhamet, aslında empati kurmanın bir sonucudur. Zira insanların herhangi bir canlıya karşı merhamet duygusunu göstermesi için onun ne kadar kötü bir durumda olduğunu düşünmesi ve kendisini onun yerine koyması gerekir. Bu da, tamamen empati ile yapılabilir. Yani merhamer duygumuz, empati yoluyla daha çok ortay çıkar. İçinde insani duygular barındıran her insanda az veya çok merhamet vardır. Genellikle doğuştan veya anne babaların çocuklara verdiği terbiye ve ahlak sayesinde kazanılır. Çevresinde merhametsiz insanların bulunduğu bir çocuğun da merhametsiz olması kaçınılmazdır. 

Merhametli olmayan kişiden her türlü kötülük beklenir. Bazı şeyler, insanın vicdanı ile ilgilidir. Merhametsiz bir insan, yasaların ve cezaların olmadığı yerde kolaylıkla merhametsizce davranışlarda bulunabilirler. Günlük hayatımızda bazen zor durumda kalan insanları görürüz.Öyle zor durumda kalan insanlar vardır ki kimisi yiyecek bir lokma ekmeğe muhtaç olur, kimisi yatacak bir yere kimisi ise bazen sevilmeye muhtaç olur.  Bu insanlar karşısında içimizde yardım etme dürtüsü vardır. Bu dürtü insanın doğasında olan bir şeydir. Merhamet sayesinde toplumdaki iyi niyet gelişir.  Bu da daha sağlıklı bir toplum meydana getirir. Ya da bir başka açıdan bakarsak, karşınızdaki insan kötü ise sizin merhamet duygunuzdan da faydalanabilir. Merhametinizi kaybetmeyin ama kimseyede iyi olucam derken kendinizi kullandırmayın.