Hindistan cevizi ılıman iklime sahip tropik bölgelerde 4500 yılı aşkın süredir yetişen palmiyegiller ailesine ait bir bitkidir. Karbonhidrat bakımınd

Hindistan cevizi ılıman iklime sahip tropik bölgelerde 4500 yılı aşkın süredir yetişen palmiyegiller ailesine ait bir bitkidir.
Karbonhidrat bakımından zengin diğer meyvelerin aksine Hindistan cevizi doymuş yağdan zengindir. Aynı zamanda Hindistan cevizi özellikle karbonhidrat, protein ve kolesterol metabolizması için gerekli olan manganezi de içermektedir.
Hindistan cevizi, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan bakır ve demir ile hücreleri koruyan önemli bir antioksidan olan selenyum açısından da zengindir.
Hindistan cevizi yağının çoğu, orta zincirli yağ asitleri (MCT'ler) formundadır. Vücut MCT'leri diğer yağ türlerinden farklı olarak metabolizmaya katar, sindirim enzimlerine gerek duymaksızın ince bağırsaklardan emer ve doğrudan karaciğere göndererek hızla enerji için kullanır.
Obezite hastalarında MCT'lerin yararları üzerine bir inceleme, hayvansal gıdalardan gelen uzun zincirli doymuş yağlar yerine MCT’ler tüketildiğinde vücudun yağ kaybını artırabileceğini göstermiştir. Bu tüketimin dengeli ve kontrollü olması önemlidir.
Hindistan cevizi, hücreleri hasarlardan korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar olan fenolik bileşikler içerir. İçinde bulunan polifenoller LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önleyebilir, bu da kalp hastalığı riskini artırabilecek arterlerde plak oluşma olasılığını azaltır.
Bazı çalışmalar Hindistan cevizi yağında bulunan antioksidanların, hücreleri oksidatif stres ve kemoterapinin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Hindistan cevizi bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma olasılığını düşürmektedir.
Hindistan cevizi lif bakımından da oldukça zengindir. Bu sayede bağırsak hareketlerini olumlu etkileyerek sindirimin kolaylaşmasını sağlar, şekerin emilimini yavaşlatarak kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olur. İnsülinin salınım hızını da kontrol ederek kan şekerinin hızlı yükselimini engeller. Aynı zamanda lif ve yağ içeriğinin yüksek olması kişiyi uzun süre tok tutacağından Hindistan cevizini iyi bir atıştırmalık yapar.
Hindistan cevizi mutfakta çok yönlüdür ve hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklerle uyumludur. Düşük karbonhidratlı, paleo, glutensiz veya kuruyemiş içermeyen diyetlerin hepsi için uygun bir seçimdir.
Hindistan cevizinin her ne kadar birçok faydası olsa da yağ oranının ve kalorisinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır. 1 porsiyon (25 g) Hindistan cevizi 90 kaloridir. Kalori gereksinimlerine ve alımına bağlı olarak tüketim miktarı ayarlanmalıdır, aksi takdirde kilo alımını teşvik edebilmektedir.
Ek olarak bazı insanların Hindistan cevizi alerjisi olsa da bu nadirdir. Alerji durumu varsa Hindistan cevizi kaynaklı tüm ürünleri tüketmekten kaçınmak gerekir.

Dyt. Gülsüm Serra Balkan
@eatpraydietitian