Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 39. kuruluş yıl dönümü Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da kutlandı


Kuruluş yıl dönümü etkinliği kapsamında KKTC Washington Temsilcisi Büyükelçi Mustafa Lakadamyalı ve eşi Milhan Lakadamyalı Washington’un önemli kulüplerinden Cosmos Club’ta misafirlerini ağırladı.

Geceye Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Büyükelçilikleri ile diplomatik misyon mensupları, kurum ve kuruluş temsilcileri ile Washington’daki KKTC ve Türk vatandaşlarından oluşan çok sayıda davetli katıldı.

KKTC Büyükelçisi Lakadamyalı, resepsiyonda kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

‘Anavatan Türkiye, Kıbrıs Türkleri'ne ve adaya kalıcı barış ve güvenlik getirdi’


Büyükelçi Lakadamyalı gecede yaptığı konuşmada ‘15 Kasım, Kıbrıs adasındaki varoluş mücadelemizin tarihinde şanlı bir aşamadır. 39 yıl önce Kıbrıs Türk halkı, kendi kaderini tayin hakkını kullanarak bağımsız Devletini ilan etti. Kıbrıs Türk halkı onlarca yıldır Kıbrıslı Rumların zulmüne cesurca direndi, hayatlarını kaybetti, mülteci oldu ama özgürlüklerine, eşit haklarına ve kendi kaderini tayin hakkına bağlı kaldı. Vatanlarından ve egemenliklerinden asla vazgeçmediler, zorlu mücadele yıllarında umutlarını asla kaybetmediler. Adanın Yunanistan'a ilhakı yönündeki acımasız girişimlere boyun eğmediler. 1974 yılına kadar canları pahasına topraklarını ve özgürlüklerini büyük zorluklarla savundular. Anavatan Türkiye'nin 1974 yılında gerçekleştirdiği Barış Harekâtı, Kıbrıs Türkleri'ne ve adaya kalıcı barış ve güvenlik getirdi.’ ifadelerini kullandı.

‘Her Kıbrıslı Türk için büyük bir gurur ve mutluluktur’



Konuşmada ‘Kıbrıslı Türkler, 1983 yılında kendi Cumhuriyetleri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurarak onurlu mücadelelerini taçlandırdılar. 39 yıl önce, Parlamentomuz önünde toplanan coşkulu kalabalığın arasında ben lise öğrencisiydim, eşim de ve belki de misafirlerimizden bazıları da. O tarihi günde bağımsızlığımızın ve Cumhuriyetimizin ilanına şanlı bir sevinç ve onurla şahitlik ettik. Ve bu gece Devletimin Temsilcisi olarak, Devletimin kuruluş yıldönümünü kutlamak için Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da bu resepsiyona ev sahipliği yapıyorum. Bu her Kıbrıslı Türk için büyük bir gurur ve mutluluktur. Bu mutlu günümüzde yanımızda olan her birinize şükranlarımı sunuyorum.’ açıklamasını yaptı.

KKTC Büyükelçisinden Birlemiş Milletler’e çağrı


Büyükelçi Lakadamyalı ayıca ‘1983'te Birleşmiş Milletler'e üye olan devlet sayısı 158 iken bugün bu sayı 193. 39 yılda 35 yeni ülke BM'ye üye oldu. Ama ne yazık ki bir devlet olmanın gerekli tüm unsurlarına sahip olan KKTC bunlardan biri değil. Yarım asrı aşkın süredir hayatın her alanında insanlık dışı ambargolara maruz kalan devletimiz ve milletimiz, uluslararası camiada hak ettiği yeri henüz alamamıştır.  Ancak Kıbrıs Türk halkı, gelişen ekonomisi, güçlü demokrasisi ve anavatan Türkiye'nin sarsılmaz desteğiyle, tüm zorluklara ve adaletsizliklere rağmen kendi Devleti çatısı altında geleceğe umutla bakmaktadır. Kıbrıs Türkü bu yolda kararlılık, azim ve yorulmak bilmez çaba göstermeye devam edecektir. Hedeflerimize sabırla ulaşacağımıza olan inancımız tamdır. Buna göre, son bir gelişme olarak Devletimizin tanınması yolunda tarihi bir başarı elde edilmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ilk kez anayasal adıyla uluslararası bir kuruluşta gözlemci statüsü elde etti. Bu başarılı sonuç, Kıbrıs konusunda iki egemen devleti temel alan yeni vizyonumuzun haklı, gerçekçi, bölgesel ve küresel konjonktürle uyumlu olduğunun bir teyidi niteliğindedir.’ dedi.

KKTC Büyükelçisi sözlerini ‘Egemen bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Kıbrıs adasındaki doğal haklarımızın mutlak garantisi değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesindeki barış ve istikrarın da teminatı olduğuna inanıyoruz.’ şeklinde sonlandırdı.

Ayrıca gecede ortaokuldan itibaren eğitimine Amerika'da devam Kıbrıslı Türk genç piyanist Görsev Tepe katılımcılara piyano resitali sundu. Genç piyanistin performansı katılımcılardan büyük ilgi gördü.