İSTANBUL

Altının gram fiyatı 129,2 lira ile son 1,5 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in cuma akşamı yaptığı not indirimi sonrasında yeni haftaya dolar/TL'deki değer kazancına paralel yükselişle başlayan altının gram fiyatı, 10 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 129,2 lirayı gördü.

Saat 10.30 itibarıyla gram altın yüzde 0,6 artışla 128,4 lira seviyesinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 211, Cumhuriyet altını 860 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise bugün yatay bir seyir izleyerek geçen hafta kapanışına göre yüzde 0,1 gerileyişle 1.335,6 dolar seviyesinde işlem görüyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, Moody's yetkililerinin geçen hafta içinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye ekonomisinin normalleştiğinden bahsettiğini, bu nedenle piyasaların Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesini fiyatlamadığını belirtti.
"Yatırımcılar dolar pozisyonu alıyor"

Altının ons fiyatının haftaya satış ağırlıklı bir başladığını anımsatan Memiş, küresel piyasalarda altına bir talep gelmediğini ancak yatırımcıların dolar pozisyonu aldığını ifade etti.

Memiş, altının gram fiyatının yeni haftaya Moody's etkisinden dolayı yükselişlerle başladığını kaydederek, "Yurt içi piyasalarda doların sert yükselmesi altının gram fiyatınında değer kazanmasına neden oldu. Ancak altının gram fiyatı dolar kuruna göre hareket ettiği için kurdaki geri çekilmeler altının gram fiyatının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle gram fiyatının düşüşü diğer enstrümanlardan daha sert olabilir." diye konuştu.