BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki sorunun Beşşar Esed'in iktidardan uzaklaştırılmasıyla çözülebileceğini söyledi.

Konuşmasında, Fransa'nın Suriye'deki savaşı sona erdirmek için küresel çaba göstererek sorumluluk üstleneceğini belirten Hollande, Suriye'de çatışmanın, Beşşar Esed'in iktidardan uzaklaştırılmasıyla sona erebileceğini ifade etti.

Hollande, "Esed sorunun kökeni, çözümün parçası olamaz... Esed gitmeli" ifadesini kullandı.

Suriye'deki katliamlarla ilgili sadece DAEŞ'i suçlamanın, bu örgütün oluşmasına zemin hazırlayan rejime mazeret yarattığını söyleyen Hollande, komşu ülkelere sığınan milyonların ve Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacıların sadece savaştan değil, Esed rejiminden de kaçtığını vurguladı.

Batı'ya sığınmacı eleştirisi

Hollande, Batı ülkelerini de eleştirdi ve mevcut sığınmacı krizine karşı Batı'nın yaptıklarının çok yetersiz olduğunun altını çizdi.

Rusya'nın adını anmadan, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Suriye rejimini koruma çabalarını eleştiren Hollande, BMGK daimi üyelerinin toplu katliam olaylarında veto hakkını kullanmamaları gerektiğine işaret etti.

İklim değişikliği

Hollande, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında, kasım sonunda Paris'te düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı 2015'e (COP21) değinerek "Paris'te anlaşmaya varmazsak, dünya için çok geç olabilir" dedi.

COP21'in gelişmiş ülkelerin mali taahhütte bulunmaları sonucunda başarıya ulaşacağını belirten Hollande, 2020 yılına kadar 100 milyon doların gerektiğine dikkat çekti. Hollande, Fransa'nın yıllık 3 milyar avro destekte bulunacağını ve bunun 2020'ye kadar 5 milyar avroya çıkacağını kaydetti.

Hollande, en fazla sorumluluk taşıyan iki ülke Çin ve ABD'nin küresel ısınmayla ilgili güçlü bildirimde bulunduğunu hatırlatarak Çin ve ABD arasında imzalanan ortak vizyon anlaşmasının kasım sonunda Paris'te başlayacak COP21 öncesinde iyimserliğe neden olduğunu ifade etti.

BM önderliğinde Paris'te yapılacak COP21, iklim değişikliğinin etkilerini sınırlamak için geniş çaplı bir anlaşma imzalanmasını hedefliyor.