Türkçe teknik kelime haznemize özsever, öz seven olarak kazandırılan gâvur dillerinden gelen bir kelimesidir. Mini mitolojik bir karakter olan Narkissos

Türkçe teknik kelime haznemize özsever, öz seven olarak kazandırılan gâvur dillerinden gelen bir kelimesidir. Mini mitolojik bir karakter olan Narkissos’dan alır. Mite göre Narkissos bir gün suda kendi yansımasını görür ve ona aşık olur. Saatlerce seyredip durur. Suyun üzerinde duran kendisine bakan ama karşılık vermeyen bu imge, tam ona sarılacakken yok olur. Sonunda Narkissos aşkına kavuşmak için suya düşer ve boğularak ölür.
Aslında bu öykü narsistlerin durumunu çok güzel katogorize etmektedir. Çünkü onlar da sürekli sudaki yansımalarına âşıktırlar. Narsizim: kendini aşırı sevme, aşırı güvenme ve büyük görmedir. Narsistik kişilik bozukluğu ise kişinin kendisiyle ilgili önemlilik, yeteneklilik duygularına fazlaca sahip olması, zihninin sürekli başarı kazanma ve önde olma ile meşgul olması, başkalarından üstünlük, sürekli ilgi ve hayranlık görme ihtiyacı, eleştiri ve değerlendirmeye aşırı tahammülsüzlük, empati yoksunluğu özellikleriyle tanımlanan bir kişilik bozukluğudur.
Aslına bakacak olursak toplumun ekseriyetine bu ruh hali yansımış görünmektedir. Özelliklede sosyal medya vasıtasıyla, kadınların yedikleri yemekten, gittikleri tatile kadar otu çöpü paylaşmaları bu narsist eğilimin acı yansımalarıdır.
Rahat olun bu tür paylaşımları ben de yapıyorum ama bu işi abartıp nirvanalarda gezenlerin olduğunu sizlerde en az benim kadar iyi biliyorsunuz.
SOSYAL MEDYA ÇIKTI YİĞİTLİK BOZULDU
Biraz evvelde zikrettiğim gibi bu masumane eylemin bir sonraki aşaması beni kaç kişi beğendi, beni neden favorilerine eklemedi, rewetlemedi gibi hal durum bozukluklarına hatta hatta triplere varan tepkilere giriyorlar.
Bazen hatta kendilerini beğenip beğenmemeden, yorum yapıp ypmamadan, favorileyip favorilemeden ilişki durumlarının analizini yapacak narsistler var.
Narsisist, kendisine hayran, itaatkar, her an ihtiyaçlarını karşılamaya amade bir partner olmadan kendisini tamamlanmış hissedemez... Çünkü tüm evreni kendi zihninde taşır. Dünyasındaki insanları da kendi benliğine özümsediğinden, onlar içindeki birtakım nesnelerden ibarettir, dış dünyadaki varlıklar değil.
Her konuda her şeyin en iyisini bildiğini zanneden, hata yapmayı kendine yakıştıramayan ve yaptığı hataları kabullenmeyen, kendisine hiç dönüp bakmayıp koşullara suç atan, sürekli merkezde olma arzusunda, egolarının tatminini bekleyen, istemediği en ufak bir durum veya bir söz karşısında anında suratını çatan ve direk savunma pozisyonu alan, kendini daima haklı gören bozuk kişilikli acınası bir hastadır.
İki önemli özelliği vardır.
*** Üstünlük.
***Gösteriş.
Vaktinin büyük bir kısmını saçı, başı ve kıyafeti ile uğraşarak geçirir. ( Allah’tan saçım yok)En büyük özelliklerinden biri sık fotoğraf çektirmeleridir. Durmadan kendi resimlerini çekerler ve bunları paylaşmaktan çok hoşlanırlar.
Çevrelerindeki karşı cinslerin onunla ilgilenmesi yaşam kaynaklarıdır. Kesinlikle beraber olmayacakları biri bile kendisi ile ilginse bu ilgiyi, hele de işine yarayacak biri ise, kesinlikle reddetmez.

Çevrelerindeki herkes onlara göre hareket etmelidir. Herkes onun, hem de kendi için, yaptığı planlara uymalı ve kesinlikle mutlu olmalıdır. Narsist kişi kendisini mutlu etmek için yaptığı şeylerin karşıdaki insana uygun olup olmadığını, başkalarına zarar verip vermediğini düşünmez. Empati kuramaz.
Her sabah topuklu çizmelerle yaratmış olduğu sese bayılıp iyice ayağını sert yere vuran, pasaj içinden geçerken kapali dukkanlarin camlarina bakip kendini izleyebilecek kadar garip insan davranışıdır. Ha unutmadan yaz, kış güneş gözlüğü takması ayırıcı bir özeliktir kanımca.
Gittiği her yerin merkez olduğunu sanan, dünyanın bir parçası değil de dünya olduğunu düşünen bu tür sanrılarını içinde büyüten sayısı artmakta…
NARSİSTLERİN GENEL RUHSAL ŞİKAYETLERİ
Hayatın anlamsızlığından, yaygın boşluk duygularından, kimlik belirsizliğinden, her türlü sözde tatmine rağmen yaşam coşkusunun eksikliğinden, doyum verici ilişkilerin yoksunluğundan, yaşamdan duyulan genel bir memnuniyetsizlik halinden, bir türlü giderilemeyen can sıkıntısından; emniyetsizlik, yalnızlık hislerinden ve şiddetli öz değer sorunlarından kurtulamazlar.
Çevresindeki insanlar hata ve yanlışlarını yüzüne vurursa ve ya fark ederse, genellikle o insandan ve çevreden uzaklaşırlar, eleştirileri kabul edip düzeltmeye çalışmak yerine bu eksik yanlarını bilmeyen ve gizleyebilecekleri insanlara koşarlar.
Bu yüzden genelde ya çok sık arkadaş/partner değiştirirler ya da çok zor arkadaş/partner bulurlar. Uzun arkadaşlıkları, dostlukları ve ilişkileri idare edemezler.
Narsist olduğunun farkında değil ise bu kişi ve eğer değişmeyecekse, bu kendilerine bile karmaşık gelen ruh hali içinde sıklıkla ruh sağlıklarını kaybederler, ailelerine, iş ve arkadaş çevresine, sevgililerine Allah’tan sabır dilemekten başka bir çare yoktur.
Büyüklük üstünlük duygusu sıradan olmaktan korkma durumu, başkalarını düşünmeme özellikleri vardır empati kuramazlar yaptıkları işler takdir edilir ama kişilikleri sevilmez. Bencildirler lakin yaratıcılardır aynı zamanda, ABD de bir araştırmaya göre büyük firmaların başkanlarında narsist kişilik görülmüştür ve bu kişiler 55 yaşlarında emekli olmaktadırlar emekli olanların yüzde 25 i ölmektedir, ölüm nedenleri araştırmaya göre narsist yaralanma olarak nitelendiriliyor...
Kendisinin yapamadığı şeyleri yapabilen, başka becerileri olan insanları gördükçe öfkeden delirir, kıskanır. Hele ki o insanlar yanında övülmüşse bu çileden çıkmasına neden olabilir, tabii içinde, öfkesini başka şekilde yahut direkt küçümseyerek kusar.
Çünkü her şeyi sadece o bilir, o becerir, övgüyü yalnız o hak eder sanır. Belki de kendini en yediği, yorduğu his bu kıskançlıktır. Bunun yanında herkesin de kendisini deli gibi kıskandığını zanneder, kendince masallar yazar.
Yani kısacası ALLAH narsistlerden ve narsist eğilimlilerden korusun...