ASLAN SAYIM'ın röportajı için tıklayınız...
Öncelikle bilinmeyenlerinizle bizlere kendinizden bahseder misiniz?
Müzisyen kimliğim dışında İç Mimar ’ım aynı zamanda müzik ve bir kahve şirketim var. Haftanın 7 günü çalışıyorum diyebilirim. Duygusal ve vicdan sahibi biriyim çoğu zaman suistimal edilse de insanları yargılamak yerine durumları kabullenmeyi öğrendim. Tek çocuğum ve baba figürü olmadan büyüdüm tabi bu durum erken büyümek zorunda kalmama sebep oldu. Mücadeleci biriyim ve kolay kolay pes etmem. Hayatım boyunca bir çok şeyle mücadele etmek zorunda kaldım bunlardan biri de Lenfoma’ydı ama çok şükür her mücadeleden galip gelerek çıktım ve şimdi buradayım!
Müziğe ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?
Aslında kendimi bildim bileli hayatımın bir kenarında hep müzik var. İlk sahnelerime ilk okul yıl sonu eğlencelerine çıkarak başladım ve sonrasında bir çok müzik grubunda baterist olarak sahne aldım. 2019 yılında ise Debatu olarak ilk profesyonel projemi yayınlayarak müzik piyasasına giriş yaptım. Müziğim ve şarkılarım benim dert ortağım diyebilirim. Ne zaman anlatmaya ihtiyacım olsa yeni bir şarkı ortaya çıkıyor ve onu dinleyicilerimle buluşturma sürecim başlıyor.
Yeni single çalışmanız "Emanet" hayırlı uğurlu olsun projenin oluşumunu anlatır mısınız?
Öncelikle teşekkür ederim! Emanet mesafelerin engel olamadığı özlem dolu bir aşk hikayesini anlatıyor. Şarkının akustik versiyonunu deprem döneminde yayınladım ve o dönem söz verdiğim gibi şarkı gelirlerini deprem sebebiyle mağdur olan vatandaşlarımıza bağışladım. Şarkıma klarnetiyle Ergün Şenlendirici can verdi ve şimdi de resmi versiyonu ile dinleyicilerimin beğenisine sundum.

Otokontrolü müsünüz yoksa hatalar yapar mısınız?
Genellikle duygularımla yaşar kararlarımı mantığımla alırım ve bir karar almadan önce çok kez düşünürüm ama tabii ki herkes gibi ben de hatalar yapıyorum. Hatalarımla büyüdüğümü düşünüyorum.
Başarılı bulduğunuz yorumcular kimler kimleri severek dinliyorsunuz?
Daha çok yabancı müzik dinliyorum ama tabii ki Türk Müziği’nin üstad sanatçılarıyla büyüdüm klasikçiyim diyebilirim. Günümüz Pop müziğinde de Tan, Gökhan Türkmen, Hande Yener gibi majör ve Türk müziğine farklı renkler katan sanatçıları yakından takip ediyorum ve dinliyorum.
Müzikte hızlı tüketim devrindeyiz. Maalesef artık hit şarkı çıkmıyor. Sadece popüler oluyor şarkılar ve tüketimden sonra dinlenmiyor. Bunun nedenleri sizce nedir?
Açıkçası ben sebebinin sistem kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki Türk Müziği herhangi bir beceri ve kabiliyet gerektirmeksizin yalnızca fenomen ve herhangi bir şekilde popüler olmuş kişilerin sanatçılığı rüzgarına kapılmış durumda. Bunun da sebebi majör müzik şirketleri ve müzik platformları. Özgün ve kaliteli bir müzik yapmaktan ziyade sosyal medya takipçilerinin sayısının sorgulandığı ve müzik platformlarında öne çıkarıldığı bir sistem müzik sanatını bir sosyal medya içeriği üretmek gibi bir duruma getirdi. Bu sebeple ne yazık ki üretim ve tüketim hızına yetişilmiyor.
Zamanda geriye gidip, hayatınızdaki bir şeyi değiştirebilseydiniz bu ne olurdu?
Kendi şarkılarımı daha erken yayınlamaya başlamak olurdu herhande arşivim şarkılarla dolu.. Bunun dışında bugün beni ben yapan şeylerin geçmişte yaşadıklarım, doğru ve yanlışlarım olduğunu düşünüyorum bu sebeple başka herhangi birşeyi değiştirmek istemezdim.
Müzikal anlamda hedefleriniz neler?
Bir an önce kendi şarkılarımı daha geniş kitlelere ulaştırıp sahnede onlarla buluşmak istiyorum! Kısa vadede bir konser takvimi planlamak şu anda ilk hedefim. Uzun vadede ise tabii ki majör bir isim olmak ve kalıcı eserler üretmek.
Size yapılan ne gibi yanlışı affetmezsiniz?
Yalan ve ihanetin bende asla affı yok, bu karakterde insanları görünce hemen hayatımdan uzaklaştırıyorum.

Aşk hayatınız nasıl gidiyor? Kıskanç bir erkek misiniz?
Ben duygusal ilişkilerin insanıyım yapay ve sahte ilişkiler bana hitap etmiyor. Günümüzde size siz olduğunuz için değer verecek bir partner bulmak gerçekten zor ve bulduğunuzda da onun kıymetini bilmek gerekiyor. Duygularımla yaşayıp mantığımla karar veren bir yapım var hayatıma aldığım kişiye değer vermeyi ve onu değerli hissettirmeyi tercih ederim, romantik biriyim diyebilirim. Aşk güzel şey! İnsan değer verdiği şeyi bir başkasıyla paylaşmak istemez diye düşünüyorum kişisel alanlara saygıyı bozmayıp aşırı tutucu ve sıkıcı olmadan kıskanan bir erkeğim yani evet kıskanç biriyim.