Sevgili gençler, bu yazımda felsefe grubu ve sosyal konulu dersleri ele alacağım. Felsefe Grubu Dersler Matematikte anladım zannı yoktur. İnsan bildiğin

Sevgili gençler, bu yazımda felsefe grubu ve sosyal konulu dersleri ele alacağım.
Felsefe Grubu Dersler
Matematikte anladım zannı yoktur. İnsan bildiğinin de bilmediğinin de farkındadır. Hâlbuki felsefe derslerinde bazen bir şey anlamadığı hâlde anladığını zanneder. Kitaptan bir iki cümle okur okumaz uzun düşüncelere dalar, böylelikle manasız ve özel görüşler ile kafasını doldurur. Öğrenci bu dersten randıman alabilmek için şu şekilde çalışmalı:
a. Felsefe kitaplarını istediğiniz tarzda baştan sona kadar okuyun ve bol bol düşünün. Hatta manasız olsa bile düşünmenize devam edin, bu suretle düşünme ihtiyacınız tatmin olur ve düşünmelerinizin sonu gelir. Düşünmeleriniz bitince okumağa devam edin, fakat bu defa kitabın ifadeleri ile sizin özel düşünceleriniz arasında farklar göreceksiniz, yanıldığınız yerler bulunduğunu fark edeceksiniz. Bunları soğukkanlılıkla düzeltin. Burada rehberiniz kitaptır.
b. Felsefe derslerinde olgunlaşmanın alâmeti, insanın kendi hatalarını görebilmesi ve onları düzeltmeye başlamasıdır. İşte bu noktada felsefe matematikle zıt bir görünüm arz eder. Matematikte talebe bu ilmin bir ucunu yakalamıştır, yavaş yavaş ve güçlükle ilerlemeye çalışır. Halbuki felsefe kendini bir bütün olarak gösterir. Bu sebepten felsefeye başlamak, insana matematik gibi güç ve soğuk gelmez. Fakat felsefe dersleri de bu kadar basit değildir. Talebenin hayali ile kitap birbirine uyum sağladığı zaman hakiki felsefe anlaşılmış olur.
c. Üçüncü safhada, rehberiniz öğretmendir. Her derse girmeden evvel, öğretmenin anlatacağı dersi kitaptan okumuş bulunacaksınız. Yukardaki iki safhadan geçtiğiniz için bahsi bir defa okumanız yeter. Artık dersi zevkle takip edebilirsiniz.
d. Dördüncü safhada, kitaba baka baka anlatılan dersi, defterinize geçireceksiniz.
Diğer derslerde çalışmaya başlama, not ile başladığı hâlde, felsefede not defteri en son ele alınır. Felsefe dersinde not almanın bir özelliği, diğer derslerde kitabı okuduğu gibi kitabı kapatıp anladığını ezberden yazmak şeklinde değil, bilakis kitaba baka baka yazmaktır. Yani kitabın ifadelerini kısaltarak ve değiştirerek not defterine geçireceksiniz. İşte o zaman felsefeyi hazmetmeğe başlarsınız. Daha ilk safhada yani kitabı başından sonuna kadar roman gibi okuduğunuz sıralarda, zaman zaman kitabı bırakıp özel fikirlere dalmıyorsanız yani sizde düşünme zevki doğmuyorsa felsefeye istidadınız yok demektir. Bu derste biraz sıkıntı çekersiniz.
Sosyal Konulu Dersler
Burada sizler için, genel olarak sosyal derslere kolay çalışma metotlarını kısaca yazacağım. Önceki yazılarımda, her ders için nasıl çalışacağınızı açıkladım. Aşağıya yazacağım bu metot, genel olarak sosyal dersler için uygulanabilir ders çalışma metodudur.
a. Geçmiş ve bugünkü konulara ait unsurları yani (öğeleri, elemanları, faktörleri, prensipleri, kuralları ve anlaşmaları) yazarak öğreniniz.
b. Geçmiş ve bu günkü konulardaki yer isimlerini (ülke, şehir, dağ deniz göl vs.) öğreniniz.
c. Okumuş ve okumakta olduğunuz konularda geçen önemli kişilerin ve olayların adlarını ezberleyiniz.
d. Okumuş ve okumakta olduğunuz konular veya konulardaki olaylarla ilgili sebepleri ve sonuçlarını öğreniniz.
e. Öğrenmiş ve öğrenmekte olduğunuz konulardaki olay ve unsurlar arasındaki alâkaları (münasebetleri) iyi biliniz.
f. Geçmiş ve günlük konularla ilgili sonuçları öğreniniz.
g. Derslerin hacmine ve öğrenme kabiliyetinize göre 1/2'den 1/10'a kadar uygun bir oranda konuların özetini çıkarınız. Bir ve ikinci madde ile tespit ettiğiniz bilgiler özette yer almalıdır. Konuyu anlatacak duruma gelinceye kadar özeti okuyarak veya teypten dinleyerek veya yazarak tekrarlayınız.
h. Geçmiş ve bugünkü konulardaki olaylarla ilgili zamanları (tarihleri) öğreniniz.