Sevgili öğrenciler, geçen hafta ders çalışmaya hazırlanma konusuna başlamış ve önce moral artırıcı ve maneviyat yükseltici bazı hazırlıklarla

Sevgili öğrenciler, geçen hafta ders çalışmaya hazırlanma konusuna başlamış ve önce moral artırıcı ve maneviyat yükseltici bazı hazırlıklarla başlamalısınız demiştim. 5 maddesini verdiğim psikolojik hazırlıklara devam ediyorum.
6. DERS ÇALIŞMAYA BAŞLARKEN KENDİNİZİ MOTİVE VE TEŞVİK EDİN
Şimdi, hemen elinize kâğıt ve kalemi alın çalışma gücünüzü artırıcı düşüncelerinizi yazın.
“Sağlığım yerinde, hiçbir uzvumda sakatlık yok.” “Geri zekâlı değilim, normal zekâlıyım, hâlen bulunduğum sınıfa kadar başarıyla geldim, ZEKİYİM.” “Pek çok konuyu başkalarından daha iyi anlayıp yapıyorum.”
“Bu imtihanda başarılı olabilmek için her şeye sahibim, güzel bir çalışma odam var, kitaplarım ve diğer ders malzemem tamam.” “Annem ve babam beni çok seviyor.” “Sadece bir tek şeye ihtiyacım var: ÇOK ÇALIŞMAK.”
“Her imtihanda başarılı olacağım.” “Ben sevineceğim, annem ve babam da sevinecekler.”
Bu fikirleri değişik şekillerde çoğaltın. Geçin aynanın karşısına kendi gözlerinizin içine bakarak tekrarlayın. Durmayın hemen yapın.
Başka bir yol da bu düşüncelerinizi cep telefonunuz da olabilir, bir ses kayıt cihazına okuyun. Bunun için de yazdıklarınızı birkaç kez tekrarlayın. Gece uyumak için yatağa uzandığınızda, kaydettiklerinizi dinleyin. Böylece size güç kazandıracak bilgileri yorulmadan beyninize depolayabilirsiniz. Uyusanız bile şuur altına bizzat kendi sesiniz ile tesir edecektir. Şuuraltınızı ikna edebileceksiniz. Şuuraltınıza, hayatta neyin peşinde olduğunuzu gösterirseniz, bilinçaltı aklınız da sizi bu hedefe yöneltecektir.
Olumlu ve çalışma istek ve azminizi artıran fikirlerinizi bir kâğıda yazdınız mı? Yüksek sesle beş sefer tekrarlayınız. Bunu her gün sabah ve akşam yapın. Ne zamana kadar mı? Hedefe ulaşana kadar.
7. HAYAL DÜNYANIZI GENİŞLETİN, MUHAYYİLENİZİ GÜÇLENDİRİN, İSTEKLİ OLUN
Hayal kurmasını bilmeyen ideallerine ulaşamaz. Bugün batı dünyası iş hayatında muvaffak olabilmek için büyük hayaller kurmak gerektiğini buldular. İş adamlarına hayal kurmalarını tavsiye ediyorlar. Hatta eğitimle beyinlerinin sağ yarısını da çalıştırma egzersizleri yaptırarak sağ ve sol beynin uyumlu çalışmalarını sağlamaya çalışıyorlar. İmtihanlarınızda başarılı olduğunuzu, sınıfı geçtiğinizi, yaz tatilinde denizi olan bir sayfiye yerine gittiğinizi, gönlünüzce spor yapıp eğlendiğinizi, okulu bitirdiğinizi, bir üst okula girdiğinizi ve nihayet çok sevdiğiniz bir meslekte kariyer yapıp sivrilerek başarılı bir iş adamı olduğunuzu vs. hayal edin. Bu arada bu hedeflere ulaşabilmek için neler yapmanız gerektiğini de düşünürsünüz. Hedefini büyük tutmayan, hayatta da küçük işlerde de başarılı olamaz.
a. Kendinize en yakın bir hedefi seçin.
b. Bu hedefe ulaştığınızı düşünün ve bunun hayalini kurun. Zihninizde canlandırın.
c. Şimdi hedefinizi bir video kaseti gibi zihninizde izleyin. Bu bir yanıltmacadır. Hedefiniz gerçekleşene kadar zihninizi yanıltmaya devam edin. Yani hedeflerinize ulaşabileceğinize kendinizi inandırın.
8. DERS ÇALIŞMAYA BAŞLARKEN KONSANTRE OLUN
Odaklanma kabiliyetinizi artırın, yani zihninizin dağılmasını önleyerek çalışmanızı sürdürün.
Çalışmaya başladıktan sonra çalışmayı sürdürmeyi engelleyen zihin dağılmasının sebepleri ya bizim içimizden veya dışarıdan kaynaklanır. Bunların neler olduğu ve nasıl başa çıkılacağı aşağıda anlatılmıştır.
Dikkat, zihnin belli bir konu üzerinde yoğunlaştırılmasıdır. Öğrencinin öğrenmek için konuya kendini vermesi ile konu üzerinde dikkatini toplaması aynı şeydir. Buna konsantre olmak da diyebiliriz. Bazı meşgalelerle bağlantılı olarak kazanılan alışkanlıklardır. Sevdiğimiz bir iş ile dikkatle meşgul olduğumuz hâlde, daha az çekici bulduğumuz bir işe kendimizi daha zor veririz. Bu sebeple herkes dikkatini toplama kabiliyetini artırabilir. Ders çalışmanın devamlılığını engelleyen sebepler genel olarak ikiye ayrılır:
a. Öğrencinin Kendisinden Kaynaklanan Sebepler
• Öğrenci metotlu çalışma alışkanlığa sahip değildir.
• Öğrenci belli bir konu üzerinde çalışırken konu dışındaki bir problem onun zihnini rahatsız etmektedir. Buna dalgınlık da diyebiliriz.
• Hayal kurmak ve endişelere kapılmak.
• Yatarak çalışmak.
• Müzik dinleyerek çalışmak.
• Yeme, içme ve gezinme isteği.
• Televizyon seyretme isteği.
b. Çevreden Kaynaklanan Sebepler
Bunlar çalışma ortamı ile ilgili sebepler olup geçen haftaki makalemde bahsettim. Ancak orada yer almayan bir-iki sebebe daha temas edeceğim.
(1) Çalışma odasının duvarlarında bulunan posterler,
(2) Çevreden gelen muhtelif sesler, müzik veya gürültü,
(3) Ders çalışırken sesi çok açılmış olan televizyona olan ilgi,
(4) Telefona veya kapıya bakmak,
(5) Evin ihtiyacı için çalışma esnasında çarşıya veya markete gönderilmek,
(6) Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk. Gece yarısına kadar çalışan öğrenciler, bir an gelir, "Konsantre" olamadıklarını fark ederler.
9. DERS ÇALIŞMAYA NASIL KONSANTRE OLUNUR?
Konsantre olmak, çalıştığınız konu üzerinde yoğunlaşıp sadece onunla ilgilenmektir. Konsantre olmak için, öğrenilecek konuya karşı istekli olmalı ve konuya ilgi duymalıdır. Beynimizin bilmemiz gereken konuları öğrenmeye hazır hâle gelebilmesi için, ona aşağıdaki soruların cevaplarını doğru olarak vermeliyiz. Öğrenmeye psikolojik hazırlık kılavuzu olan bu altı maddeyi mutlaka bir süre uygulayın.
a. Tam olarak NE ÖĞRENİLECEK? Konuyu tam olarak kesinleştirin. Beyniniz tam olarak neyi öğrenecek? Nereye kadar öğrenecek? Ne kadar sürede öğrenecek? Ne aradığını bilmeyen beyin, bulduğunu da anlayamaz.
b. Bu öğrenmedeki AMAÇ NEDİR? Okuma ve öğrenme amacınızı belirleyin. Her insan davranışı bir amaç içindir. İnsan bir şeyi yapıyorsa onunla bir ihtiyacını giderecek demektir. Öğrenme, bir amaç değil araçtır.
c. Bu konunun İLGİNÇ YANI NERESİDİR? Bu soruyu kendi kendinize sorarak, ilgi ve istek oluşturun ve konuya ilgi ve merak ile yaklaşın. Beynin ilgisini nasıl çekelim ve nasıl meraklandıralım? Kendi merakınızı kendiniz kışkırtın. Bunun için de konunun en ilginç yanlarını bilinçli bir şekilde araştırın. Size ilginç gelen hadiseleri hayalinizde yaşamaya çalışın.
d. Bu konu NEDEN ÖNEMLİ? Konunun önemini belirleyin. Beyin önem verdiği veya önemli olduğunu düşündüğü şeylere karşı hem kolay motive olur hem de konu üzerine kolay yoğunlaşır. Konuyu okumadan evvel “Bu bana ne kazandıracak? Bunu bilmemin bana ne yararı var? Bunu niçin öğrenmeliyim?” diye kendi kendinize sorun. Beyniniz her zaman neyi niçin yaptığını anlamak ister. Şuurlu olmak neyi, niçin yaptığını bilmektir.
e. Bu konu en iyi NASIL ÖĞRENİLEBİLİR? Yöntemini yani öğrenme metodunu seçin. Pek çok öğrenme tekniği mevcuttur. İlerideki makalelerimde bunlardan bahsedeceğim. Siz kendi anlayışınıza ve stilinize uygun olanını seçerek dersinizi çalışın. Veya kitap okuyacaksanız, nasıl okuyacağınızı da beyninize söylemeniz lazım.
f. Öğrenmeye NEREDEN BAŞLAMALI? Birçok kişi için problem, planlamak değil yapmaktır. Yani çalışmaya başlamak için irade ve heyecana ihtiyaç vardır. Ders çalışmaya başlamak için önce öğreneceğiniz metnin bir başlangıç noktasını bulun ve hazırlıktan sonra hemen başlayın.