Bıttım, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir meyvedir. Bıttım sabunu yabani fıstık (bıttım) yani bilinen adıyla

Bıttım, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir meyvedir. Bıttım sabunu yabani fıstık (bıttım) yani bilinen adıyla menengiç yağından elde edilir. Bıttım, Siirt fıstığının aşılanmamış halidir. Siirt’e özgü bir sabundur. Bıttım sabunu tamamen elle yapılır ve Siirt’de yetişen fıstığın aşılanmamış halinden elde edilen bıttım, yapımı oldukça zahmetli ve uzundur. Bu sabunun yapımında kimyasal madde kullanılmaz. Siirt halkı yıllardır bıttım sabununu kullanmaktadır. Sabunun cilde ve özellikle de saçlara pek çok faydası bulunuyor. Bu sabun, Egzama ve Mantar gibi cilt hastalıklarını iyileştiriyor. Kepeği, deri dökülmelerini ve saç dökülmelerini önleyici faktöre sahip. Bıttım sabunu, bölgede 'Botan sabunu' olarak bilinmektedir. Saçları besliyor ve yumuşak hale getiriyor. Saç dökülmesini önlüyor. Bıttım sabunu saçlara düzenli uygulandığında saç dökülmesini durdurur. Uzmanlara göre saç dökülmesini engelleyen en etkili yöntemlerden biridir.
Uzmanların yapmış oldukları araştırmalara göre sabun, çok faydalı ve saçları besleyerek siyahlaşmasını da sağlıyor. 7-8 ay içerisinde tamamen parlak, ipeksi, güçlü, kepeksiz saçlara kavuşmak mümkün. Tamamen doğal içeriği sayesinde antiseptik özellik taşır. Bu da egzama, mantar ve sivilceleri ortadan kaldırır. Tamamen şifa kaynağı olarak görülen sabun, yaşanan saç beyazlamalarını da durdurur. Tıkanan saç gözeneklerini açarak, saç derisinde bulunan bakterilerin yok edilmesinde büyük bir olanak sağlar. Aynı zamanda ciltte oluşabilen sedef hastalığına ve yarattığı kaşıntılara da iyi gelir.
Tamamıyla doğal ürünlerden üretildiği için yan etkisi bulunmaz.

GERÇEK BITTIM SABUNU NASIL ANLAŞILIR?

Bıttım sabunu, son yıllarda faydaları sebebiyle çok fazla rağbet görmeye başlamıştır. Bu yüzden, bazı kimseler, daha fazla kar uğruna Bıttım sabununu taklit etmektedir. Dolayısıyla şu anda piyasada satılan her Bıttım sabununun hakiki olmama riski bulunmaktadır. Peki hakiki Bıttım sabunu nasıl anlaşılır? Daha sağlıklı bir saç ve cilt için satın aldığımız Bıttım sabununun gerçek olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?



Bıttım sabunu genelde koyu yeşil ya da koyu sarı renkte olur. Yapım aşaması tamamlanan ve kullanıma hazır olan sabunun rengi bir süre sonra biraz açılabilir. Bunun sebebi, Bıttım sabununun içindeki suyun kurumasıdır. Su, zamanla buharlaşır ve yok olur. Hakiki sabunu anlamanın bir yolu bu rengi kontrol etmektir. Ayrıca, Bıttım sabununun yapımında Bıttım bitkisinin yağı kullanılır. Bu yağ bin bir emekle elde edilen ve zor bulunan bir yağdır. Bu sebeple, kıymetli, oldukça pahalı bir yağdır. Kimi üreticiler, bu sabunun üretiminde maliyeti azaltmak amacıyla bu değerli Bıttım bitkisinin yağı yerine zeytinyağı, defne yağı gibi başka yağlar kullanmaktadır. Sabunu ayırt etmenin bir başka yolu da, sabunu koklayarak sabunda bu tip yağların olup olmadığına bakmaktır. Ayrıca, taklit sabunlar, orijinallerine göre oldukça ucuzdur. Bu da bir kontrol yöntemi olarak öne çıkar.