Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizine yönelik Avrupa Birliği’nin (AB) aldığı sığınmacıların üye ülkeler arasında paylaşılması kararı çerçevesinde bugün ilk kez 19 Eritreli İtalya’dan İsveç’e gönderildi.

Birkaç gün önce Libya’dan botla açılan ve İtalya’nın Lampedusa Adası'na gelen 5’i kadın 19 Eritreli sığınmacı, İtalyan mali polisine ait özel uçakla kendilerini ağırlamayı kabul eden İsveç’e Roma Ciampino Havalimanı'nda düzenlenen törenle gönderildi.

Adının "Michele" olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Eritreli genç, uçağa binmeden önce “Eritre’de sahip olamadığım huzuru ve barışı arıyorum” dedi.

Törene katılan İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, AB Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos ve AB Dönem Başkanı sıfatıyla Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn, Eritreli sığınmacılarla hatıra fotoğrafı çektirdi, tek tek ellerini sıkarak uçağa bindirdi.

Eritreli sığınmacıların İsveç’e uğurlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan İtalya İçişleri Bakanı Alfano, Ekim 2013’te Lampedusa açıklarında yaşanan ve 366 sığınmacının hayatını kaybettiği faciayı anımsatarak, "2 sene önce ekim ayında İtalya, Akdeniz’de daha önce yaşanmamış o trajedi karşısında yalnız bırakılmış ve insan hayatını kurtarmak için Mare Nostrum Operasyonu'nu başlatmıştı. 9 Ekim 2015’te yani bugün biraz önce kalkan o uçak, Avrupa’nın dayanışmasının ve sorumluluğunun zaferini temsil ediyor” diye konuştu.


Editör: TE Bilisim