AYDIN (DHA)- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz belediyelerimizde, yeni bir siyaset anlayışını, iki temel kural üzerine inşa ediyoruz. Birincisi seçildiği andan itibaren hiçbir ayrım yapmayacak. Hiç kimseyi ötekileştirmeden hizmet verecekler. İkinci temel kuralımız, para harcar, yatırım yaparlar ama harcadıkları para şahsi paraları değildir. Milletini parasıdır. O zaman harcanan her kuruşun hesabını millete vermek zorundalar" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçimlerinde partisinin başkanlıklarını kazandığı ilçe belediyelerini ziyaret etmek amacıyla Aydın'a geldi. Havayoluyla İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na inen Kılıçdaroğlu, buradan karayoluyla Aydın'ın Çine ilçesine gitti. Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer'i makamında ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Belediye Meydanı'na geçerek, kendisini bekleyen kalabalığa seslendi.

'Baharın mimarı' diye anons edilen Kılıçdaroğlu, konuşmasına, "Size teşekkür etmeye geldim" diyerek başladı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz belediyelerimizde, yeni bir siyaset anlayışını, iki temel kural üzerine inşa ediyoruz. Birincisi seçildiği andan itibaren hiçbir ayrım yapmayacak. Hiç kimseyi ötekileştirmeden hizmet verecekler. Bizim belediye başkanlarımızın göğüslerinde ya Türk bayrağı ya da bulundukları ilin ilçenin rozeti varsa onu taşıyorlar. Herkese hizmet götürmek zorundalar. Onlar bulunduğu ilin, ilçenin, beldenin belediye başkanıdır. İkinci temel kuralımız, para harcar, yatırım yaparlar ama harcadıkları para şahsi paraları değildir. Milletini parasıdır. O zaman harcanan her kuruşun hesabını millete vermek zorundalar. Kul hakkına verdiğimiz saygıdan dolayı bunları yapacaklar. Ben bunu söyleyince tepedekiler kızıyorlar. 'İstediğim gibi harcarım' diyorlar. İstediğin gibi harcayamazsın kardeşim. Harcıyorsan vatandaş da bunun hesabını soracak."

'KÖPRÜYÜ HASTANEYİ KAÇA YAPTIN?'

Konuşmasının devamında hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de vatandaşlar vergi veriyor. Ölen insandan da vergi alıyoruz. O zaman bu paralar nereye gitti? Benim bunu bilmeye hakkım var. 'Yol yapıyoruz tünel yapıyoruz' diyorlar. İyi de bunları başkaları yapıyor. Sen yapmıyorsun ki? Garanti veriyorsun. Köprüyü, şehir hastanesini kaça yaptın? Kaça yaptın? Bunları bilmeye ihtiyacım var, vatandaşın bilmeye ihtiyacı var. Niçin? Tüyü bitmemiş vatandaşın hakkını korumak için. Benim bilmeye ihtiyacım var. Hepinizin önünde bir daha soruyorum; Onları kaça yaptın arkadaş sen? Hepimiz milliyetçiyiz, bayrağımız her şeyin üzerindir. Ülkücü kardeşim de AK Parti'li de İYİ Parti'li de Saadet'li kardeşim de soracak. Sormak zorunda. Gün kavga edecek zaman değildir. Gün Türkiye Cumhuriyeti'nin yücelme, yükselme, büyüme zamanı olmak zorundadır."

'BEN ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİM'

Ekonomi politikalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"İşsizlik 8,5 milyona çıktı. Üniversite mezunları işsiz, çiftçinin hali meydanda. Öyle zaman geldi ki soğan üreticisi oldu terörist. Akıl alacak gibi değil. Bizim belediyelerin olduğu yerde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Bir çocuk yatağa aç giriyorsa, belediye başkanı yatağa girmeyecek, onun karnını doyuracak. Seçimleri kazanmamız kolay olmadı, her türlü baskıya rağmen kazandık. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu kazandı. İptal ettiler. Ben bu milletin ferasetine güveniyorum. Bu milletin bir vicdanı var, adalet temelli vicdanı var. İptal mi ettin? 13 bin oyu çıkardı 806 bin oya. Vicdan ve adalet önemli kavramlardır. Beraberdir. Demiryolunda giden iki ray gibidir vicdan ve adalet. Kapalı kapılar ardından adaletsizlik yaptılar, açık meydanlarda ve sandıkta vatandaşlar onun hesabını sordu. Bu milletin adalet anlayışına güveniyoruz. Bu kardeşiniz, çiftçinin, esnafın, asgari ücretlinin, emeklinin derdini anlatacak. Ben anlattıkça onlar bana saldırıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar. Söymeye devam edeceğim, onun mücadelesini vereceğim."

Kılıçdaroğlu, Çine'deki Kuvayi Milliye Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.

NAZİLLİ'NİN İYİ PARTİ'Lİ BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçiminde partisinin ve 'millet ittifakı'nın adaylarının kazandığı ilçe belediyelerini ziyaret etmek üzere geldiği Aydın'da, Çine'den sonra Nazilli'ye geçti. Belediye Başkanı İYİ Parti'li Kürşat Engin Özcan'ı makamında ziyaret eden Kılıçdaroğlu'na, yöresel yiyecekler ikram edildi. Kılıçdaroğlu da ikram edilen yoğurttan tattı. Ziyaretten sonra belediye önünde toplananlara seslenen Kılıçdaroğlu, Nazillilere seçimdeki başarı dolayısıyla teşekkür ederek, konuşmasına başladı.

"Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu biliyorsunuz" diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bir hayli zorluğumuz var. Bunları aşmamız lazım. Neyle aşacağız? Aklımızı kullanarak, bir araya gelerek, aşacağız. Bir araya gelip, demokrasiyi savunursak Türkiye, bütün bu zorlukları aşar. Niye aşmasın? Biz beraber, birlikte olacağız. Kavga etmeyeceğiz, gerilimden toplumu uzak tutacağız. Gerilim, kavga olmasın. İstediğim bu benim. Niçin gerilim var? Türkiye, dünyanın en güzel ülkelerinden" dedi.

'İSRAFIN BOYUTLARINI GÖSTERMEK İÇİN YAPTI'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediye için ihtiyaç fazlası olarak kiralandığı öne sürülen araçları bir arada sergilemesine de değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"İsraf. Yahu israf haramdır kardeşim. Ekrem bey, büyük bir parka kullanılmayan ama parası ödenen araçları topladı. Bu neyi gösterdi? Onların israfının boyutlarını göstermek için yaptı. Kul hakkı yemeyeceksin, insana saygı duyacaksın. Engelli vatandaşlarımızla onların sorunuyla ilgileneceksin. Bütün bunları yapacağız. Hiç endişe etmeyin. Hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar Allah'a inancınız varsa, kula saygınız varsa, hepsinin üstesinden geleceğiz. Örnek mi? Ne oldu İstanbul'da? Seçim oldu. Ekrem İmamoğlu kazandı. Neyse gittiler, sığındılar YSK'ya; kapalı kapılara ardında seçimi iptal ettiler. Sandılar ki CHP sokağa çıkacak. 'Yok' dedim arkadaşlara ben. 'Bu milletin adalet anlayışı var' dedim. 'Gideceğiz, vatandaşın vicdanına sesleneceğiz' dedim. Seçime gittik, 13 bin fark, çıktı 806 bin farka. Vicdan budur, toplumun vicdanı budur arkadaşlar. Sözüm AK Parti'li kardeşlerime değil devleti yönetenlere. Cumhurbaşkanıysan tarafsız olacaksın. Şimdi genel başkansın, eyvallah itirazım gene yok; ama bir genel başkan mahkemeye hakim tayin etmez."

CHP lideri Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından ilçeden ayrıldı.

'KAFTANCIOĞLU' AÇIKLAMASI: HAKSIZLIK, HUKUKSUZLUK OLMAMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçiminde partisinin de bulunduğu 'millet ittifakı'nın kazandığı ilçe belediyelerini ziyaret etmek üzere geldiği Aydın'da Çine, Nazilli, Yenipazar ve Sultanhisar belediyelerini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, ziyaretleri sonrası partisinin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen 9 yıl 8 ay hapis cezasıyla ilgili açıklama yaptı. Kaftancıoğlu ile telefonda görüştüğünü akataran CHP lideri Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Canan hanım ile görüştüm. Davayı yakından izliyordum. Her ortamda dile getirdim, söyledim. Adaletin ne kadar değerli olduğunu söyledim. Toplumun bir vicdanı olduğunu söyledim. Şimdi Canan hanıma ceza verdiler. Niye verdiler? Bilmem kaç yıl önceki attığı tweet'lerden dolayı. Beraat etmesi gereken bir davada eğer ceza alıyorsa bir kişi, bunun Canan hanımla ilgili olup olmaması hiç önemli değil. Beraat etmesi gerekirken ceza alıyorsa bir mahkeme, adalet dağıtamaz. Türkiye'de adaletin olmadığını hemen her ortamda söyledim. Adalet yok bu ülkede. Hakim karar verirken vicdanına göre karar vermiyor bu ülkede. Kenara bakıyor. 'Acaba ne tür ceza verelim' diye, 'Bir başarıyı nasıl cezalandırırız' diye bunun arayışı içindeler. Şunu söyleyeyim; hangi görüşten, kimlikten, inançtan olursa olsun ben adalet arayışını mutlaka sağlayacağım. Bu ülkede haksızlık, hukuksuzluk olmamalı; bu toprakların ruhuna aykırı. Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Yunus Emre'nin ruhuna aykırıdır."

'ADALETSİZLİK, TÜRKİYE'NİN İTİBARINI ZEDELER'

Düşünce özgürlüğünün zenginlik olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Farklı düşünme olmadığı zaman o ülke, zenginliğini kaybeder. Farklılıkları göreceğiz, zenginlik olduğunu göreceğiz. Her bölgenin ayrı oyun havaları var; türkülerimiz bizim zenginliğimiz. Düşünceler de bizim zenginliğimizdir. 'Neden farklı düşünüyorsun' diye ceza veriyorsun, 'İstanbul seçimlerinde başarılı oldu' diye. Kimden intikam alıyorsun? Canan Kaftancıoğlu'dan. Hangi gerekçeyle? Mahkemeye çıkıyor, söylenmesi gereken şeyi söylüyor. Sözlerini Nazım Hikmet'in dizeleriyle bitirdi. O da haksızlığa uğramış bir dünya şairimizdi. Adaletsizliğe tahammül eden bir ülke olmadığımızı göstermek lazım. Adaletsizlik, sadece Türkiye'nin itibarını zedeler. Adalet dağıtmıyorsanız, toplum vicdanını rahatsız ediyorsanız aynı dünyada onu taşıyan vicdanı olan herkesi rahatsız eder. Biz buna üzülüyoruz. Benim üzüntüm, adaletin bu ülkede yok olmasıdır; başka bir şey değil" diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıklamasından sonra İzmir'e hareket etti.
Editör: TE Bilisim