Fransızların 5 yılda bitirileceğini öngörerek imalatına başladığı

 Charles De Gaulle  uçak gemisi ancak 15 yılda bitirilebilmişti..

Fransızların  'en güçlü silahı' olarak bilinen Charles De Gaulle uçak gemisinin Doğu Akdeniz'e doğru yola çıkmasını emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, "Bir tane uçak gemisiyle Türkiye gibi dev bir ülkeye siz mesaj bile veremezsiniz. Bu gülünç olur demişti..

Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk olayı şöyle değerlendirdi;

40 uçak taşıyabilen gemi, kendisini koruyabilmek için 20 uçağı savunma görevinde tutmak zorundadır ! Geriye kalan 20 uçakla, Türkiye'ye karşı bir operasyon yapması imkansızdır..

Hatırlanacağı gibi, Suriye'ye ilk yaptığımız askeri operasyonda

80-90 uçak birden görev almıştı..İhtiyaç durumuna göre aynı anda daha fazla da uçak gemisi kaldırılabilir !!

Fransa'nın yaptığı, Türkiye'ye gözdağı değil, Yunanistan'ı teselli

edebilmek !!

EGE İÇİN ACİLEN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR;

1923'ten sonra Yunanistan'la yapılmış EGE ile ilgili bir anlaşma yoktur!

Yunanistan 1936'da Ege'de karasularını tek taraflı olarak 6 mile çıkarmıştır. Atatürk o yıllarda, Fransız işgalinde bulunan Hatay'la ilgileniyordu (hasta olasına rağmen)...

Hasta haliyle 1938'de Akdeniz Bölgesinde yapılan bir askeri tatbikata da katılmıştı..Çok hastaydı, ayakta zor duruyordu!!

Hatay'ın kurtulduğunu Atatürk göremedi, 1939'da Hatay önce bağımsız bir devlet oldu. Sonra da referandum yapılarak, Türkiye'ye katılmaya karar vermiştir !!

***

 Osmanlı Devleti ise her an başlaması muhtemel Balkan savaşını da dikkate alarak İtalyanlarla antlaşma imzalamak zorunda kaldı ve Trablusgarp’ı İtalya’ya bıraktı.

Yapılan antlaşmada dikkat çekici bir madde daha vardı.

Osmanlı Devleti İtalyanların 12 Ada’da bir süre daha işgalci olarak kalmasını istedi. Böylece Balkan Savaşı sırasında muhtemel Yunan işgalinin önüne geçilecekti.

Ancak her şey planlandığı gibi gitmedi.

I.Dünya savaşının patlak vermesiyle Osmanlı Devleti ile İtalya ayrı ittifak grupları içinde birbiri ile savaşa girdi.

4 yıllık savaşın sonucunda Osmanlı Devleti savaştan mağlup olarak ayrılınca 1923 yılında Lozan antlaşması ile TBMM bu adaları İtalya’ya bıraktı.

Böylece Yunan işgaline karşı geçici olarak İtalya’ya bırakılmış olan bu adalar İtalya’nın egemenliğinde kaldı.

II.Dünya savaşının sonuna kadar İtalya’nın işgalinde kalan 12 Ada’nın durumu savaş sonrasında tekrar gündeme geldi.

İtalya II.Dünya savaşını kaybetmişti. 1946 yılında Paris’te yapılan Barış görüşmelerinde 12 Ada’nın İtalya’dan alınarak Yunanistan’a verilmesi gündeme geldi.

İtalya’nın savaş sonu şartlarında galip devletlerin bu planını reddetme şansı yoktu. Adaların Yunanistan’a verilmesi yönündeki kararın gerekçesi ise adalarda yaşayan nüfusun çoğunluğunun Rum olmasıydı.

GÜÇSÜZ OLDUĞUMUZ DÖNEMDE KAYBEDİLEN EGE ??

Şu anda yeni bir savaşa girmemiz uygun değildir, zira pekçok cephede savaiıyoruz...

Ama Yunanistan'a adaların hukuken ona ait olmadığını, karasukarını ise 6 mil değil, 3 mil kabul ettiğimizi BM Güvenlik Konseyi nezdinde gündeme getirip, remileştirmemiz gerekir !!