Merhaba Rojin, son zamanlarda neler yapıyorsun?

Bu aralar deliler gibi röportaj veriyor habire konuşuyorum söz gümüşse sukut altındır atasözü röportajlarda geçerli olmadığı için gümüşe takılıyoruz ve kitabımla ilgili hikayelerimi yazmaya çalışıyorum. 18 yılda Rojin olmak güldüklerim ağladıklarım yaşadıklarım bir dönem ve o dönemin içinden kadın ve Rojın olarak tamamen enkaz altında kalmadan yaşamak

TRT Şeş kanalında Kürtçe bir program yapmak hayallerini zorlayan bir mutluluk oldu senin için. Tekrar böyle bir kanalda yer almak ister miydin?

Tekrar program yapmak isterim tabi. Kendime güveniyorum çünkü toplumumu iyi tanıyorum halk dili ile bilgi dilini harmanlamak çok önemli kendi youtube kanalımda da böyle bir düşüncem var sonuçta her şey sosyal medya üzerinden yürüyor elimizde telefonlar günde 8 ya da 9 saatimiz o telefonlarda geçiyor bir Tv bu kadar ilgi çekebilir mi konsantrasyonu sağlayabilir mi, hayır. Çünkü seçme sansı ve merak duygusunu tatmin daha fazla sosyal medyada.

Müzik senin için bir tutku mu?

Müzik ilahi bir şey, her şey söyleyebilirsin melodilerle. O kadar hoş gelir ki ve içini dökmek, uzun uzun ağlamak gibidir şarkı söylemek.
Rahatlarsın, yorgunluktan düşüp, uyuyup yeniden dinlenmiş kendine gelmiş olma halidir. Ruhun arınmasıdır bütün negatif duyguların pırıl pırıl coşkun bir suyla yıkanıp ortadan kalkmasıdır müzik. Ölümle hayat çizgisini en güzel dille anlatan iç yolculuğumuzun en büyük ihtiyacıdır. Şarkı söylemeden, sahneye çıkmadan duramam herhalde

Geçmiş yıllarda filmlerde de yer almışsın. Bu sektörde kariyerini ilerletmek ister miydin?

Ülkemizde kariyer, falanın kızı filanın kız kardeşi kastingi üzerinden gittiği için yetenek avcılığı kültürü pek yok, tıpkı normal hayatımızda olduğu gibi her şeyi torpil tolerans, çevremize fayda sağlama mantığıyla yapmaya çalışıyoruz. Hepimiz için geçerli bu. Bunu da sanat  ve yetenekle yapılan işler kaldırmaz. Kariyer planlaması yapmayı beceren birisi konservatuara doğru düzgün Türkçe konuşamayan biri olarak girip, iyi derece ile mezun olup üstüne diksiyon hocası olabilmişse kendi hayatının taşlarını yerinden oynatmış demektir, ama becerememişiz kariyer planlamasını demek. Kendi filmimi kendim yapacağım zaten. Kariyeri ben yiyeceğim..



Ses sanatçısı olmanın yetenekle bir alakası var mı yoksa sadece istemek yeterli mi?

Bizim ülkemizde yeteneğe gerek yok her şeyi yapabilirsiniz. Tabı ki kulak lazım, ses aralığı lazım. Ses rengi görecedir ama görüyorum bazen gerçekten zevkler tartışılmaz ancak duymaya dayanamadığım bazı sesler olabiliyor. Kesinlikle müzikte, oyunculukta resim de, heykel de, sanat yetenektir. Tabi ki geliştirme şansınız var ama yüzde 70 yetenek, diğer kısım ise kendini geliştirme, değiştirme, vokalini ilerletme, duyma vs...

Şebnem Ferah’ın sevilen şarkısı Sil Baştan’ı kendi yorumunla söylemiştin. Önümüzdeki günlerde kendi yorumunla söylemek istediğin başka bir şarkı var mı?

Evet  Sıman ve Garfunkel’in efsanevi şarkısı  Silence’ı söylemek istiyorum.  Sessizlik kanser gibi büyüyor diyor bu şarkı da, özel bir şarkı çok seviyorum coverlandı ama bende kendi yorumumla okumak istiyorum. Ayrıca Türkü albümü yapma hazırlığındayım

Prodüktörlük hayaliniz var mıydı?

Evet prodüktör olduk olma hayalim yoktu ama prodüktör durumu oldu yanı zorunluluktan oluştu. Bu durum RBI adlı firmamızda yeni isimler, yeni sesler de olacak.

Hiç kendine aynada baktığın zaman, mesleğinle ya da kendi geçmişinle ilgili pişmanlık duyduğun bir şey veya bir olay var mı?

Hiç kimse mükemmel değildir. Mutlaka özelimde olmuştur pişmanlıklarım ama sanatçı olarak yaptığım işlerden hiç pişmanlık duymadım. Bir şeye başlamak bitirmek hayatın gerçeğidir. Yaşamın da bir başlangıcı bir sonu vardır. Sadece şunu söylemek isterim; risk alan insan yürekli ve samimidir. Her şekilde garantici davrananın samimiyetini sorgularım. Onu anlamaya çalışırım. O kadar  kendi adıma hep iyiye, güzele, barışa, sevgiye, yardımlaşmaya, dostluğa, şarkıların gücüne inandım. Başka şeylerden medet ummadım.

Bir kere daha dünyaya gelsen yine Rojin olmak, yine şarkı söylemek için, bildiklerini savunmak için aynı şeyleri yapar mıydın? Yine mikrofon karşısına geçer miydin?

Bağıra bağıra yine aynı insan olurdum. Ben asaletimi ailemden aldım, özellikle annemden. Hep doğru olan için savaştım, kendi doğrularım için savaştım. Bu riskli de olsa, ölüme de götürse, hapse de gönderse yaptım. Yasaklı bir dilde herkesin burun büktüğü bir dilde şarkılar söyleyip, kimselere yaslanmadan mücadele ettim. Pamuk tarlasından yırtık lastik ayakkabısıyla gezip yüzünde karanlıktan (tarlada çalışmaktan) sadece dişleri ve göz akı görünen küçücük ürkek bir kızdan Rojınhood’u yarattım. Bütün engellemelere ve zorluklara rağmen herkes kendisi gibi olmamı istedi ama ben kendim gibi oldum. Tabi ki bir daha doğsam ROJİN olmak isterim ama Allahım biraz yavaş diye rica da bulunurdum. Teker teker gelsinler derdim ahhhhh!

Ekonomik krizler en çok eğlence sektörünü vurdu. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?

Evet insanlar haklı ekmek bulamazken eğlenceye zaman ayırmak zor tabi ama eğlenmek, gidip bir yerde canlı müzik dinlemekte ayrıca insanın stresini azaltan, dinlendiren, mutlu eden bir şey. Bu bir ihtiyaç, bedenimizin ihtiyaçları için ruhumuzun ihtiyaçlarından vazgeçmemeli diyorum.

Müzik sektörüne kattıkların, tecrüben ve yaşadıkların sana en iyi neyi öğretti?

Açıkçası müziğin evrenselliğini, her dilin kıymetli olduğunu, insana saygıyı, sevgiyi en çok müzisyen ve sanatçının savaşlara kana kavgaya karşı olması gerektiğini, yardım etmenin insanı çoğalttığını, her davranışımla yansıttım ve en önemlisi ana dilimde yaptığım müziği kendi motiflerinden kopmadan modern bir hale getirme derdim oldu. Çünkü halay ve uzun hava arasında gidip gelen bir müzik tarzını büyütmek gerek. Bunlarla bir etki yarattığımı düşünüyorum. Şunu öğrendim, kendin gibi olursan her zaman ve içten olursan hiç bir güç karşında duramaz.

Özellikle son zamanlarda neredeyse hiçbir sektörde yapılan işe, gösterilen emeğe hak edilen karşılık verilmiyor. Müzik sektöründe de yıldız gibi parlayıp bir anda kayan birçok şarkıcı var. Sence kaliteli bir ses nasıl anlaşılır ve şuan bulunduğumuz dönemde nasıl parlatılabilir?

Vazgeçmemek, sabretmek, üretmek, kendine güven, ekonomik kriz her yerde var ama bizi durdurmamalı. Çok zorlaştı biliyorum insanlar uğraşıyor ve bıkıyor. Bir işi çok seviyorsan yapmalısın yoksa çok zor bir albümle bırakırsın. Sonra pes etmemek lazım tabi herkes aynı değildir. Nedenleri farklı olabilir kayan yıldızların.

Genç yeteneklere bir önerin, güzel bir motton var mı?

Genç yeteneklere nasihat edecek pozisyonda değilim ama yine vazgeçmemek, sabretmek, sevmek üretmek diyeyim.