ANKARA

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Hükümetin terörle mücadele konusundaki kararlılığının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldiği günden bu yana yaptığı açıklamalardan belli olduğunu belirten Kılıç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki tavrı nettir. Milletimizin de tavrı nettir. Özellikle milletimizin tavrı diyorum, çünkü görüyoruz ki terör örgütü, özellikle kendisinin merkezi olduğunu iddia ettiği bölgede, bölge halkı tarafından hiçbir şekilde karşılık bulamıyor." diye konuştu.

"En çok zararı görenler, o bölgelerde yaşayan insanlar"
Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşlarında gösterilen fedakarlıklardan sonra ara ara, bazı dönemlerde Türkiye'ye musallat olan bu olumsuzluklara karşı kararlı bir şekilde durulduğunu, terör örgütünün ortaya koyduğu iddiaların boş olduğunun da halk tarafından artık görüldüğünü vurgulayan Akif Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"En önemli unsurlardan birisi bu. Terör örgütünün, 'bu bölgenin, bu etnik grubun temsilcisiyiz.' deme noktasındaki iddiaları boşa düşmüştür. Çünkü en çok zarar görenler, Kürt kökenli vatandaşlarımızdır. Biz çok şehit verdik ama en çok zararı görenler, o bölgelerde yaşayan insanlar. Çünkü örgüt, devletimizin, oraya yatırım yapmak isteyen özel sektörün önünü kapatıyor. Daha doğrusu kapatmaya çalışıyorlar. En son saldırılardan bir tanesi, Şırnak'a yapılacak otoyol ile alakalıydı. Fabrika yatırımları, altyapı yatırımlarına ciddi anlamda saldırılar mevcut. Bunlar yapıldığı zaman kim zarar görüyor, hepimiz. Şehit veriyoruz, bölgenin kalkınmasının, Türkiye'nin kalkınmasının önü kapanıyor. Bunu hangi vatandaşımız ister. Kepenk kapatmak zorunda kalan esnaflar var."

"Bunların kökünü Türkiye'den kazıyacağız"
Evlatlarını bu örgütten kurtarma çabasıyla yaşayan insanlar olduğunu dile getiren Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

"Evlatlarımızı elimizden alıp götürüyorlar, ailelerine saldırıyorlar. Baktığınız zaman şehit cenazelerinde anneler Kürtçe ağıt yakıyor. Peki siz o zaman neyi iddia ediyorsunuz? Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşı olarak ay-yıldızlı bayrağımız altında, huzur içerisinde, geleceğe yönelik yaptığımız çalışmalarla, ülkemizi, tarihinden ve medeniyetinden gelen güce tekrar kavuşturmak üzere, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için çaba sarf ediyoruz. 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz var. Bunlara hep beraber ilerleyeceğiz. Bunun da bilincindeyiz. Aramızı bozmaya, aramıza fitne sokmaya, vatandaşımızın içerisine fitne sokmaya çalışanlara karşı uyanık olacağız. Birlik olacağız. İnanıyorum ki en kısa süre içinde, en kararlı şekilde bunların kökünü Türkiye'den kazıyacağız."

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FETÖ ile mücadele kapsamında bakanlık bünyesinden 322 kişinin görevinden uzaklaştırıldığını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

"FETÖ'nün, özellikle bağlı kuruluşlarımız, Kredi Yurtlar Kurumu ve Spor Genel Müdürlüğü ile bunların Anadolu'daki taşra olarak adlandırabileceğimiz teşkilatlarına çok fazla girme imkanları olmamış. Belki yapısından kaynaklanan nedenlerden, belki önem vermediklerinden ama yok mu, var. Onları da hemen bularak uzaklaştırdık." dedi.

"Bu ihanetin ötesinde bir şey"
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "15 Temmuz gecesi, bu canilerin neye kalkışabileceklerini, neler yapabileceklerini tüm dünya gördü. Siz, vatanın, milletin size emanet etmiş olduğu F16'ları alıyorsunuz, havalanıyorsunuz, vatandaşınızı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni ve diğer kurumları bombalıyorsunuz. Bu nasıl bir aklını kaybetme halidir. İhanet kelimesi aslında bunu açıklamıyor, kelimeler kifayetsiz kalıyor. Bu ihanetin ötesinde bir şey." dedi.

Federasyonlara yönelik açıklamalarda da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Oralarda da müsamahasız çalışmalarımız devam edecek. Kurullarla ilgili iyi bir koordinasyonumuz var." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yurtlarla ilgili olarak ise, 2017'de 682 bin, 2018'in sonunda 712 bin, 2019'un sonunda da 750 bin civarında bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Bu bize neyi getirecek? Hedefimiz, bu noktadaki ihtiyaçları karşılamak. KYK'larda 4. yedek yerleştirmesini yaptık. Daha okullar yeni başlıyor. Eskiden 60 gün süren hazırlık süreçleri vardı. Biz artık beyan esaslı olarak değil, verilen beyanların çok kısa bir zamanda kontrolleriyle sıramızı oluşturuyoruz. İhtiyacı olanın önceliği var." dedi.

2016 Rio Olimpiyatları'nda, beklentilerin karşılanıp karşılanmamasıyla ilgili olarak Bakan Kılıç, "Türkiye'nin kapasitesi, potansiyeli ve nüfusuna baktığımızda, çok net bir şekilde söylüyorum, hayır. Bu bizim potansiyelimizin karşılığı değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Kulüplere gerekli desteği vereceğiz"
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Kulüplere gerekli desteği vereceğiz. Vergi konusundaki çalışmayı da Maliye Bakanlığı ile iyi bir noktaya getirdik. Çok hızlı gidiyoruz, bitmek üzere. Meclis döneminin başında hızlı bir şekilde aradan çıkartıp kulüplerimizin bu noktada amatörlere daha rahat yatırım yapmalarını sağlayacağız." dedi.

Devşirme sporcular hakkında Bakan Kılıç şunları söyledi:

"Bu noktada seçiciyiz ama bu işe kapalı değiliz. Tabii ki önceliğimiz ülkemizde doğup büyümüş sporcuların desteklenmesi ve imkan sunulması. Arada da bazı uluslararası sporcuların Türkiye adına yarışmak istemesi, potansiyellerinin ve performanslarının olumlu olması durumunda onlara bu imkanı verme konusunda bir çekincemiz yok." dedi.