Değerli öğrencilerim ve saygıdeğer veliler. Sizler, evlatlarınız ve biz öğretmenler için çok önemli olan bu tercih döneminde âcizane 20 yıllı

Değerli öğrencilerim ve saygıdeğer veliler.

Sizler, evlatlarınız ve biz öğretmenler için çok önemli olan bu tercih döneminde âcizane 20 yıllık dershane, rehberlik ve yöneticilik deneyimim ile sizlere çok önemli tavsiyelerde bulunacağım.

Bilindiği üzere bu yıl üniversite giriş sınavına yaklaşık iki milyonu aşkın kişi girdi. Eğer dikkatli ve uzman rehberler eşliğinde tercihler yapılırsa, bu yıl neredeyse her iki kişiden biri dört yıllık fakülteleri kazanmakta zorlanmayacak. Tercih dönemleri malumunuz üzere bugünlerde yapılıyor olacak. Yerleştirmelerde kısa bir süre sonra gerçekleşecek. Üniversiteye yerleşmenin altın kuralı, mutlu bir ömür geçirmenin değişilmez tarifesi bu dönemden geçer.

Bu dönemde öğrenci tercihini yaparken

% 30 aileden,

%  8 dershaneden,

% 58 kendi araştırmalarından,

% 2 okul rehberlik servisinden,

% 2 medya ve popüler mesleklerden etkilenir.

Şu çarpıcı sonuç daha da enteresandır.

MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER ÖĞRENCİLERE SORULDUĞUNDA…

Anne % 18.64

Baba % 59.9

Dershane rehberliği % 13.64

Okul rehberliği%13.64 etkili olmaktadır. Bu minval üzere düşünüldüğünde evladlarımızada ebeveynler olarak tercih hakkı bırakmalıyız.

PEKİ, TERCİHTE DİKKAT EDECEĞİMİZ HUSUSLAR NELERDİR.

1. Tercihte 1. öncelik İSTEK sırasıdır.

2. Tercihlerde kullanılması gereken temel veri öğrencinin sınav BAŞARI SIRASI olmalıdır.

3. Okunmayacak bölüm yazılmamalıdır.

4. Tercih etmek istenilen bölümün alan tablosunda bulunup bulunmadığına bakılmalı, bölümün OBP’li puan türlerindeki (alan içi, alan dışı, ek puanlı) verileri esas alınmalıdır.

5. Öğrenci tercih ettiği üniversitenin vakıf mı, devlet mi olduğunu iyice öğrenmelidir.

6. Puan türlerine dikkat edilmelidir.

7. Bazı bölümlerin puan türü üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilmektedir (Beslenme Ve Diyetetik, Fizyoterapi
Ve Rehabilitasyon Bölümleri gibi).

8. Programların özel şartları

9. Örneğin, her iki gözün toplam görmesi en az 10/10 olmayan ve renk algılama bozukluğu olan görme engellilerin Sınıf Öğretmeni olarak MEB tarafından ataması yapılmamaktadır.

10. Tercih sırası, bölümlere yerleştirmede kullanılan en son kıstaslardan biridir. Binde birlik de olsa bir fark varsa yüksek puanlı öğrenci yerleştirilir. Tercih sırası burada önemli değildir. Öğrenci ailesine, çevresine danışmalı ama son kararı kendisi vermelidir.

Değerli veliler ve öğrencilerimiz. Bu süreçlerde acele etmeden son günüde beklemeden şimdiden tercihlere başlamalısınız. .Ayrıca tek bir rehbere ve dershaneye de bağlı kalmayın derim. Farklı görüşler almak, farklı dershanelerde tercihler yaptırın derim. Bizzat meslek sahipleri ile konuşup onların deneyimlerinden istifade etmekte çok önemli bir tercih taktiğidir.

24 tercih hakkının tamamını kullanmaları şanslarını artırmak bakımından bu sene çok önemli ve yararlı olacak. Yeni sınavda ortaya çıkan dağılımlar geçen yılın başarı dağılımlarıyla çok eşdeğer bir şekilde ilerlemiyor. Bu nedenle öğrencilerin biraz daha geniş bir yelpazeden geniş bir makasla tercih yapmaları onların faydalarına olacaktır.

Geçen yılki puanları referans almak bizleri yanlış yollara götürebilir.

Sayısalda bu şaşma daha az olması beklenirken özellikle sözel ve eşit ağırlıkta daha fazla olması olasıdır.

Biliyorsunuz bizler tercihlerimizin sonuçlarını yaşarız. Onun için ruh halimizi dikkatlice tartmalı biran önce bir üniversiteye yerleşeyim de kurtulayım mantığı bizlere hata yaptıracaktır. Bu noktada bize düşen görev aklı selimi elden bırakmamaktır.

Biliriz ki bu seçim bizim ortalama elli yılımızı etkileyecek.

Bir oldu  bittiye getirmek bizlere sevmeyeceğimiz bir işi yarım asır yapmamıza belki de işsiz kalmamıza neden olacaktır.

Selam ve saygılarımla