Ermenilerin 27 Eylül’de Azerbaycan topraklarına taarruzunu durduran Kahraman Azerbaycan Ordusu, bilindiği gibi Ermenistan’ın işgali altındaki topraklarını kurtarma operasyonlarını başarı ile sürdürmektedir. 

Sovyet Rusya’nın dağılmasını müteakip Rusların yardımı ile Karabağ’a saldıran Ermeniler; Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal etmiş, ve bu süreçte, Hocalı’da silahsız, savunmasız soydaşlarımızı da hunharca katletmişti. Birleşmiş Milletlerin, işgal edilen toprakların iadesi için defalarca karar almasına karşın, Ermeniler yeniden bir kere daha saldırıya geçmişlerdi. 

Kahraman Azerbaycan Ordusu, Ermenilerin bu son saldırılarına bilindiği gibi güçlü bir şekilde mukabele ederek ilk iki gün içinde stratejik önemi haiz bölgelerin ele geçirilmesi yanında altı köyü de kurtarmıştı. 

Azerbaycan Ordusu’nun, bu oldukça arızalı bölgede, Ermeni Ordusunu geri atıp mevzilerini ele geçirmesi ve köylerimizi kurtarması Azeri soydaşlarımızı, can kardeşlerimizi, bizleri, hepimizi fevkalade mutlu etmiş, sevindirmişti. Ve ardından kısa sürede Cebrail kentinin tamamen, Fuzuli’nin kısmen ve toplam yirmi iki köyün azad edilmesi, Ermeni Ordusunun da mevzilerini terk edip geri çekilmesi Karabağ’ın kurtuluşunun adeta işaret fişeği idi. 

Değerli okurlarım, Karabağ; Azerbaycan’ın İran sınırı olan Aras Nehri kuzeyinden Gence’nin 50-60 km. güneyine, Kura Nehri’nin de yaklaşık 100 km. doğusundan Ermeni sınırına kadar, akarsuların ve derin vadilerin parçaladığı dağlık bir alandır. 

Karabağ’ın batısında Azerbaycan-Ermenistan sınırı boyunca Küçük Kafkas Dağları ve bu dağların Hocalı Kenti boyunca uzanan bölümünde de Karabağ Sıradağları, Aras Nehri’ne kadar uzanır. Ve bu dağ blokları, Gamış Dağı ile 3724 m. Koşkar Dağı ile de 3378 m. rakımlara kadar ulaşır. Ve ayrıca Karabağ’ın kuzeyinde Kura Nehri’ne, güneyinde Aras Nehri’ne akan dereler ve akarsular, özellikle doğu-batı istikametini kapatan doğal setler oluşturur. 

Bu coğrafi yapısı nedeni ile Karabağ; Kura Nehri’nden sonra, kuzey-güney doğrultusunda birden yükselen, yer yer 3000 metrelere ulaşan dağları, dar ve derin vadileri ile, zırhlı ve mekanize birliklerin taarruzlarını ve kuşatma manevralarını büyük ölçüde tahdit eder niteliktedir. 

Arazinin bu yapısı Ermeni birliklerine zaman kazandırıyorsa da güneyde Cebrail kenti tamamen, Fuzuli kentinin de büyük ölçüde azad edildiği Azerbaycan tarafından gururla açıklanmıştı. Ve cephenin diğer kesimlerinde de Ermeni birliklerin geri atılması ile toplam 26 köyün azad edildiği ve hatta bazı Ermeni askerlerinin teslim oldukları resimleri ile basında yer almıştı. 

Değerli okurlarım, Azerbaycan Ordusunun ZAFER’i yakalamak üzere olduğu, Ermenilerin politik arenadaki girişimlerinden de belli değil mi? Ayrıca ateşkes çağrılarına Sayın Aliyev’in “Tek şartımız Ermenistan’ın Karabağ’ı tahliye etmesidir” kararı ZAFER’in göründüğünün en açık ifadesi değil mi? 

Can Azerbaycan’ın Kahraman Ordusunu, Kahraman soydaşlarımı özümden, yürekten kutluyorum, üstün başarılar diliyorum. 

Ve yüksek perdeden tekrar ifade ediyorum, “Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Derhal teslim ve tescil edilmelidir.”