ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada, yasa dışı veya izinsiz olarak sınırı geçen göçmenlerin sayısı günlük ortalama 2.500'e ulaştığında ABD-Meksika sınırında geçici olarak sığınma hakkı kazanmayı sınırlayan bir başkanlık kararnamesi çıkardığını duyurdu.
Biden’ın başkanlık kararnamesi, ülkeye yasa dışı yollardan girenlerin, olağanüstü nedenler olmadıkça sığınma hakkına sahip olamayacaklarını belirtiyor Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada. “Bu adımlar tek başına göçmenlik sistemimizi düzeltmeyecek, ancak zor bir meydan okumayı daha iyi yönetmemize büyük ölçüde yardımcı olabilirler," ifadelerini kullandı.
ABD yetkililerine göre, geçici sığınma sınırlamaları, günlük sınır karşılaşmalarının ortalama 2.500'ü aşması durumunda yürürlüğe girecek ve bu sayı 1.500'ün altına düştüğünde askıya alınacak.
Kimler Etkilenecek?
Milliyeti ne olursa olsun, güney sınırını yasa dışı yollarla geçen herkes.
Sınırlamalar yürürlükteyken, güney sınırını geçen ve hızlandırılmış sınır dışı etme sürecine tabi tutulan göçmenler, sadece ülkesine geri dönme konusunda "zulüm veya işkence korkusu" veya sığınma başvurusunda bulunma niyetlerini belirttiklerinde bir sığınma memuru tarafından inandırıcı korku taramasına sevk edilecekler, diye açıkladı bir İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi.
Muafiyetler
Yalnız çocuklar, insan ticareti mağdurları, tıbbi acil durumlarla karşılaşan göçmenler ve geçerli vizeleri veya ABD'ye yasal giriş izni olanlar bu sınırlamalardan muaf tutulacak.
ABD Gümrük ve Sınır Koruma'nın CBP One mobil uygulaması veya diğer belirlenmiş yollar gibi yasal giriş süreçlerini kullanan kişiler bu yönergeden etkilenmeyecek.
Sonuçlar
Sınırlamalar yürürlükteyken yasa dışı yollardan geçen ve ülkesinde zulüm veya işkence ihtimalini kanıtlayamayanlar "derhal sınır dışı edilecek ve en az beş yıllık yeniden giriş yasağına ve potansiyel cezai kovuşturmaya tabi tutulacaklar," dedi DHS yetkilisi.
Neden Şimdi Bu Karar Alındı?
DHS ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, yaz aylarında göçmen karşılaşmalarının tipik olarak arttığını belirterek, bu sınırlamaların gerekli olduğunu söylediler.
Sınır güvenliği konusundaki daha sert duruş, aynı zamanda 5 Kasım seçimleri öncesinde Amerikan seçmenleri arasında artan göçmenlik endişelerine bir yanıt olarak görülüyor.
Eleştiriler
Bazı Cumhuriyetçiler, Biden'ın bu kararı yaklaşan başkanlık seçimleri göz önünde bulundurarak aldığını söyledi.
Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell Senato kürsüsünde “Seçime sadece aylar kala, başkan bir başkanlık kararnamesi çıkararak bu krize önem verdiğini ve onu çözmeye çalıştığını göstermeyi umuyor" dedi.