Sevgili dostlar Balkanlar yine cadı kazanı gibi... Özellikle de son zamanlardaki Sırbistan-Kosova hattı iyice gerilmiş durumdadır. Sırplar özellikle saldırı için ufak bir kıvılcımı bekliyor. Kosova’da ise NATO ve dolayısı ile ABD, bu kıvılcımı çıkarmaya yönelik adımlar atıyor. Balkanlarda başlaması muhtemel cephenin, Avrupa’ya ve Türkiye’ye etkisi büyük olur.

Kosova Özel Kuvvetleri'ne (KSF) bağlı 300 civarındaki askerin dün gece çok sayıda zırhlı araç ile Kuzey kesimine girmesinin ardından Kuzey Kosova'da hareketli saatler yaşanıyor. 200'den fazla Kosova polisi, Sırpların çoğunlukta olduğu Kuzey Mitroviça kentini ablukaya aldı...

Ayrıca önceki gece Kosova'nın kuzeyindeki Sırp nüfuslu Zubin Potok kasabası yakınlarında iki patlama duyuldu. Yerel sakinlere göre, sınırda gece boyunca şiddetli silah sesleri duyuldu.

Aslında mevcut durum göz önüne alındığında, Kosova ile Sırbistan arasında yeni bir silahlı çatışmanın başlama olasılığı oldukça yüksek ve Kosova'nın AB üyeliğine başvurması Sırbistan için kabul edilemez bir durum çünkü bu durum AB'nin sınırları tanıdığı anlamına gelecek. Sonuç olarak, Priştine ile Belgrad arasında daha önce imzalanan anlaşmalar sona erecek…

Sırbistan'ın Ortodoks dini mekânlara, Sırpların yoğun olduğu bölgelere ve sınır kapılarına bin kadar asker, polis ve gümrük memuru göndermesinin beklendiği de belirtiliyor. Böyle bir konuşlandırmanın KFOR komutanı tarafından onaylanması gerekiyor ki bu da başlı başına bir kriz demek…

Sırp polis memuru Dejan Padiç'in Kosova polis memurlarına saldırmakla suçlanarak Arnavut güvenlik güçleri tarafından tutuklanmasının ardından ihtilafın tırmandığı bir başka husus daha yaşandı. Bu olayın hemen ardından Kosova'nın kuzey kesimi ve Metohija'daki Sırplar barikatlar kurmaya başlarken, birçok yerleşim yerinde çatışmalar yaşandı. Bu bağlamda Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ulusa hitaben yaptığı konuşmada Priştine'nin AB üyeliğine başvurma niyetini kınadı. Vucic'e göre sadece Kosova'nın dışında kalan Avrupa ülkeleri AB'ye katılabilir.

Sırbistan ile Kosova arasında durumun çok gergin olduğu ve bunun genel bir askeri çatışmaya dönüşme olasılığının arttığı görülüyor. Balkanlar'ın, Avrupa'nın yumuşak karnı olduğunu ve Birinci Dünya Savaşı'nın burada başladığını unutmamak lazım… ABD-AB'nin Ukrayna'da Rusya ile açmazı göz önüne alındığında, Sırbistan ile Kosova arasında ikinci bir operasyon cephesi açmanın Avrupa için feci sonuçları olur. ABD’nin bu yöndeki çatışmalarda oynadığı rolü de iyi görmek lazımdır. Kan ve Kaostan beslenenler, ısrarla Armageddon ‘a (Melhame-i Kübra) giden yolu açmaya çalışıyorlar. Dünyada önümüzdeki dönemde büyük çatışma alanlarının açılacağı muhakkaktır. Bu yönde Türkiye’yi de büyük bir sınav beklemektedir.