Yeni doğmuş bir bebeğin uyku düzeni bildiğiniz gibi yoktur. İlk aylar bütün aile bireyleri için bu yeni duruma uyum sağlamakla geçer. Sonrasında ise

Yeni doğmuş bir bebeğin uyku düzeni bildiğiniz gibi yoktur. İlk aylar bütün aile bireyleri için bu yeni duruma uyum sağlamakla geçer. Sonrasında ise bebeğinizin düzenini anlamak ve bunun olgunlaşması yaklaşık 6 ay sürer. Günde 16-17 saat uyuyan yeni doğan, büyüdükçe günlük uyku süresi azalır. Bebeğiniz sizi bütün gece uyanık tuttuğu zaman altüst olmanız kaçınılmazdır. Benim bebeğim sabaha kadar deliksiz uyurdu cümlesinin önemini o zaman daha iyi anlayabilirsiniz. Bebekleri düzene koymak bazı aileler için acımasız gelebilir ancak birden fazla bebek varsa hayatınızda başka çıkış yolunuz yoktur. Düzenden kastım her iki bebeğe aynı andan aynı şeyleri yaptırmak. Tek bebeğin doğumundan sonra genelde düzenin kurulması anne ve bebeğin arasındaki yakınlaşma daha kısa sürer. Çoğullarda bu süreç haliyle daha uzun ve zordur. Bir bebeğin emme süresi diğerinden daha kısa olabilir uykuya dalma süresi, birinin gelişiminin diğerinden geri olması, bir bebeğin hastalanması düzeni baştan aşağı değiştirebilir. Ne zaman işte şimdi düzene girdi, demek akşam banyo yaptırmak iyi geliyormuş ya da akşam anne sütü yerine mama verince daha uzun uyuyorlar deseniz birkaç güne kalmadan işler değişiveriyor. Onların düzenini oturtamadığınız gibi sizin de düzeniniz hepten altüst oluyor. Çocuklarınızın uyku problemleriyle başa çıkmanız zorlayıcı olabilir. Her çocuğun ihtiyaç duyduğu uyku süresi ve uykuya dalma süresi farlılık gösterebilir. Özellikle oyun çocukluğu dediğimiz dönemde kendisinden büyük kardeşi ya da çoğul eşi varsa ve hala uyanıksa yatağa gitmemekte direnç gösterebilir. Uyku saatlerinin aynı zamana denk getirmek zor olsa da size de dinlenecek zaman bırakacaktır.

Bizim uyku eğitimimiz 6. Ayda başladı çünkü bebeklerimi anlamaya 6. Ay da başladım, tam da bu dönemde uyku eğitimini ikizlerime vermeye başladım ve uyku eğitimi hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bebeklerim uyanık kaldıkları dönemde daha az mızmızlanıp daha çok eğlenebiliyorlardı. Öncelikle çocuğunuz uykuya dalmadan önce sessiz bir ortam oluşturun uykudan önce sakin bir rutin geliştirmeniz çocuğunuza uyku saatinin geldiğini anımsatacaktır. Biz bebeklerim 18 aylık olana kadar klasik müzikle bu rutini gerçekleştirdik. Şimdilerde ise müziğin yerini masal kitapları aldı. Sizler şarkı, ninni, banyo, masaj gibi farklı bir rutin seçebilirsiniz bu rutin 30 dakikayı geçmemeli çocuğun uykusu dağıtıp uykuya dalma süresini uzatabilir. Aktif oyunlar uyku saatine yakın çocuğu harekete geçirerek uykuya dalmayı güçleştirdiğini unutmayalım. Eğer çocuğunuza uyku eğitimini vermeye kararlıysanız ekstra huzursuz olduğu dönemlerde hasta, pişik, diş çıkartıyorsa ya da seyahat planınız varsa evde yatılı misafiriniz olacaksa bir süre ertelemeniz daha doğru olacaktır. . Burada ki amaç değişmeyen, düzenli bir uyku planı Bu düzene alışmanız sizin ve çocuğunuz için daha zahmetsiz olacaktır. Biz eşimle çocukların yatma saatinden önce her akşam telefonları sessize alıp ışıkları loş tutarak fısıltıyla konuşmaya başlarız bu bütün evi sakinleştirdiği gibi yatma vaktinin sinyalini verir. Sizde eşinizle bir strateji belirleyin bütün bu önerileri yaptıktan sonra yatağına bıraktığınız bebeğiniz ağlamaya başlıyorsa çocuğum kendini terk edilmiş hisseder düşüncesine kapılmayın çocuğun kendi başına uyumayı öğrenmesinin uzun vadede daha sağlıklı olacaktır. Yatağına bıraktığınızda ağlama süresini takip edin belirlediğiniz süre boyunca ağlamaya devam ettiyse odasına girip kucağınıza almadan sakinleştirin sonra odadan ayrılın geri dönmeyi her seferinde biraz daha uzatın mümkün olduğunca bezdirici olun az konusun bu belirli bir uyku düzeni oluşturmak için yeterli olacaktır. Bebeklerim bir yaşını geçtiğinde beşiklerine güvenli olduğunu düşündüğüm sesiz oyuncaklarından ve bir kitap bırakırdım bu sabah erken uyanan bebeğinizi oyalayıp daha uzun uyumanızı sağlıycaktır.