Kıbrıs’ta geçen hafta Pazar günü, ertelenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Seçime katılan onbir adayın hiçbiri oyların yarısından fazlasını alamadığı için en fazla oy alan Başbakan Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu Pazar günü yapılacak ikinci turda yeniden yarışacaklar. En fazla oy alan KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı olacak. 

11 Ekim günü Kıbrıslı soydaşlarımızın pek rağbet etmediği seçimlerde Sayın Tatar’ın oyu %32,3, Sayın Akıncı’nın %29,8 idi.

Resmi sonuçlar açıklandıktan sonra oyların %21,7’si ile seçimin üçüncüsü olan eski başbakanlardan Sayın Erhürman’ın başkanı olduğu CTP, ikinci turda Sayın Akıncı’yı, ikisinin aldığı oy toplamı %10 civarında olan Sayın Arıklı ile Sayın Denktaş’ın partilerinin de Sayın Tatar’ı destekleyecekleri açıklandı. 

Kıbrıs şimdi Pazar gününe kadar, Cumhurbaşkanı adayları ve destekçileri arasında daha önceki seçimlerde görülmemiş bir beklentiler içinde yarış halindedir.

Değerli okurlarım, Kıbrıs’ta T.C. ve Kıbrıs’lı soydaşlarımızın el birliği ile 1974’te Rumların Enosis saplantılarına set çekmelerini müteakip kurulan KKTC; bugün meclisi, Anayasası, bağımsız mahkemeleri, kurum ve kuruluşları ve demokrasi geleneği ile örnek bir devlet halindedir. Ve nitekim yıllardır barış ve huzur içinde usulü dairesinde seçimler yapılmakta ve sonuçlar da uygulanmaktadır. 

Bu seçimlerde Sayın Akıncı’nın dağarcığında, Cenevre görüşmelerindeki başarısızlığa rağmen yine federasyon ısrarla öne çıkarılmaktadır ama Cenevre’den bu yana, Rumların görüşlerinde yeni bir değişiklik oldu mu?  

Cevap evet ise niçin açıklamıyorsunuz? 

Böyle bir yaklaşımın hiç olmadığını, Rumların Kıbrıs Türklerini sadece basit azınlık olarak gördüklerini tabii hepimiz çok iyi biliyoruz. 

Ayrıca Doğu Akdeniz’de yaşanmakta olan petrol ve gaz mücadelesi, malumları Kıbrıs Adasının stratejik değerini fevkalade artırmış ve Türkiye-KKTC ilişkilerine yeni boyutlar da kazandırmıştır. Türkiye ve KKTC, haklarını birlikte sahiplenip, birlikte kullanmalıdırlar. Oysa şimdi Sayın Akıncı seçim şansını, tamamen Türkiye karşıtlığı söylem ve yakıştırmalara bağlamış gibidir. Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenlikleri, refah ve mutlulukları ile ilgili plan ve programlarını hiç gündeme getirmedi. Öğrensek iyi olmaz mıydı? 

Değerli okurlarım, koronavirüs gölgesinde Kıbrıs’ta Pazar günü önemli bir seçim sonuçlanacak ve uzunca bir süredir Türkiye-KKTC ilişkileri üzerindeki Akıncı sorunu da soydaşlarımızın oyları ile kaldırılmış olacaktır. 

Bekleyip, göreceğiz.