Bu başlık altında genel tekrar mahiyetinde olduğu için bazı derslerin nasıl çalışılacağı açıklanmıştır. 1. Matematik Sorularına Çalışma Ş

Bu başlık altında genel tekrar mahiyetinde olduğu için bazı derslerin nasıl çalışılacağı açıklanmıştır.
1. Matematik Sorularına Çalışma Şekli
(a) Temel eksiklikleriniz için Orta 3 matematiği ile işe başlayın.
(b) Muhtelif hazırlayıcı kitaplardaki ve dergilerdeki matematik bölümünü mutlaka yazarak çalışın. Sırt üstü yatarak, kaleme ve kâğıda el sürmeden matematik çalışılamayacağını unutmayın.
(c) Çalışırken en basit soruları dahi çözün bundan kaçınmayın. Zira her soru size pratiklik kazandıracaktır.
(d) Bazı sorularda "korsan çözüm" tabir edilen sonuçtan gitme yolunu denemek ve öğrenmek yararlı olabilir. Ancak her konuyu ilmî sınırlar içerisinde öğrenmenin en faydalı yol olduğunu unutmayın.
(e) Sürekli akılda tutulması gerekli kural, formül ve bağıntıları kuru kuruya ezberlemek yerine soru içerisinde tatbik ederek öğrenin. Bu durum bilginize kalıcılık sağlar. Bazı öğrencinin, "Her sorunun kuralını ve formülünü biliyorum ama çözemiyorum." şeklindeki yakınmaları ancak bu şekilde giderilir.
(f) Geometri teoremlerini tam anlamıyla öğrenmenin en iyi yolu, bol uygulama yapmaktır. Kuru kuruya ezber yapmak yerine çok sayıda geometri sorusu çözmek konuları daha iyi öğrenmenizi sağlar.
2. Fizik ve Kimya Sorularına Çalışma Şekli
(a) Genel olarak fizik soruları, çok fazla işlem gerektirmeyen, öğrencinin temel kavram ve ilkeleri bilip bilmediğini yoklayan niteliktedir. Bu bakımdan yıllar önce basılmış fizik kitaplarını okumaya gerek yoktur.
(b) Üniversite sınavlarında, kimyada başarılı olabilmek için temel kavramları iyi öğrenmek gerekir. Mesela mol kavramını tam kavrayamadan diğer bölümlere geçen güçlük çeker.
(c) Organik kimya bölümünü sınavlara yakın bir dönemde çalışınız. Zira bu bölüm çabuk unutulabilir.
(d) Üniversite sınavlarında kimya soruları, özellikle Lise 2 kimya soruları iyi bir muhakeme gerektirir. Bu bakımdan konuları gelişigüzel ezberleme cihetine gitmeyin.
3. Biyoloji Dersine Çalışma Şekli
Biyoloji 15-20 soruyla yoklanan bir derstir. Özellikle fen bilimleri ağırlıklı puanla öğrenci alan okullara girmek isteyen öğrencilerin çalışması gerekir. Biyolojinin en önemli özelliği, sorularının çoğunlukla işlem gerektirmemesidir. Bu yönüyle biyoloji, fen bilimleri testinde öğrenciye zaman kazandırır.
(a) Öğrenim hayatınızda hiç tanışmamış olsanız bile, biyoloji kolayca anlayabileceğiniz bir hayat dersidir. Bu bakımdan çekinmeden çalışmaya başlayın.
(b) Gerek sınava hazırlayıcı dergilerden ve gerekse ders kitaplarından ve diğer kaynaklardan da istifade ederek konuları detaylandırın.
(c) Çözümlü örnekleri ve izahları dikkatlice gözden geçirerek testleri çözün.
(d) Konularda ve sorularda anlayamadığınız Latince terimler varsa araştırın. Ancak biyoloji öğrenmenin, Latince kelime ezberlemekten ibaret olmadığını bilin.
(e) Özellikle modern biyoloji konularını kavrayabilmenin, belirli bir biyoloji kültürüne bağlı olduğunu unutmayın.
4. Türkçe Dersine Çalışma Şekli
(a) Çeşitli üniversite sınavlarına hazırlık dergilerinden konu açıklamalarını ve çözümlü örnekleri okuyun.
(b) Testleri ve deneme sınavlarını süre uygulayarak çözün. Çözüm hızını artırmaya çalışın.
(c) Hata yaptığınız soruları tekrar inceleyin. Anlayamadığınız sözcük ve deyimleri sözlükten araştırın.
(d) Dilbilgisi ve edebiyat konularını unutmamak için zaman zaman tekrar yapın.
(e) Paragraf soruları için anlayarak okuma tekniği kazanmaya gayret edin.
5. Sosyal Bilimlere Çalışma Şekli
(a) Konularla ilgili çözümlü örnekleri inceleyin. Özellikle eski sınav sorularına dikkat edin. Zira sosyal bilimlerde her yıl önceki yıllarda sorulan bazı sorular ufak değişikliklerle tekrar sorulmaktadır.
(b) Kendinizi sınavdaymış gibi düşünerek sınav denemeleri yapın. Böylece sınav şartlarına uygun olarak hazırlanmış olursunuz. Çeşitli dershane ve kurumlarca hazırlanmış hazırlık testlerini süre kullanarak çözün. Bol test yapmak sosyal bilimlerde başarıyı artırır.
(c) Diğer çalışma prensipleri evvelki yazılarımda izah edildiği şekildedir.