İlk önce kuranda insan hakkındaki ayetler ile başlayalım sonra din alimlerinin insan hakkındaki düşüncelerini okuyalım  

 O, sizi tek bir nefisten (Âdem’den) yaratan ve sükûnete kavuşsun diye ondan eşini yaratandır. Eşini örtüp bürüyerek (onunla beraber olunca), hafif bir yük yüklendi ve (bir müddet) onunla dolaştı. Yükü ağırlaşınca ikisi beraber Rableri olan Allah’a şöyle dua ettiler: “Şayet bize salih (bir evlat) verirsen andolsun ki şükredenlerden olacağız.” (7/A'râf 189) 

 Andolsun ki insanı, kokuşmuş bir balçığın kuruyan çamurundan yarattık. (15/Hicr 26) 

 İnsanı bir nutfeden/meniden yarattı. (Bir de ne göresin!) O (insan, yaratıcısına karşı) apaçık bir düşman kesilivermiş. (16/Nahl 4) 

 Allah sizin için kendi nefislerinizden eşler yarattı. Eşlerinizden de sizin için çocuklar ve torunlar yarattı. Sizi temiz şeylerle rızıklandırdı. (Hâl böyleyken) batıla inanıp Allah’ın nimetini inkâr mı ediyorlar? (16/Nahl 72) 

Hz Mevlana’ya göre insan  

İnsan ölüm ile ölümsüzü iyi ile kötüyü ilahi ile beşeri benliğinde toplayan bir birleştiricidir. İnsan ölümsüzlüğün ölümü beden içinde tekâmül seyrini yaşatmak için bu âlemde görünümüdür. İnsan varlık ağacın meyvesidir. Hz. Mevlana bir rubaisinde şöyle seslenir suret suretsizlikten meydana geldi  varlık peteğini ören arıdır arıyı vücuda getiren mum ve petek değildir arı biziz şekil çokluk sadece imal ettiğimiz mumdur  yaratıcı kudretle insan özünü birleştirmiştir  

Hz Yunus Emre’ye göre insan  

İnsan akıl fikir sahibi konuşarak anlaşan beşer yaratıktır. Yeryüzün gerçeği olduğunu yaratıcıyı kendi içinde taşıdığı kavramından başlayarak manevi yaşantının kalıplaşmış dine üstün olduğu içinde iki varlık taşıdığını bunlar iyi ile kötü olduğunu söz etmektedir. 

İslam’da insan ifadesini kısaca anlatırsak İnsan en güzel şekilde yaratılmış kedini sorumlu kılmaya yetecek düzeyde bir özgürlükle donatılmış Allah’ın ruhundan üflediği ve tüm yaratılmışlardan üstün kıldığı bir varlıktır. 

Hadislerde insan insan yaratıldığı andan itibaren  Allah’a iman hususunda fıtratı gereği allah’a bağlıdır  insan hurma ağacı gibidir sağa sola yalpalanır  insanı sabitleyen  duadır  

Baktığımızda  insanoğlunun önüne bir çok nimet sunulmuştur lakin insanoğlu nefsine düşkünlüğü yüzünden  tek doldurduğu kap midesidir  yaşatışına hırs ,kibir   şehvet gibi sakıncalı durumları doldururken rabbi alemin tevbe ediniz bin misli sevap yazılır  ama biz insanlar  kendimizi  kaybediyoruz başımız sıkışınca rabbi alemi düşünüyoruz   sıkıntımız geçince tekrar bildiğimiz duruma dönüyoruz  yaşantımıza baktığımızda hep bir yanlış içine  kendimizi atıyoruz  ve de  karşımıza ders verirken kendimizi görmüyoruz  insanlığın ahlaki kurallarını ve islam’ın kurallarını hayatımızdan çıkarıyoruz  sonucu bizlere çok kötü olarak yansıyor  tahammülsüzlük  ile kıvranırken  cinayet ile son bulunuyor   saygıyı  yitirirken karşımızdakine karşı sözlü düşünce ile taciz ile sonuçlanıyor  yapmamız gereken insanı en güzel şekilde yaratıldı sözünü  yaşantımıza katmalıyız   hatalardan sıyrılmalıyız