Bugün sizlere Türkiye'nin gurur kaynağı olan genç ve yetenekli bir sporcuyu tanıtmak istiyoruz:
Sıla Özge Öden. Henüz 6 yaşındayken yaramazlık yapması nedeniyle ailesi tarafından Wushu Kung Fu kursuna yönlendirilen Sıla, azmi ve disipliniyle kısa sürede bu sporda büyük başarılar elde etti. 11 yıl boyunca ulusal ve uluslararası alanda kazandığı 115 madalya ile dikkat çeken Sıla, 2019 yılında Avrupa Şampiyonu unvanını kazandı ve 2023 yılında çevrimiçi düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda ikincilik elde etti. Sıla Özge Öden, spor kariyerinde birçok zorluğu aşarak büyük başarılara imza attı. Kendisiyle spor hayatı, başarıları ve gelecekteki hedefleri hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Merhaba Sıla, öncelikle seni tanıyabilir miyiz? Küçük yaşlarda evde yaramazlık yapıyordun ve ailen seni Wushu Kung Fu kursuna gönderdi. Bu süreçten biraz bahseder misin?
Ben Sıla Özge Öden. 20 yaşındayım. Konyalıyım, Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde antrenörlük okuyorum. 3-4 yaşlarında evde durmadan koltuklarda zıplayıp, çok hiperaktif davranışlar gösteriyormuşum. Bu nedenle ailem beni 4 yaşında ilk öncelikle jimnastik kursuna yazdırdı. 2 sene jimnastik yaptım ve bu süreçte Konya ikinciliği elde ettim. Daha sonrasında jimnastiği bıraktım ve bu süreçte bir salonda Wushu Kung Fu ile tanıştım. Ekip kalabalık olmasından dolayı ve yaşım çok küçük olduğundan antrenörüm beni almak istemedi. Fakat ben bu sporu yapmaya kafaya koymuştum. Evde sürekli süpürge saplarıyla kendi kendime hareketler yapmaya başlamışım. Kılıç ve sopaları olması benim çok ilgimi çekmişti. Uzun ısrarlar sonucunda antrenörüm beni gruba almaya karar verdi. Başladıktan yaklaşık bir ay sonra ilk Türkiye şampiyonama katılmıştım. Orada Türkiye şampiyonluğu elde ettim. Antrenörümün söylediğine göre benden büyük sporcuların koreografilerini izleyip onları tek başıma öğreniyormuşum. 11 yaşıma kadar Türkiye çapında birçok derece elde ettim. 11 yaşında ilk defa Balkan şampiyonasına katıldım ve 4 tane şampiyonluk elde ettim. Sonrasında Balkan, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında birçok başarı elde ettim. 2017'de Fas'ta yapılan uluslararası Akdeniz oyunlarında şampiyon oldum. 2018 yılında Brezilya'da yapılan dünya şampiyonasında 4.lük kazandım. 2019 yılında Rusya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa şampiyonu oldum. 2021 yılında pandemiden dolayı online olarak yapılan dünya şampiyonasında dünya ikincisi oldum. 2022 yılında Bulgaristan'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 3 kez Avrupa şampiyonu oldum ve sayamadığım kadar Türkiye şampiyonluklarım var. Şu anda ise 220 tane madalyam var 6 yaşından beri elimden tutan tüm bu dereceleri yapmamı sağlayan antrenörüm Yılmaz Murat'a ve hiçbir zaman desteğini esirgemeyen aileme çok teşekkür ederim.
Peki bu yaramazlıklarının kariyerinde çok işe yarayacağını ve Wushu Kung Fu'nun hayatında bu kadar önemli bir yer edineceğini tahmin ediyor muydun?
Bu branşın tüm hayatım ve mesleğim olacağını tahmin etmiyordum. İlk başlarda sadece enerjimi atmak için başlamıştım ve sonucunda Avrupa Şampiyonlukları Dünyan ikinciliği elde ettim.
Tüm çocukluk ve bir ömürden bahsediyoruz. Bu spor sayesinde kişiliğinde ve yaşam tarzında ne gibi değişiklikler oldu? Wushu Kung Fu'nun hayatındaki etkilerini nasıl tanımlarsın?
Bu sporu yapmasaydım şu anda nasıl bir kişiliğim nasıl bir yaşam tarzım olurdu bilmiyorum. Çok küçüklükten başladığım için bu hayat tarzı ile büyüdüm. Kendimi bildim bileli spor salonları içinde büyüyorum. Sürekli ailemden uzakta şehir dışında yurt dışında yarışmalara kamplara katılıyorum.
Bin bir heyecanla beklediğin o anıya seni götürmek isterim. İlk katıldığın Türkiye Şampiyonası deneyimin nasıldı?
İlk şampiyonama çok küçük yaşlarda katıldığım için o anki duygularımı hatırlamıyorum ama eminim çok mutlu olmuşumdur.
Dile kolay ama 11 yıl boyunca 115 madalya kazandın. Bu başarıları nasıl değerlendiriyorsun? Madalya kazanmak sana ne hissettiriyor?
Aldığım her bir madalyadaki mutluluğum tarif edilemez. Özellikle Avrupa ve Dünya şampiyonalarındaki aldığım madalyalar birçok ülkede kendi ülkemi temsil etmem ve İstiklal Marşı'mızı okutmam benim için ülkemiz için ve benim için çok gurur verici.
Başarıların uluslararası alanda tanınmanı sağladı. Bu durum sana ne hissettiriyor? Uluslararası arenada tanınmak seni nasıl etkiliyor?
Uluslararası alanda tanınmak arkadaş çevremi çok geliştirdi. Dünyanın her bir ucundan birçok arkadaşım var ve yabancılar Türk’lerin ne kadar başarılı olduğunu görüyorlar.
Wushu Kung Fu'nun Türkiye'deki gelişimi hakkında ne düşünüyorsun? Bu sporun Türkiye'deki durumu ve geleceği hakkında düşüncelerin neler?
Wushu Kung Fu şu anda Türkiye'de yeni yeni gelişmeye başlayan bir spor ve son zamanlarda gerçekten çok fazla duyulmaya başladı. Çok zor bir branş fakat tüm vücudu fazlasıyla geliştiren bir branş! Çin'in ata sporu olmasına rağmen Türkler Bu branşta çok iyiler.
Bir maç veya şampiyona öncesi nasıl motive oluyorsun? Özel bir ritüelin veya hazırlık sürecin var mı?
Ne kadar çok antrenman yaparsam kendimi o kadar motive hissediyorum ve bence özgüven çok önemli faktör. Ayrıca ailemden arkadaşlarımdan ve beni destekleyen insanlardan gördüğüm destek motive olmam için büyük bir etken.
O kadar çok başarın var ki sormak istediğim sayfaların yetmeyeceğini düşünüyorum. Sen kendi başarıların ve unutulmaz anların hakkında neler düşünüyorsun? En unutulmaz anın hangisiydi?
2019'da Rusya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda yarışmanın son gününe kadar derece alamamıştım. Tüm umudumu kaybetmiştim ve daha çok hırslanmıştım. En son günü derece yapmam için son şansımdı. Açıkçası biraz modum düşüktü. Yarışmalar bitti ve puanlar sistem üzerinden takip ediliyordu. Sisteme arkadaşlarım bakıyordu ve bana kaçıncı olduğumu söylemiyorlardı. Kısa süreli bir gerilimden sonra bana 1. olduğunu söylediler. Direkt ağlamaya başladım Bunlar mutluluk gözyaşlarıydı en unutamadığım anlardan birisi bu