Detoks, kelime anlamı ile arınma, temizlenme anlamına gelmektedir. Detoksun amacı vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu toksinler, vücutta oksidatif stres sonucu oluştuğu gibi solunum, besinler, ilaçlar yoluyla da alınabilir. Vücudumuzda birçok organ, zararlı olan toksik maddelerden arınmak için detoksifikasyon işlemi yapar. Deri; terleme yoluyla kristal atıkları uzaklaştırır. Akciğerler; solunum yoluyla karbondioksidi vücuttan uzaklaştırır. Lenfatik sistem; vücudun toksinlerden, atıklardan ve istenmeyen maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. Böbrekler; metabolizma atıklarını filtreler, vücudun su miktarını ayarlar. Karaciğer; besin katkı öğeleri, zararlı mineraller (civa gibi), ilaç kalıntıları ve aşırı hormonlar dahil olmak üzere yiyeceklerle vücudumuza aldığımız maddeleri uzaklaştırır. Kalın bağırsak; sindirim atıklarını ve katkı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. 

Detoks Suyu Nedir? Detoks suları taze meyvelerin, taze sebzelerin veya bitkisel ürünlerin aromalarıyla demlendirilmiş sulardır. Detoks suyu hazırlamak oldukça basittir. İstenilen herhangi bir sebze, meyve veya bitki sıcak yada soğuk suya ilave edilir. En çok tercih edilen detoks suları; salatalık-nane, limon-zencefil, elma-tarçın, çilek-fesleğen, portakal-limon, karpuz-nane... 

Detoks Suları Hangi Amaçla Kullanılır? Detoks suları hakkında etrafta oldukça fazla bilgi vardır. Bu suların, yağ yakımından ph dengesine, kanserden korumadan baş ağrısı problemlerine, kilo verdirmesinden konsantrasyonu sağlamasına, sindirimi düzenlemesinden toksinlerin atılımına kadar birçok faydasının olduğu söylenmektedir.  Peki gerçekten detoks suları bu kadar mucizevi midir? 

Detoks Sularının Ağırlık Kaybına Etkisi; Su tüketimi sağlıklı beslenmenin en önemli bileşenlerinden biridir. Su, bazal metabolizma hızını bir miktar arttırarak ve  tüketildiğinde midede belli bir hacim oluşturup, doygunluk hissi vererek daha az yemek yenmesini sağlar. Böylece ağırlık kaybının yaşanmasına yardımcı olur. Yani detoks sularının vadettiği kilo kaybı yaşatmasının asıl nedeni fazla miktarda su içilmesidir. İster içine meyve-sebze koyun isterseniz de sade olarak tüketin, suyun bu etkisinden yararlanacaksınız. 

Detoks Sularının Sindirime Etkisi; Vücuda yeterli su alımının sağlanması sindirim sistemi sağlığı ve bağırsak hareketi açısından önemlidir. Uzun süre yetersiz su tüketimi kabızlık, şişkinlik ve karın ağrısı gibi problemlere neden olur. Daha önceleri yeterli su tüketmeyen bir insan detoks suları içmeye başlayınca  vücuttaki su miktarı artar ve otomatikman sindirim problemleri ortadan kalkmaya başlar.

Detoks Sularının Ruh Hali ve Enerjiye Etkisi; Araştırmalar vücut suyunun %1 azaldığında ruh halinde düşüş, enerjide azalma, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrısına neden olduğunu göstermektedir. Eğer yeterli su tüketmiyorsanız, su tüketimini arttırmak ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olacaktır. 

Detoks Sularının Bağışıklık Sistemine Etkisi; Sebze ve meyve tüketimi bağışıklık sisteminin korunması ve sürdürülmesi açısından oldukça önemlidir. Özellikle içerisinde bulunan C vitamini, fitokimyasallar, bazı biyoaktif bileşenler bağışıklık sistemini korumaya yardımcıdır. Fakat suya koyduğumuz portakal diliminden gelen C vitamini ile 1 portakalı yediğimizde gelen C vitamini elbette aynı değildir.  Suya konulan 1-2 dilim elma, birkaç dal naneden bağışıklığımızı tamamen korumasını bekleyemeyiz.  Burda direkt sebzelerin- bitkilerin sıkılmasıyla elde edilen suların ve bitki çaylarının tüketiminin bağışıklık sistemi üzerine daha fazla olumlu etki vereceğini söylemekte yarar görüyorum. 

Detoks Sularının Cilt Sağlığına Etkisi; Detoks sularının ciltten toksinleri attığı ve görünümünü iyileştirdiği söylenmektedir. Kötü beslenmek, yağlı gıdalardan zengin beslenmek cildin kötüleşmesine neden olur. Sebze meyveler beslenmede arttırıldığında ise cildin güzelleştiğine kısa sürede şahit olabilirsiniz. Su içmek de aynı şekilde cildin nemini arttırarak cilde canlılık kazandırır. Bu yüzden su alımını arttırmak cildinize de iyi gelecektir. 

SONUÇ OLARAK ; Detoks suları kilo vermenize, daha iyi sindirim sağlığına sahip olmanıza ve daha mutlu olmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte genelde bu faydaları normal su içerek de sağlayabilirsiniz.  Fakat insanlar genellikle normal suyu sıkıcı bulmaktadırlar. Bu sebeple suyunuzu sebze- meyvelerle renklendirip içebilirsiniz. Önemli olan sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirip sadece detoks sularından medet ummamaktır. Kısacası sağlıksız beslenip 2 gün detoks sıvısı tüketmek ve sağlığımızı geri kazandığımızı düşünmek oldukça yanlış bir düşünce tarzıdır. Doğru beslenmeyle karaciğer ve diğer detoksifikasyona yardımcı olan organların sağlıklı olmasını sağlayarak vücudun kendi detoksunu yapmasına ve toksinlerden arınmasına yardımcı olabiliriz.  Sebze ve meyveleri beslenmede arttırmak, şekerli ve unlu besinleri azaltmak, katkı maddesi içeren hazır besinlerden uzak durmak, doğal beslenmek, bitki çaylarından, baharatlardan yararlanmak, zaman zaman çeşitli yeşilliklerin, otların, baharatların blend edilmesiyle yapılan sıvıları beslenmeye eklemek vücudun detoks seviyesini arttıracak önemli bileşenlerdendir. Bunun dışında zihinsel detoks yani kötü fikirlerden, motivasyonunuzu bozan, sizi aşağı çeken düşüncelerden kendinizi arındırmanız sağlıklı olmanıza yarar sağlayacak bir başka önemli etkendir.