Kollajen Nedir? Günümüzde son zamanlarda sıkça kuşağımıza gelen Kollaj

Kollajen Nedir?


Günümüzde son zamanlarda sıkça kuşağımıza gelen Kollajen, vücudumuzun en önemli yapısal proteinlerinden biridir, cildimizin dayanıklılığını, kalitesini, süresini ve pürüzsüzlüğünü sağlar. Kollajen derinin %75’ini, vücudumuzun ise yaklaşık olarak % 35’ini oluşturmaktadır. Kollajen vücutta doğal olarak çözünmeyen, dokulara yapısal bütünlük sağlayan bir proteindir. Amino asitlerin uç uca eklenmesiyle oluşturdukları kısa zincirlere "peptid", uzun zincirlere ise "protein" denilmektedir.


 


Vücudumuzda Bulunan Kollajen Çeşitleri : 


İnsan vücudunda en az 16 farklı kolajen çeşidi var. Bunlar 1, 2, 3, 5 ve 10. kolajen tiplerini içerir. 


Bununla birlikte, kollajenin büyük çoğunluğu tip 1, 2 ve 3’ten oluşur.


 


Tip I – Kollajen : İnsan vücudunda en baskın ve en güçlü olandır. Tendonlar, bağlar, organlar ve cilt de dahil olmak üzere vücudun önemli bölümleri kemik oluşumuna yardımcı olur. Yara iyileşmesinde görev alan, cilde esnek ve elastik kalitesini veren kollajen tipidir.


 


Tip II – Kollajen :  Öncelikli olarak bağ dokularında bulunan kıkırdak yapımına yardımcı olur. Eklem sağlığı, eklem ağrısı veya çeşitli artrit semptomlarının önlenmesinde kullanılan takviye edici gıda ürünleri, Tip 2 kollajen içerirler.


 


Tip III – Kollajen : Ciltte bulunan kolajenin yaklaşık % 15'ini temsil eder. Cildin elastikiyetini korur ve yara onarımı için önemlidir.


Tip IV— Kollajen: organlarındaki , kasları ve yağları çevreleyen doku oluşturan endotel hücrelerinde bulunan bazal lamini oluşturmada önemli bir görevi vardır. Bazal lamina, çeşitli sinir ve kan damarı fonksiyonları için gereklidir. Sindirim organlarının ve solunum yüzeylerinin çoğunu sıralar. Bazal lamina cilt doku üst tabakası ile en derin tabaka arasındaki boşluklarda bulunur. Bunlar, üstündeki dokuya dolgu sağlayan ince bir jel benzeri sıvı tabakasıdır.


Tip V — Kollajen: Bu tip kollajen, kadın plasentalarında hamilelik sırasında büyüyen bebeğe oksijen ve besin sağlar ve atıkları giderir bulunan saç tellerinin ve dokuların yanı sıra hücrelerin yüzeyini de yapmak için gereklidir.


Tip X — Kollajen: Tip 10 yeni kemik oluşumuna yardımcı olur ve eklem kıkırdağı oluşturur. Memelilerde kemik dokusunun oluşturduğu endokondral ossifikasyon sürecinde yer alır. Kemik kırığı iyileşmesi eklem tedavisinde de faydalı olmaktadır.


Vücudumuz kendi kollajenini kendi üretir. Zamanla birlikte “yaş aldıkça” cilt de kolajen üretimini azalır. Kollajen, bağ dokusu ve kemiklerin temel desteğidir. Eklemlerimiz, kemiklerimiz, kaslarımız ve için vazgeçilmez, çok özel bir maddedir. Cilde güç, kuvvet, dayanıklılık, esneklik ve sıkılık verir. Derimiz içinse çok özel bir maddedir. Kollajen takviyesi ve desteği çok önemlidir.


Kollajen İçeren Besinler


Kollajen zengini besinler tüketilmedir. Kollajenin doğal kaynakları arasında hayvansal besinler vardır. Özellikle de kollajen zengini kemikli etler. Sakatat grubu besinler. En önemli besinler, kelle paça, işkembe çorbasıdır. Tavuğu veya kırmızı eti kemikleriyle birlikte tencerede kısık ateşte uzun süre haşlayarak pişirildiğinde de o daha çok kolajen ve GAG oluşur. Bir başka önemli yiyecek ise Balık ... Özellikle buğulanmış ya da fırında hazırlanmış balıklar. Ve tabii ki hamsi, istavrit ve benzerleri.


Sebzelerden ise Özellikle havuç, balkabağı gibi turuncu sebzeler ve ayrıca pancar, domates gibi kırmızı lezzetleri tercih edilmelidir. Turuncular lütein, A vitamini, kırmızılar, morlar likopen ve antosiyanin zenginlikleri nedeniyle hem kollajen üretimini destekler, hem de mevcut kolajenin yıkımını yavaşlatır. Ayrıca Ananastaki bromelain maddesi önemli bir iltihap önleyici olmasından kollajen koruyucudur.


Yumurtanın beyazı tüketmeye çalışın. Yumurtanın sarısı da kolajen dostu ama yine de yumurta beyazı kolajen üretimi bakımından daha önemli.


Omega-3’ü ihmal etmeyin. Omega-3 zengini besinlerin hepsi güvenilir birer kolajen dostu.


Turunçgili ihmal etmeyin. Portakal mandalina, greyfurt. Hepsinin kabuğunun alt kısmındaki beyaz bölüm hesperidin kaynağı. Hesperidin ise çok güçlü bir iltihap baskılayıcı ve kollajen koruyucu.


Neler Yapmalıyız? Nelere Dikkat Etmeliyiz?


1- Bilindiği gibi vücudumuzun oldukça büyük bir kısmını sudan oluşturur bu da suyun yalnızca cildi gençleştirmek, güzelleştirmek için değil her anlamda ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bu nedenle bol bol su içilmelidir.


2- Gerekli olan vitaminler (A,B,C,E),omega, selenyum, çinko gibi antioksidanları tüketmeye özen göstermeliyiz.


3- Güneş ışığının zararlı etkilerine karşı güneş kremini her gün kullanmalısınız. Çünkü güneş ışığı yüzdeki kollajen kaybına neden olur.


4- Kollajen dokusunu besleyen prolin ve lizin içeren besinler ve C vitamini yüksek gıdalar tüketilmelidir. Bunlar; omega3 kaynağı balık, yağsız et, buğday, ebegümeci, ısırganotu, ıspanak, kırmızı renkli sebze (pancar ve domates) ve meyveler (çilek, yaban mersini, böğürtlen), portakal, greyfurt ve limon gibi C vitamini yönünden zengin meyveler tüketilmelidir.


Sağlıklı Günler....


Sağlıklı Yaşam Koçu


Neslihan Baykal Yakışan


nunmora.com


[email protected]