ISRARLI TAKİP SUÇU NASIL MEYDANA GELİR? 

Israrlı takip suçu yukarıda da değindiğimiz üzere “hürriyete karşı suçlar” başlığı altında düzenlenmiş olmakla birlikte korunan hukuki yarar açısından kişinin; yaşama, maddi ve manevi varlığının dokunulmazlığı, kişi hürriyeti ve güvenliği  ile özel hayatın gizliliği gibi anayasal hakları korunmaktadır. Bu husus suçun unsurlarının belirlenmesinden ziyade maddenin amaçsal yorumundan çıkarılacak sonuç ile her somut olay açısından eylemin korunan hukuki yarara yönelik olup olmadığının tespitinde yol gösteri olacaktır. Suçun maddi ve manevi unsurları açısından ise madde metnindeki düzenlemenin incelenmesi gerekmektedir. Söz konusu düzenleme gereği Israrlı Takip suçu; takibi şikayete bağlı, seçimlik ve bağlı hareketli bir suç tipidir. Suçun oluşabilmesi için maddi unsuru açısından iki seçimlik hareketten birinin yapılması yeterli olup iki hareketin aynı anda yapılması iki suç değil tamamlanmış tek suçun oluşmasına sebebiyet verecektir. 

Israrlı takip suçunda seçimlik hareketler;

1. Mağdurun fiziken takip edilmesi,

2. a. haberleşme ve iletişim araçları kullanılarak,
b. Bilişim sistemini kullanarak,
c. Üçüncü kişiler vasıtası ile, 

Israrlı temas kurmaya çalışılmasıdır.

HANGİ FİİLLER ISRARLI TAKİP SUÇUNU OLUŞTURUR?

Suçun oluşması, kanun metninde düzenlendiği şekilde belirtilen hareketlerden birinin yapılmasına bağlanmıştır. Bu hareketler haricinde başka bir eylemin yapılması halinde bu suç oluşmayacak somut olayın içeriğine göre eğer uygunsa; hareket, tehdit, şantaj, cinsel taciz ya da kişilerin huzur ve sükunu bozma suçları oluşabilecektir. Örneğin kişiye ısrarlı bir biçimde hediye gönderilmesi, her sabah/hafta çiçek gönderilmesi, görüntü kaydının alınması gibi eylemler bu suçu oluşturmayacaktır. Bunun yanı sıra özellikle belirtmemiz gerekir ki; suçun oluşması için her iki seçimlik harekette de “ısrar” unsurunun bulunması gerekmektedir. Israr suçun kurucu unsuru olup eğer eylemlerde ısrar yoksa bu suç oluşmayacaktır. Israr kavramı ise kişilerin huzur ve sükunu bozma suçunda dile getirdiğimiz üzere kanuni olarak bir tanımı olmayan ancak yargı kararında ve doktrinde tanımlanarak uygulamada mahkeme kararlarında dikkate alınan şekliyle eylemin birden fazla kez, sık aralıklara yapılmasıdır. Araya uzun bir zaman aralığının girdiği, tek sefer yapılan ya da eylemler arasında amaç birliğinin bulunmadığı hareketlerin “ısrar” olarak nitelendirilemeyecektir. Bu sebeple “ısrar” kavramının meydana gelip gelmediğini; her somut olayda, mağdurun rahatsızlığını ifade etmiş olmasına ve aynı veya benzer davranışların bir daha yapılmaması konusunda faili uyarmasına rağmen failin davranışına devam edip etmediği hususları dikkate alınmalı yapılan hareketlerin mağdurun iç huzurunu, yaşam alanını bozma ya da kişisel yaşam alanına zarar vermesi de göz önünde tutulmalıdır. 

Bunun yanı sıra  Israrlı takip suçunda suçun oluşabilmesi için failin ısrarlı takip eylemini hangi amaçla gerçekleştirdiği önemli olmayıp takip etme amacıyla seçimli hareketler birini yerine getirmesi suçun oluşmasını sağlayacaktır. Israrlı takip yapan kişinin ısrarlı takibini daha öncesinde sevgilisi olan, arkadaşlık ilişkisi olan, eski eşi olan mağdura karşı yapması gibi öncesinde aralarında duygusal ilişki olması ya da kişisel ilişki olması gibi durumlar faili suçtan kurtarmayacaktır. 

ISRARLI TAKİP EYLEMİNİN BOŞANILAN EŞE KARŞI İŞLENİLMESİ SUÇUN NİTELİKLİ HALİNİ OLUŞTURUR.

Israrlı takip suçunun düzenlendiği 123/A maddesinin birinci fıkrasında suçun temel hali, ikinci fıkrasında ise suçun nitelikli hali düzenlenmiştir. Suçun kanunda düzenlenen temel şekline ilave edilen ve cezanın artırılmasını gerektiren suçun nitelikli halleri denmektedir. Israrlı takip suçunun temel şekline göre daha fazla ceza gerektiren halleri ise şu şekildedir:

* Suçun, çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi, 

Kanun koyucu ısrarlı takip eyleminin, on sekiz yaşından küçüklere karşı ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi halini suçun nitelikli halini düzenlemiştir.  

* Suçun, mağdurun okulunu, işyerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,

Kanun koyucu kişinin alışılagelmiş yaşamını değiştirmesi ya da tamamen terketmesini suçunu nitelikli hali olarak saymış suçun temel şekline daha büyük bir haksızlık olan bu halinde ceza miktarını artırmıştır. 

* Suçun, hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi

Israrlı takip suçunun son nitelikli hali olan hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi durumunda; 6284 sayılı Kanunun 5/1, b ve c maddeleri gereğince hâkim tarafından verilen ve önleyici tedbir niteliğinde olan Uzaklaştırma ve konuta, okula veya işyerine yaklaşmama kararlarına rağmen bu karara uyulmayarak işlenmesi öncesinde de dile getirdiğimiz gibi özellikle kadına yönelik şiddetin önlenilmesi amacıyla örtüşmektedir. 

ISRARLI TAKİP SUÇUNUN CEZASI NE KADARDIR?

Israrlı Takip Suçunun Temel Halinin Cezası; Israrlı takip suçunun Türk Ceza Kanunu’nun 123/A maddesinin birinci fıkrasında temel halinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.

Israrlı Takip Suçunun Nitelikli Halinin Cezası; Israrlı takip suçunun Türk Ceza Kanunu’nun 123/A maddesinin ikinci fıkrasında nitelikli halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.