Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda

Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda tüketmesidir. Vücudun büyüme ve gelişmesi, verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için sağlığın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.


Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması "yeterli ve dengeli beslenme" dir.


İnsanın gereksinmesi olan ve besinlerin bileşiminde yer alan tüm besin öğesi 6 grupta toplanır. Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madenler, vitaminler ve sudur.


SAĞLIĞINIZ İÇİN HER GÜN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER


Havuç


A vitamininin beta-karoten içeren havuç; kanser, astım, iltihabi hastalıklar gibi birçok hastalığın oluşumunu engelliyor. Aynı zamanda gözleri koruyor ve dokuların tamiri için hücreler arası iletişimi sağlıyor. Bu nedenle kanser riskini ciddi anlamda azaltıyor. Bu sebeple fırsat bulduğunuz her dakika mutlaka havuç tüketmeye gayret gösterin.


Ceviz


İçeriğindeki omega-3 içeren ceviz, enfeksiyonlara karşı da ciddi bir koruyucu olup her gün tüketildiğinde kolesterolü ve kan basıncını dengeler. Bağışıklık sistemimiz için de son derece önemli olan bu yiyecek kanserin birçok türüne yakalanma riskini de azaltan mucize bir besindir. Bu nedenle günde mutlaka bir avuç tüketmelisiniz.


Domates


Vücudu enfeksiyonlara karşı koruma özelliği ve  cildi koruyarak yaşlanmanın önüne geçiyor, kolesterol ve kan şekerini düzenliyor. Bu sebeple özellikle yazın sofranızdan eksik etmeyin.


Karadut


Antioksidan deposu olan karadut vücuda en yararlı meyvelerden biri. Bu nedenle kanı temizleyip şekeri dengeleyen, kolesterolü düşürüp kalp hastalıklarına, beyne ve hatta kansere iyi gelen bu meyveyi her gün düzenli olarak tükelmesi gerekir.


Kırmızı Biber


Bir antioksidan bombası olan kırmızı biber, içeriğindeki kapsaisin sayesinde doğal bir ağrı kesicidir. Aynı zamanda mideye iyi gelir, enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı korur.


Yoğurt


Sindirim sistemi için gerekli olan probiyotiklerden bol bol barındıran yoğurt en önemli yiyeceklerden biridir. Kan basıncını düzenlemek, enfeksiyonları önlemek ve ağız sağlığını korumak için birebirdir. Her öğünde bir kâse yoğurt yenilebilir.


Yulaf


Lifli beslenmenin önemi herkes tarafından bilinmektedir. Yulaf ise bağışıklık ve sindirim sistemine faydasıyla bilinen besin değeri son derece yüksek bir tahıldır. Üreme bozukluklarına iyi gelen kolesterol seviyesini düşüren, kalbi koruyan, kan şekerini düzenleyen çok faydalı bir besindir. Hergün düzenli bir şekilde tükelmesi bağışıklık sistemini dengeler.


Sarımsak


Doğal bir antibiyotik olan sarımsak Vücudu virüslerden, bakterilerden, parazitlerden koruyan, temizleyen güçlendiren besin değeri oldukça yüksek antiseptik görevini gören önemli bir yiyecektir. Mutlaka hergun tüketilmelidir.


Sağlıklı Günler


Neslihan Baykal Yakışan


Sağlıklı Yaşam Koçu