WASHINGTON

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Suriyeli muhaliflere yönelik eğitimin devam ettiğini ancak program gözden geçirilirken Suriye'den yeni katılımcı belirme çalışmalarını durduklarını söyledi.

Cook’a, basın toplantısında, ABD’nin muhaliflere eğitim programını durdurmaya karar verdiğine yönelik iddialar soruldu. Şu anda program konusunda yapacakları bir resmi duyuru olmadığını ifade eden Cook, “Daha önce de belirttiğimiz gibi tüm programı gözden geçiriyoruz, bazı değişiklikler düşünülüyor ama şu anda örneğin üçüncü sınıfın eğitimi sürüyor” diye konuştu.

Program için daha önceden belirlenmiş potansiyel katılımcıları değerlendirmeye devam ettiklerini dile getiren Cook, "(Ancak) gözden geçirmeler sürerken, Suriye'den yeni katılımcıların belirlenmesine dönük mevcut eylemleri durdurduk. Bunun yanında, sahadaki güçlere hala desteğimiz var ve eğit-donat programında şu anda grupları eğitiyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'den Rusya ile iletişim hatlarının açılması talimatı

Peter Cook, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün yaptıkları görüşmenin sonrasında bu sabah ekibine Rusya ile iletişim hatlarının açılması talimatını verdi" dedi.

Cook, ABD ve Rusya'nın, Suriye'de DAEŞ'e karşı savaşta ortak çıkara sahip olduğunu belirterek, Rusya ile başlatılacak görüşmelerin amacının, "devam eden koalisyon hava operasyonlarının gelecekteki herhangi bir Rus askeri faaliyetiyle çakışmaması, koalisyon hava personelinin güvenliğinin teminat altına alınması ve yanlış hüküm ve hesaplamalardan kaçınılmasının sağlanması" olacağını kaydetti.

Bu görüşmelere ilişkin takvim, hangi düzeyde yapılacağı ve diğer detayların gelecek günlerde karara bağlanacağını bildiren Cook, "Buradaki ilk amacımız, gelecekteki herhangi bir Rus askeri faaliyetiyle koalisyonun devam eden faaliyetleri arasında havada bir çakışma olmasının önlenmesi" ifadesini kullandı.