İstanbul

TEKNOFEST'te finalistler arasına giren "META-TIP" projesinde stratejik ilişkiler üzerine görev yapan Durmuş, AA muhabirine, META-TIP'ın "tıpta devrim yapmak" için yola çıktıkları bir proje olduğunu söyledi.

Türkiye'de 100'ün üzerinde tıp fakültesi olduğunu ve buralarda on binlerce doktor adayının eğitim gördüğünü dile getiren Durmuş, "Bu eğitimin en önemli parçası da anatomi eğitimi. Anatomi eğitiminin vazgeçilmez parçası da kadavralar. Türkiye kadavralar konusunda büyük bir sıkıntı yaşamakta." dedi.

Durmuş, Avrupa'da bir kadavrayı 10 öğrenci incelerden Türkiye'de bu sayının 40'ı bulduğuna dikkati çekerek şunları ifade etti:

"Bu sayıyı daha iyileştirerek kadavra ithalatının azaltılmasını amaçlıyoruz. Fakülteler kadavra ithalatına girdikleri zaman 14 bin 500 ile 16 bin dolar arasında ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu ücretler de ithalatı artırarak döviz girdisi ile çıktısı arasındaki farkı artırmaktadır. META-TIP projesiyle bizler kadavra ithalatını azaltıp ülkemizin döviz girdisi ile çıktısı arasında farkı azaltarak bu ekonomik sürece de katkı sağlamak istiyoruz."

Yerli savunma sanayi ürünleri, sabit ve hareketli kara hedeflerini imha etti Yerli savunma sanayi ürünleri, sabit ve hareketli kara hedeflerini imha etti

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi stajyer doktor Mustafa Şanverdi de projeyle tıp fakültesi öğrencilerine 3 boyutlu kadavra eğitimi imkanı sağlamayı planladıklarını söyledi.

Projeyi kadavra maliyetinin yüksek olmasından yola çıkarak geliştirdiklerini dile getiren Şanverdi, "Organları alıp 3 boyutlu tarayıcılarla tarayıp o formatta metaverse dünyasında Sanal Anatomi Eğitimi diye bir sınıf altında hastane kurmayı planlıyoruz. Biz tıp fakülteleri öğrencileri olarak organları 3 boyutlu olarak inceleme imkanına pek sahip değiliz. Kadavranın üzerinden alınan gerçek organı taradığımız için öğrenciler bir organı tüm yönlerden görme imkanına sahip oluyor." diye konuştu.

Şanverdi, organlarda görülmesi zor yapılar olduğunu belirterek, "Hatta bunları kadavra üzerinde de göremediğimiz oluyor. Biz projemizle bütün öğrencilerin bu yapılara ulaşmasını mümkün kılıyoruz." dedi.

Kaynak: AA