Fransa’da Macron hükümetinin reform ve kemer sıkma politikalarına karşı demiryolu çalışanları, emekliler, memurlar, öğrenciler ile havacılık, enerji, sağlık, temizlik ve sosyal yardım sektörü çalışanlarının başlattıkları grevler ülke ekonomisini sarsıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, grevler ve onlarla bağlantılı gösteriler bazı sektörlerde kademeli, bazılarında da aralıksız devam ediyor.

Uzmanlar, grevlerin ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olabileceği uyarısında bulunarak özellikle turizm, eğlence ve restoran sektöründe iptallerin başladığını, yaz döneminde yaşanacak olası kayıpların sektör çalışanlarını endişelendirdiğini belirtiyor.

Demiryolu çalışanları ve SNCF’nin özelleştirilmesi
Fransa Ulusal Demiryolu İdaresinde (SNCF) yapısal değişikliğe gidilmesi ve demiryolları işletmelerinin rekabete açılması çalışmaları, ülkede uzun süredir tartışma konusuydu. Mevcut borcu 47 milyar avro kadar olduğu belirtilen SNCF’nin borçlarının 2020 itibarıyla devlet tarafından üstlenilmesi, sektörün rekabete açılması ve ayrıcalıklı bulunan “demiryolu çalışanı statüsüne” son verilmesini öngören reform, 17 Nisan’da Fransa Ulusal Meclisinde oylanarak büyük çoğunlukla kabul edildi. Demiryolu çalışanları, 3 Nisan’dan itibaren, haziran sonuna kadar greve gitme kararı aldı.

Haftanın iki günü iş bırakma eylemi düzenleyen demiryolu çalışanları, hükümetin geri adım atmaması durumunda grev süresinin tüm yaza yayılabileceği tehdidinde bulundu. SNCF yönetimi, grevin kuruma günlük zararının ortalama 15 milyon avro olduğunu açıkladı.

Emekliler 3. kez meydanlara inecek

Ülkede sayıları 15 milyondan fazla olan emekliler, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren Sosyal Katkı Kesintisi’nin iptal edilmesi talebiyle iki kez meydanlarda gösteri yaparken, üçüncüsünün 24 Haziran tarihinde olacağı duyuruldu.

Memurlar kemer sıkmaya karşı

Fransa, Avrupa ülkeleri arasında en fazla kamu çalışanına sahip ülke olarak sık sık eleştirilere maruz kalıyor. Ülkede resmi verilere göre 5,6 milyon kamu çalışanı bulunurken, bu sayı toplam çalışan sayısının yüzde 21,6’sını oluşturuyor.

Uzun zamandır gündemde olan memur sayısının azaltılması konusu, Macron döneminde 2022 Kamu Eylem Planı'na eklendi. Plana göre, memur istihdamı 2020’ye kadar 120 bin azaltılacak ve mevcut memurların gönüllü emekliliği teşvik edilecek.