1963-66 yıllarında Kuleli Askerî Lisesi’nde okurken 2000 serisi İngilizce ders kitaplarımızın alıştırma kitabı, S.P.Ö. tekniğinin doğrusal metod

1963-66 yıllarında Kuleli Askerî Lisesi’nde okurken 2000 serisi İngilizce ders kitaplarımızın alıştırma kitabı, S.P.Ö. tekniğinin doğrusal metodu ile hazırlanmıştı. Ancak bize bu kitabın kullanma tekniğini anlatan olmadığı için o alıştırma kitabı yıllarca yepyeni kaldı, çünkü kullanmadım. Yabancı dil kitaplarımı sakladığım için yıllar sonra bu metodu öğrendiğim zaman farkına vardım.



Ayrıca Sahaflar’da yaptığım araştırmada galiba yolunu şaşırıp ülkemize yanlışlıkla girmiş olan 901 serisi İngilizce ders kitaplarının alıştırma kitaplarının dallara ayrılan metotla programlanmış olduğunu gördüm.
Ben de üzerime düşeni yaptım. 1990 yılında oğlum için matematik, yabancı dil ve bazı sosyal konulu dersler için programlanmış kitapçıklar hazırladım. Sonuçta çocuk hem hoşlanarak çalıştı ve %60-80 başarı ile konuları öğrendi.



Yine 1992 yılında ferdi eğitim metodu olan S.P.Ö’i kitleye tatbik ederek kullandım. Komşu çocuklarına fıkıh konularını bu metot ile öğrettim %70 başarı sağlandı.
İlk defa 1993 yılında TGRT televizyonunda Oya Seymen hanımın yönettiği Hanımeli adlı televizyon programında S.P.Ö.’i anlatma fırsatı buldum. TGRT FM radyosunda da anlatma fırsatım oldu.
Yine 1993 yılında 901 serisi İngilizce ders kitaplarının, dallara ayrılan metot ile programlanmış alıştırma kitaplarını, bilgisayara aktardım ve Folio programı ile ileri–geri sıçramaları düzenledim.
1995 yılında İnsan ve Kâinat adlı derginin 114’üncü sayısında S.P.Ö. metodunu anlattım.



1996 yılında Programlı Öğretim Materyali hazırlayıp ticaretini yapma ile ilgili 4 yıllık bir projenin fizibilitesini hazırlayıp İstanbul’da kurmuş olduğu vakfın binasında Reha Oğuz Türkkan Bey ile tekrar bir araya gelip kendisine projemi anlattım. Projeyi gösterdim, aynen şunu söyledi:
”P.Ö. metodunu Türkiye’de benden sonra en iyi sen biliyorsun. Gel beraber açık öğretim için materyal hazırlayalım.”
Ancak, benim zaten bir işim olduğu için zaman ayıramayacağımdan, bu isteğini yerine getiremedim.
Daha sonra 1998 yılında Türkiye Gazetesi’nde muhtelif makalelerim yayımlandı. 1998 yılında İhlas Vakfı’nın yurtlarında kalan öğrencilere mezuniyet toplantısında Eğitimin Hedefleri ve genel metotlarla ilgili konferans verdim.
1999 ve 2000 yıllarında İhlas Koleji eğitim seminerlerine katılarak öğretmen arkadaşlara, hem S.P.Ö.’i hem de örgün öğretime entegre edilmesini anlattım. Son seminerimde ise öğrenciyi etkileme ve motivasyon ile ilgili bilgilerimi paylaştım.
2000 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dekanlığına hazırlamış olduğum dokümanla beraber Uzaktan Öğretimde Başarılı Olmak İçin P.Ö. Tekniğinden İstifade konulu bir mektup gönderdim. Sn. Dekan Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul nezaket göstererek göndermiş olduğum dokümanları incelenmek üzere Uzaktan Eğitim Birimine gönderdiklerini teşekkür ederek bildirdiler.
Yine 2000 yılında Çağ Üniversitesi Dekanlığına yazdığım bir mektupla edindiğim bilgileri paylaştım.
2001 yılında İhlas Koleji öğretmenleri ile ekipler kurarak öğrenciler için anlaşılması zor konuları programlamayı teklif ettik. Öğretmenler ile bir toplantı yaptık. Hem katılım az oldu hem de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmeninden başka katılan olmadığı için bu teşebbüsüm de akim kaldı.
2008 yılında İstanbul Bakırköy’de öğretmen arkadaşlarımız bir dershane açtılar. Bir DVD hazırlayarak onlara gönderdim ve S.P.Ö. bilgilerimi paylaştım.
2009 yılında rahmetli Prof. Dr. Mehmet Yücel Bey’in teşviki ile Belediye’nin İSMEK toplantılarına katılarak yabancı dil öğretmenlerine S.P.Ö.’i anlattım. İlgilenenler oldu. Bilgi paylaşımında bulundum.
2012 Yılında Aydın Üniversitesi öğretim üyelerinden Kemal Hanay Bey’e bir öğrenci eliyle S.P.Ö. ile ilgili detaylı bir mektup gönderdim. Herhangi bir cevap alamadım.
Bu makalelerim, S.P.Ö. konusundaki son çalışmam olacaktır. Bu öğretim metodu ile duyuru ve ikazımı son olarak ilgili mercilere ve öğretim görevlilerine yapıyorum. Talep eden olursa bilgi ve doküman yönünden e-mail ile ([email protected]) destek olacağım gibi bizzat gelen arkadaşlarımıza da doküman yönünden ve ayrıca programlayıcı olarak materyal hazırlamada da yardımcı olurum (Tel: 212 454 2194).
İşte S.P.Ö. konusunda bu tarihe kadar yaptıklarımı anlattım. Zamanımızda P.Ö. uygulaması var mı? Hazırlanmış materyal var mı? Kitap piyasasını gezemedim. Fakat internet piyasanın yansımasıdır, o kadar araştırdım internette de yok. Var denilen de o değil. Şurası muhakkak ki; 1940’lı yıllarda yeni bir öğretim metodu olan bu metot, Türkiye’de akademik alanda bilinmesine rağmen, uygulaması olmadığı için, 1940’tan bu yana yaklaşık 80 yıl geçtiği hâlde, bizim için hâlâ yeni bir öğretim metodudur. Lütfen ilgili merciler bu konuya el atsın artık. Gelecek makalemde Eğitim Psikolojisinin temel kurallarını ele alarak bu metodu tanıtmaya çalışacağım.